SiolNET. Sportal Zimski športi
3,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Intervju z Jurijem Tepešem

Jurij Tepeš našel odgovor, ki ga je iskal

3,98

termometer

Jurij Tepeš
Foto: Sportida

Jurij Tepeš je zamudnik na nordijskem svetovnem prvenstvu, saj je uvodno preizkušnjo v Lahtiju izpustil, ta čas pa izkoristil za trening v domači Planici. "Upam, da bom prinesel svežo kri," pravi Jurij, ki je našel razlog za slabšo formo v Aziji. Odgovor so novi čevlji.

Po azijski turneji so se v glavi Jurija Tepeša pojavljala vprašanja o formi, saj se na Daljnem vzhodu ni proslavil. Iskal je vzroke za slabše skoke, na koncu pa ugotovil, da se mu je zaradi novih čevljev začelo vse skupaj sesuvati. K novim se je zatekel, ker je stare ob padcu na letalnici v Oberstdorfu polomil. S pomočjo Petra Slatnarja jih je popravil, ti pa naj bi zdaj zdržali do konca sezone. Z njimi že skače v Lahtiju, kjer se je v ponedeljek preizkusil na veliki napravi ter na treningu postavil enajsti in dvanajsti rezultat.


V Planici je treniral trikrat in se dobro počutil. Dobro je skakal tudi na prvem treningu na večji napravi v Lahtiju, na kateri je imel enajsti in dvanajsti rezultat. V Planici je treniral trikrat in se dobro počutil. Dobro je skakal tudi na prvem treningu na večji napravi v Lahtiju, na kateri je imel enajsti in dvanajsti rezultat. Foto: Sportida Kolikokrat ste trenirali v času, ko so bili vaši reprezentančni kolegi aktivni na srednji skakalnici na nordijskem svetovnem prvenstvu v Lahtiju?

V Planici sem trikrat treniral na manjši skakalnici. Skoki so bili boljši. Najbolj me je zanimalo, ali je bila težava večinoma v čevljih ali povsem v meni. Že po prvem treningu sem bil zelo vesel. Kar se mi je dozdevalo, se je izkazalo za resnično. Novi čevlji mi sploh niso ustrezali. S popravljenimi sem nemudoma našel prave občutke in bil zadovoljen. Tako ali tako sem vedel, da v Lahtiju na 90-metrski skakalnici nimam možnosti.

Čeprav ste bili na prejšnji rekorder?

Jah, vsi vemo, kako je bilo. Veter je takrat pihal zelo močno, zato smo tudi skakali na manjši napravi. Zaradi tega sem bil rekorder, ne zato, ker bi bil dober na manjših.

Kaj sta s Petrom Slatnarjem pri čevljih popravila?

Jaz nič (smeh, op. p.). Slatnar jih je ojačal tako spredaj kakor tudi spodaj. Mislim, da bodo ti čevlji zdržali vsaj toliko časa kot originalni. Do konca sezone zagotovo. Za prihodnjo sezono bom drugače zastavil. Poleti bom pripravil rezervne čevlje, ne le tekmovalnih.

Pri padcu v Oberstdorfu si je poškodoval čevlje, nato pa poskusil z novimi, ki se niso obnesli. Pri padcu v Oberstdorfu si je poškodoval čevlje, nato pa poskusil z novimi, ki se niso obnesli. Foto: Sportida Verjetno si niste mislili, da boste imeli takšno izkušnjo?

Res je. Potem je bil tu še splet nesrečnih okoliščin. Že na Japonskem nisem videl, da so čevlji res slabi, saj je tam pihal močan vzgonski veter. Takrat sem krivil sebe. Govoril sem si, da slabo skačem. Mislil sem, da se mi je vse podrlo. V Koreji v Pjongčangu sem začel razmišljati, da bi bilo dobro, če bi mi dekleta, ki so prav tako skakala tam, pripeljala kakšne čevlje, vendar je bilo prepozno.

Kako ste bili zadovoljni s treningom v Planici?

Na 90-metrski napravi nisem imel primerjave, saj sem skakal sam. Skoki so bili po mojem mnenju na pravi ravni. Bili so tekoči. Na 90-metrski skakalnici sem skakal zato, ker je na planiški 120-metrski kar velika hitrost. V Lahtiju je na večji napravi ni. Po mojem mnenju je bila zato 90-metrska skakalnica primernejša za trening.

Kaj je kaj rekel Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa, ki je ostal z vami doma?

Zelo sem bil vesel, da je ostal. Verjetno je želel oditi na prvenstvo že na začetku. Tudi v načrtu je bilo tako. Mislim, da je bil kar zadovoljen z mojimi skoki. Trening sicer ne pomeni veliko. Če sem svetovni prvak na treningu, to ne pomeni veliko. Na 120-metrski skakalnici se lahko hitro kaj zgodi. Upam, da se bom znašel. Res je, da nisem imel primerjave na treningu, vendar mi je po drugi strani to ugajalo, saj sem bil osredotočen le nase in se posvetil odpravljanju napak.

Zdaj spet skače s starimi čevlju, ki mu jih je popravil Peter Slatnar. Zdaj spet skače s starimi čevlju, ki mu jih je popravil Peter Slatnar. Kako ste videli posamično tekmo, ki se našim ni izšla po načrtih?

Peter (Prevc, op. a.) je skakal vsaj približno dobro. Vem, da si je želel veliko več. Tudi jaz sem mu želel najboljše, vendar se napake dogajajo. Kar zadeva druge, sem kar vesel, da sem ostal doma. Težko je. Verjetno jim ni bilo lahko. Zagotovo so si tudi na manjši skakalnici želeli več. Upam, da bo ta teden na večji vse na višji ravni.

Obeti pred sobotno ekipno tekmo (posamična bo v četrtek) niso ravno dobri …

Če gledam celoto in zraven prištejem še sebe, se nam je ekipno nastopanje začelo malce rušiti. Peter je dobro skakal, vendar je bil edina svetla točka Lahtija.

Boste vi kot zamudnik prinesli svežo kri?

Upam, da bom (smeh, op. a.). Pomembno je, da se skupaj izkopljemo iz težav. Ni še tako hudo. Mislim, da bo na večji napravi položaj drugačen.

Skakalni spored na SP v Lahtiju

Torek, 28. februar
17.00, trening skakalci HS 130

Sreda, 1. marec
15.00 trening skakalci HS130
17.00 kvalifikacije skakalci HS130

Četrtek, 2. marec
17.30 tekma skakalci HS130

Petek, 3. marec
16.30 trening skakalci HS130

Sobota, 4. marec
16.15 ekipna tekma skakalci HS130

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 96
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin