Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
26. 2. 2015,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki

Četrtek, 26. 2. 2015, 15.40

8 let

Kako je bil Peter Prevc blizu medalji, Freund pa z drugega planeta

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Druga posamična skakalna preizkušnja svetovnega prvenstva je postregla z izjemno razburljivim bojem za medalje. Peter Prevc jo je za las zgrešil, veliki zmagovalec je postal Severin Freund.

Za vsega 1,1 točke je našemu skakalnemu asu Petru Prevcu zmanjkalo, da bi se zavihtel na zmagovalni oder in si okoli vratu nadel medaljo. Kvalifikacijski in poskusni skok pred današnjo posamično tekmo na večji skakalnici nordijskega svetovnega prvenstva v Falunu nista nakazovala, da bo tako visoko, a se je, kot on to zna, zbral v pravem trenutku.

V prvi seriji se je lahko pohvalil celo z najdaljšo daljavo. Tako kot Severin Freund je pristal pri 134 metrih, a je imel bistveno boljše pogoje, nekaj točk pa je izgubil pri slabšem doskoku, česar pri Petru nismo navajeni. Prav te točke so bile na koncu celo odločilne, da ni bil med dobitniki medalj.

Po prvi seriji je zasedal četrto mesto, drugi nastop pa končal pri 125,5 metra, kar je v tistem trenutku zadoščalo za drugo mesto. Boljši od njega je bil zlati z manjše naprave Rune Velta, ki je Prevca prehitel za vsega 1,1 točke. Norvežan je bil po prvi seriji šele osmi, a ga je do stopničk ločilo le 4,8 točke, kar je bil pokazatelj, da je bila tekma izjemno izenačena.

Na vrhu so bili še trije – Gregor Schlierenzauer, Anders Bardal in Freund. Če pri Nemcu nismo pričakovali napake, smo potihoma upali, da bi se lahko zalomilo njegovima predhodnikoma. A je "Schlieri" dočakal svoj skok sezone in se zavihtel na prvo mesto. Bardal ga je v drugo polomil in ostal brez odličja, zato pa je svoje mojstrstvo pokazal Freund.

V drugo je skočil 135,5 metra in postavil nov rekord skakalnice, ki je bil tako ali tako že v njegovi lasti. Drugouvrščenega Schlierenzauerja je prehitel za kar 22,3 točke in se tako po tekmi mešanih ekip veseli že druge zlate medalje, medtem ko je bil na manjši napravi srebrn. Freund je na dobri poti, da prvenstvo konča s pokrom medalj, saj bo Nemčija konkurenčna za top uvrstitve tudi na sobotni ekipni tekmi.

Preostali slovenski skakalci so svoj nastop opravili pod pričakovanji. Jernej Damjan je bil šele 25., Nejc Dežman 26., Matjaž Pungertar pa je bil celo prekratek za drugo serijo.

Ne spreglejte