Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 3. 2014,
14.15

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Therese Johaug Falun

Nedelja, 16. 3. 2014, 14.15

1 leto, 1 mesec

Johaugova uresničila otroške sanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norvežanka Therese Johaug je zmagala na zadnji tekmi sezone svetovnega pokala v Falunu in osvojila svetovni pokal.

Johaugova je na zasledovalni tekmi odbila napad rojakinje Marit Bjoergen, ki je tako na drugem mestu z 29,2 sekunde ostala brez četrte zmage v skupnem seštevku. Tretja je bila še ena Norvežanka Heidi Weng, ki je zaostala skoraj dve minuti.

Johaugova je danes prvič v karieri osvojila skupni seštevek svetovnega pokala. Potem ko je v Falunu zmagala na tako imenovanem trojčku, sestavljenem iz šprinta, skiatlona in zasledovalne preizkušnje, je prednost 15 sekund po sobotni tekmi zadržala tudi danes in se na koncu veselila prve skupne zmage v življenju in to pred odlično rojakinjo, šestkratno olimpijsko prvakinjo Marit Bjoergen.

Johaugova in Bjoergnova sta danes v ospredju tekli svoj tek. Pred današnjo tekmo je imela vodilna Johaugova v skupnem seštevku sedem točk prednosti, bolj izkušena Bjoergnova je lovila četrti veliki globus skupne zmagovalke, drobna Johaugova pa ni popuščala. Bjoergnova je v prvega 2,5 kilometra nadoknadila pet sekund zaostanka, a že na naslednjem vmesnem času poltretjo sekundo spet izgubila glede na reprezentančno tekmico.

S hitrim korakom in visoko frekvenco je Johaugova še držala prednost, na polovici tekme je ta spet znašala petnajst sekund kot ob začetku tekme. Bjoergnova se ni pustila zmesti, skušala je slediti mlajši tekmici, ki pa je še povečevala prednost, na šestem kilometru je znašala že skoraj 20 sekund. Ostale tekmice so zaostajale že skoraj dve minuti. Po osmih kilometrih je Johaugova dokončno zlomila odpor Bjoergnove, saj ji je pobegnila že na slabih 30 sekund.

"Zmagati v skupnem seštevku svetovnega pokala so bile moje otroške sanje. To je bila ena mojih najboljših dirk v sezoni. Počutila sem se, da sem v najboljši formi in sem lahko napadala celotno progo. Imela sem res izjemne smuči, vse se je izšlo po načrtih," je povedala Johaugova.

Gracer: Če smo v preteklih letih šli korak nazaj, se je letos obrnilo

Nastopili sta tudi dve Slovenki, ki pa sta startali v ozadju in tam tudi končali. Vesna Fabjan bila 40. (+8:38,9), Katja Višnar pa mesto slabša (+10:50,7). Slovenki sta nastopili v okviru pričakovanj, tekme na distancah niso njuna domena, precej bolje se počutita v sprintih, kjer sta letos vknjižili kar nekaj lepih uvrstitev, tudi na zmagovalne stopničke, Vesna Fabjan pa je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojila tudi bronasto kolajno.

"Tekma se je za naši dve odvila v skladu s pričakovanji, vidi se, da forma ni več prava, kaj več pa glede na to, da sta boljši v sprintu ni bilo za pričakovati. Več smo pričakovali od petkovega sprinta, ki se ni odvil po naših željah. S sezono smo zadovoljni, če smo v preteklih letih šli korak nazaj, se je letos obrnilo, kar nas navdaja, da lahko v prihodnjih sezonah rezultate še nadgradimo", je povedal glavni trener Marko Gracer.

Ne spreglejte