Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
17. 5. 2016,
18.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Natisni članek

tek na smučeh Planica Planica Katja Višnar Vesna Fabjan

Torek, 17. 5. 2016, 18.01

6 let, 7 mesecev

Kako je to mogoče? V Planici že trenirajo na snegu. (video)

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Planica, tek na smučeh, dvorana

Za slovenske smučarje tekače je že zdavnaj konec premora, saj se že vneto pripravljajo na novo sezono. Težko je verjeti, ampak v novem, sodobnem nordijskem centru v Planici že trenirajo na snegu.

Morda se boste vprašali, kako je sredi maja mogoče, da naši najboljši tekači že trenirajo na snegu. Z novim nordijskim centrom v Planici bodo s pomočjo sodobne dvorane lahko na snegu trenirali tudi v poletnih mesecih. V spodnjih etažah centra imajo na voljo 750 metrov dolgo progo, ki bo slovenski tekačem na smučeh še kako prav prišla. Sneg so v dvorano, v kateri se temperatura giblje okoli nič stopinje Celzija, pripeljali kar iz planiških skakalnic, nekaj pa ga sproti pridelujejo.

Katja Višnar je prišla na trening v Planico naravnost z Norveške. | Foto: Katja Višnar je prišla na trening v Planico naravnost z Norveške.

Višnarjevi so zavoji na koncu postali celo všeč

V torek sta progo preizkusili tudi najboljši slovenski tekačici Vesna Fabjan ter Katja Višnar, ki je prišla z Norveške. Katja se vrača na treninge po porodniškem dopustu. Blejka je namreč novembra povila sina Ludviga. "Kar zanimivo je bilo poskusiti vse skupaj. Dvorana je nekaj posebnega, ker je v treh etažah. Precej je zavojev. Sprva me je to morda motilo, čez čas sem se na to navadila, tako da mi je na koncu postalo celo všeč (smeh). Poleti bom progo vsekakor koristila za piljenje tehnike. Pomembno je, da imaš stik s snegom, prav tako pa bom naredila tudi kakšen hiter trening," nam je po treningu navdušeno razlagala Višnarjeva.

Vesna Fabjan pravi, da se na progi ne more sprostiti

Z nasmehom na obrazu je trening končala tudi Vesna Fabjan. Tudi ona je potrebovala nekaj časa, da se je privadila na pogoje v dvorani. "Na začetku je bilo nekaj novega. Sprva se moraš prilagoditi na vse skupaj. Na nekaterih mestih je precej ledeno. Ko se je proga nekoliko zvozila, je šlo veliko bolj tekoče. Lahko bi rekla, da je zaradi pogostih zavojev to trening koncentracije (smeh). Ne moreš se sprostiti, ker so nekje ledene ploskve. Če bi bila proga bolj mehka, potem bi se to dalo. Sicer pa je veliko zaviranja in pospeševanja, tako da na koncu narediš zelo dober trening," nam je povedala dobitnica bronaste olimpijske medalje v Sočiju.

Trener Marko Gracer pravi, da bodo dvorano v Planici s pridom uporabljali. Želi si, da bi bili tekmovalci čim več v stiku s smučmi. | Foto: Trener Marko Gracer pravi, da bodo dvorano v Planici s pridom uporabljali. Želi si, da bi bili tekmovalci čim več v stiku s smučmi.

Dvorano bodo s pridom uporabljali

Navdušenja na dvorano ni skrival tudi trener Marko Gracer. "Pomembno je, da bomo lahko povečali število dni treninga na snegu. Vedeti je treba, da če imamo zares dobro zimo, potem imamo 40 odstotkov treninga na snegu. Šestdeset odstotkov pa smo bolj poletni kot pa zimski šport (smeh). Mislim, da je nujno, da se približamo 50 odstotkom treninga na snegu. S to dvorano se temu cilju lahko približamo. Nameravamo jo uporabljati v dvo- do tridnevnih ciklih med pripravami. To pomeni, da bili lahko od vsakih sedem do deset dni po dva dneva na snegu. S tem bi tekmovalci imeli vseskozi stik s smučmi," je povedal prvi trener slovenske reprezentance.

Ne spreglejte