Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
29. 5. 2014,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi

Četrtek, 29. 5. 2014, 14.21

8 let

Krila Tine Maze za zadnji let

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj motivira tekmovalko, ki je v svoji karieri osvojila praktično vse, kar se v svetu alpskega smučanja osvojiti da? S kakšnimi cilji torej vztraja Tina Maze?

Ko so pred slabim letom pri znanem proizvajalcu smučarskih čevljev, ki v svojih oglasih rad prepleta smučanje in ženstvenost svojih "varovank", v kampanjo vključili slovensko šampionko Tino Maze v obliki smučarskega angela s krili, so nehote sprožili razmišljanja o motivacijskih krilih, ki jo ob bogatem opusu in dolgoletnem stažu ohranjajo v karavani svetovnega pokala. Upravičeno vprašanje je aktualno tudi na začetku novega pripravljalnega obdobja.

"Po neverjetni sezoni 2012/13, ob kateri še dandanes ostanem brez besed, saj resnično težko verjamem, kaj vse nam je uspelo, sem imela kar nekaj težav. Lov za rezultati me je po eni strani iztrošil, po drugi pa otežil pogled v prihodnost. Po rekordih in visokih pričakovanjih okolice se je bilo težko osredotočiti na nov cilj. Našla sem ga v olimpijskih igrah," se je na zadnje poglavje ozrla Mazejeva, ki je v Sočiju osvojila dve zlati olimpijski kolajni. Priznava sicer, da je upala na vztrajanje na olimpijskem valu, ki bi jo popeljal do šampionskega konca sezone. A želje se niso uresničile, tudi zaradi slabšega zaključka zime pa bo vztrajala v smučarskem svetu.

Z Lindsey Vonn je smučarski svet drugačen

Nova sezona, novi izzivi, nova krila? "Potrebujem točko, na katero se lahko osredotočim. Predlani me je motivirala predvsem Lindsey Vonn. Zdaj je prišel nov val deklet. Anna Fenninger, Lara Gut, Mikaela Shiffrin … Lani so me mnoge prihitele. Morda je zdaj čas, da napadem nekoliko iz ozadja. To je seveda izziv. Tudi vrnitev Vonnove bo pomembno vplivala na tekmovalno ozračje. Tudi če na športni ravni ne bo več tako močna, kot je bila v zlatih letih, pa je smučarski svet z njo drugačen. Preprosto, alpsko smučanje dobi z njo večjo vrednost," priznava 31-letna Črnjanka

"Pri tako ostrem tempu in zahtevah, ki mi jih Andrea Massi nalaga na treningih, je težko zdržati in ohraniti visoko raven brez visoke stopnje motiviranosti. Letos se je to lepo videlo. Motiviral me je olimpijski lov, v celotni sezoni pa nisem bila prava," priznava olimpijska in svetovna prvakinja ter dodaja: "Smučarska razgibanost, torej nastopanje v vseh disciplinah, mi ustreza in obenem tudi motivira. Če bom dobra v vseh disciplinah, lahko znova napadem tudi veliki kristalni globus."

Ena sezona, nato pa …

Čeprav bo tudi v prihodnji sezoni stavila na vsestranskost, pa bo vsaj v pripravljalnem obdobju eden od osrednjih izzivov iskanje pravih občutkov v slalomu, s katerim ima največ neporavnanih računov. Gre namreč za edino disciplino, v kateri na velikih tekmovanjih še ni osvojila kolajne. V oči pa bode tudi dejstvo, da je bila lani druga slalomistka svetovnega pokala, v nedavno končani sezoni pa zgolj šestnajsta.

"Letos sem doživljala pravo grozljivko, ko sem se postavila na štart slalomske proge in pri sebi nisem dobro vedela, kako se lotiti postavitve. To želim popraviti. Prve korake v to smer sem že naredila. Tudi v slalomu želim znova uživati," pravi Tina, za katero utegne biti prihodnja sezona zadnja v dolgoletni karieri. Pravi, da o tem sicer ne razmišlja, jasno pa ji je, da bo prišel tudi trenutek, ko bo morala smuči postaviti v kot. Tega se zaveda tudi vodja njene ekipe Andrea Massi, ki poudarja, da bo prihodnja sezona vsaj zanj zanesljivo zadnja v vlogi vodje ekipe team to aMaze.

Ne želi jesti le testenin

Prav študij je ob jezikih in občudovanju narave eden od najbolj prikladnih Tininih pobegov iz športnih okvirov. "Mentalni procesi niso zanemarljivi. Po dolgih letih smučanja dobro vem, da isti krog ljudi in podoben način dela lahko postaneta zelo monotona. Zato zavestno iščem tudi dejavnosti, s katerimi lahko razgibam svoje misli in popestrim življenje. Da, rada smučam, a rada počnem tudi druge stvari. Človek ne more vse življenje jesti zgolj testenin. Poskusiti je treba tudi kaj drugega, kaj novega," razmišlja najboljša slovenska smučarka.

Ne spreglejte