Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
10. 1. 2015,
18.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

skoki Jurij Tepeš Peter Prevc Peter Prevc Jernej Damjan Robert Kranjec

Sobota, 10. 1. 2015, 18.48

8 let

Jurij Tepeš je ob velikem uspehu na letalnici preživljal dramo z vezmi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sobota se je na letalnici na Kulmu končala po slovenskih željah. Trije so poleteli med prvih deset, Jurij Tepeš pa z daljavo dneva do tretjega mesta. A kmalu bi se lahko zgodba končala drugače.

Slovenski junak sobotnega dne na letalnici na Kulmu je bil Jurij Tepeš. Po prvi seriji še ni kazalo, da bi se lahko četrtič v karieri zavihtel na oder za zmagovalce, saj je ob svojem nastopu zmajeval z glavo. "Dokler nisem videl, kaj je bilo v zraku, mi ni bilo jasno, kaj je šlo narobe. Zdelo se mi je, da je bil polet boljši kot kvalifikacijski," je prvi nastop, ki ga je s 186,5 metra končal na šestem mestu, pokomentiral Tepeš.

Osrednji slovenski junak je imel kar 1,14 metra na sekundo vetra v hrbet in pri prvem poskusu dobil 19,9 točke dodatka. Kmalu mu je postalo jasno, da je bil polet dober, in je dobil zagon za drugo serijo, v kateri je dobesedno eksplodiral.

"K sreči je šla smuča pri pristanku naravnost"

S poletom 231 metrov, kar je druga znamka Kulma (Severin Freund je v petek poletel 237,5, Peter Prevc pa 230,5 metra), je napovedal neizprosen boj za stopničke – osebnemu rekordu iz Vikersunda se je približal za vsega šest metrov (237 metrov). Na koncu sta bila pred njim le Stefan Kraft in veliki zmagovalec Severin Freund, tik za njim pa se je uvrstil reprezentančni kolega Peter Prevc, ki je bil po prvi seriji tretji, prav pri nobenem poskusu pa ni imel dobrih razmer v zraku.

A pri tako ekstremni daljavi bi se lahko končalo tudi drugače, saj je imel Jurij težave pri pristanku. Odpela se mu je namreč vez in k sreči je pri veliki hitrosti ostal na smučeh. "Dobrodošlo je bilo, da je šla smučka pri pristanku naravnost, sicer je ne bi mogel ujeti. V izteku sem videl, da se nato ne bom mogel zaustaviti. Eno smučko sem imel namreč odpeto. Poskušal sem se rešiti, a ni šlo. K sreči sem padel šele na koncu. Malce imam na sumu, da se mi je glavna vrvica odpela že pri odskoku z mize ali pa sem udaril s smučkama skupaj. Ko sem pristal, me je držal le še varovalna vrvica," je dramo z vezjo razložil Tepeš.

K sreči je Jurij v pravem trenutku ostal na smučeh in ni padel, kot sta v Bischofshofnu Američan Nicholas Fairall in Simon Ammann, ki sta morala pomoč iskati celo v bolnišnici.

Trdo delo se je izplačalo

Uspeh na prenovljenem Kulmu je za Tepeša dobra popotnica za nadaljevanje sezone in za morebitno nedeljsko tekmo, če ne bo preveč pihalo. Jurij je imel namreč v prvem delu sezone težave in se ni znašel med najboljšimi, čeprav si je želel, zato mu bo ta rezultat v dodatno spodbudo.

"Poleti sem trdo delal in tudi tri tedne po Engelbergu, zaradi česar sem izpustil novoletno turnejo. Ta rezultat, predvsem pa moji skoki so dobra popotnica za naprej. Prav je bilo, da sem izpustil turnejo in šel na trening. Danes sem naredil dva dobra poleta in sem lahko vesel. V drugem sem dobil potrditev, da je šlo v pravo smer tudi pri prvem. Le veter mi je ponagajal," pravi Tepeš.

Ne spreglejte