Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

Natisni članek

Lara Gut svetovni pokal

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

Lara Gut: pred globusom na pragu nenadnega slovesa

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

Branilka velikega kristalnega globusa Lara Gut, ki je tudi v novo smučarsko sezono vstopila z zmago, razkriva, da njena pot do uspeha še zdaleč ni bila samoumevna. Med drugim je resno razmišljala o upokojitvi.

Kako iskren je smeh Lare Gut? | Foto: Sportida Kako iskren je smeh Lare Gut? Foto: Sportida

Ženski del karavane svetovnega pokala se postopoma seli v Killington v ameriški zvezno državo Vermont, kjer se bo z veleslalom in slalomom nadaljevala sezona 2016/17. Medtem ko Anna Veith in Lindsey Vonn po poškodbah še nista pripravljeni na vrnitev in tako postopoma izstopata iz boja za skupno zmago, pa bosta v središču pozornosti vodilna smučarka skupnega seštevka po dveh tekmah Mikaela Shiffrin in zadnja lastnica velikega kristalnega globusa Lara Gut. Zadnja je v smučarski karavani kar nekaj prahu dvignila z nedeljskim intervjujem za časnik Neue Zürcher Zeitung, v katerem se je bolj kot o aktualni sezoni razgovorila o preteklosti.

"Ne gre več!"

"Kot 16-letnica sem vstopila v svetovni pokal. Sprva je bilo zelo zabavno. Zaradi uspehov pa so mnogi pozabili na mojo mladost. Ukvarjali so se z vsako mojo izrečeno besedo," se je v intervjuju spominjala 25-letna Švicarka, ki dolgo ni našla skupnega jezika z nacionalno smučarsko zvezo in reprezentanco, zato se je oklenila samostojne poti.

Pritiski in negotovost so pustili posledice, pojasnjuje in dodaja, da je že pri 17 letih resno razmišljala o koncu tekmovalne kariere. "Bolelo me je. Ni bilo več zabavno. Bila sem objekt. Delati sem morala, kar so mi govorili drugi. Poleg tega sem se vseskozi zavestno smejala. Morda bi bilo bolje, če bi vsem pokazala, kako se počutim," pripoveduje Gutova in dodaja, da je bila do 22. leta v črni luknji.

Sezono je odprla z zmago v Söldnu, nato pa jo je v Leviju preskočila Mikaela Shiffrin. Bo to dvoboj za veliki globus v sezoni 2016/17? | Foto: Sportida Sezono je odprla z zmago v Söldnu, nato pa jo je v Leviju preskočila Mikaela Shiffrin. Bo to dvoboj za veliki globus v sezoni 2016/17? Foto: Sportida

Zdaj znova uživa

Bolj iskren je smeh Lare Gut v zadnjih treh sezonah. "Znebila sem se pritiska. Imam tudi čas zase. Znova uživam," pravi smučarka, ki je v časovno sicer še vedno relativno kratki karieri osvojila veliki kristalni globus, olimpijski bron, slavila 19 zmag na tekmah svetovnega pokala in si okrog vratu nadela štiri kolajne na svetovnih prvenstvih. Med njimi ni zlate. Nova priložnost se ji ponuja že v novi zimi, za nameček na domačem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.

Ne spreglejte