Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
16.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Natisni članek

skoki Jaka Hvala Nejc Dežman Anže Lanišek Anže Lanišek Jurij Tepeš Domen Prevc Goran Janus Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 16.45

6 let, 6 mesecev

Čakanja je bilo dovolj, Peter Prevc že komaj čaka, da se vse skupaj začne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

Foto: Vid Ponikvar

Do začetka sezone smučarskih skokov nas ločijo le še trije dnevi. Peter Prevc bo osrednji slovenski adut tudi v prihodnji zimi, po mnenju glavnega trenerja Gorana Janusa pa mu v domačih vrstah najbolj diha za ovratnik mlajši brat Domen.

Peter Prevc, Jurij Tepeš, Domen Prevc, Anže Lanišek, Jaka Hvala in Nejc Dežman so slovenska šesterica skakalcev, ki bo nastopila na uvodni preizkušnji v Kuusamu.

Z izjemo najboljšega slovenskega skakalca čakajo preostale Slovence najprej četrtkove kvalifikacije, medtem ko bosta uvodni preizkušnji svetovnega pokala v petek in soboto.

Kar nekaj reprezentanc je ob koncu priprav treniralo na zasneženih napravah, slovenski tabor pa se je odločil, da ostane v domačem okolju v Kranju.

"Kar zadeva 120-metrsko skakalnico, bi lahko trenirali le v Skandinaviji. Če pogledamo prejšnja leta in zgodovino, kako se je treniralo tam, lahko vidimo, da je šlo veliko energije v prazen nič. Zato smo se odločili, da ostanemo doma. Malce smo potrpeli, po drugi strani bomo pa s svežino začeli sezono," je glavni trener Goran Janus obrazložil, zakaj pred sezono niso stopili na sneg.

Cilji, ki jih je Goran Janus postavil za novo sezono


Svetovni pokal

  • ena uvrstitev do 3. in dve uvrstitvi do 15. mesta v skupnem seštevku  (posamezno)
  • uvrstitev do 5. mesta v pokalu narodov
  • ena uvrstitev do 3. in ena do 10. mesta v razvrstitvi poletov (posamezno)


Novoletna turneja

  • ena uvrstitev do 3. in ena do 15. mesta  (posamezno)

Nordijsko svetovno prvenstvo

  • ena uvrstitev do 6., ena do 15. in ena do 30. mesta (posamezno)
  • ekipno uvrstitev do 5. mesta – na tekmi mešanih ekip in tudi na moški tekmi

Sprehodite se po vseh postojankah svetovnega pokala

Medalja v Lahtiju, ob točno določeni zmagi pa bi Janusu posebej zaigralo srce

Goran Janus si želi medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu, velika želja pa je 1. mesto v pokalu narodov. | Foto: Vid Ponikvar Goran Janus si želi medaljo na nordijskem svetovnem prvenstvu, velika želja pa je 1. mesto v pokalu narodov. Foto: Vid Ponikvar V primerjavi s preteklo sezono se cilji slovenske reprezentance niso vidno spremenili. Janusa še naprej zanimajo uvrstitve med najboljše tri.

Osrednji vrhunec sezone bo februarsko nordijsko svetovno prvenstvo v Lahtiju. Pred dvema letoma v Falunu se našim želje niso izpolnile, zato Janus upa, da bo tokrat drugače: "Glavni cilj je medalja na nordijskem svetovnem prvenstvu – ne glede na to, ali je to na manjši ali večji napravi. Moja velika želja pa je zmaga v pokalu narodov (v zadnji sezoni je bila Slovenija druga za Norveško, op. p.)."

In kaj bi mu pomenila? "To bi bila največja zmaga za vse strokovno vodstvo. Že tako nas spoštujejo po svetu, potem bi nas še bolj. Kamorkoli pridemo, se vidi spoštovanje do nas – od Walterja Hoferja naprej. Da ne gledajo v tla. Vidi se, da nas spoštujejo. Zaradi tega imam mirno srce," je odgovoril Janus.

Za Kranjca bodo poskrbeli

Robert Kranjec je v rehabilitacijskem obdobju, kljub temu pa je prišel na novinarsko konferenco pred začetkom sezone. | Foto: Vid Ponikvar Robert Kranjec je v rehabilitacijskem obdobju, kljub temu pa je prišel na novinarsko konferenco pred začetkom sezone. Foto: Vid Ponikvar Za pohod k skupni zmagi bi bilo dobrodošlo, da bi imel v svojih vrstah Roberta Kranjca, ta bo sezono izpustil, zato se bo Janusova želja v prihajajoči zimi težko izpolnila.

Poškodovano koleno so mu že operirali, posvetil se bo dolgotrajni rehabilitaciji.

"Odboru sem predlagal, da se socialna varnost tistih A-reprezentantov, ki so poškodovani, uredi. Da bi jim vsak mesec plačali 1/12 nagrade, ki so jo dobili v pretekli sezoni. S tem bi imeli socialno varnost zagotovljeno," je dobro novico sporočil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke Ljubo Jasnič.

Na današnji zelo obiskani novinarski konferenci so bile oči razumljivo najbolj uprte v junaka pretekle zime Petra Prevca. Naš najboljši skakalec je namreč spisal posebno poglavje v smučarskih skokih.

Prevc že komaj čaka, da se tekme začnejo, saj se še vedno ukvarja z obrobnimi aktivnostmi

Kot pravi Janus, je Domen Prevc največji tekmec svojemu starejšemu bratu Petru. | Foto: Vid Ponikvar Kot pravi Janus, je Domen Prevc največji tekmec svojemu starejšemu bratu Petru. Foto: Vid Ponikvar Osvojil je vse mogoče lovorike (novoletna turneja, zlata medalja na svetovnem prvenstvu v poletih, skupna zmaga v svetovnem pokalu, skupna zmaga v seštevku poletov), pohvali se lahko še z rekordi (2303 točk, 15 zmag in 22 stopničk v eni sezoni svetovnega pokala).

Pravega miru zaradi vsega pompa nima. Še vedno je tudi tik pred sezono aktiven pri obstranskih dejavnostih, pa čeprav bi se raje povsem posvetil zadnjim pripravam na sezono.

"Kar se zadeva aktivnosti, smo bili dogovorjeni, da jih spomladi ali poleti uredimo, a se je preneslo na čas pred začetkom sezone. Ne vem, kdo dela takšne razporede. Mir kljub temu nekako najdem. Sicer so zaradi tega, ker sem na trnih, na slabšem tisti, ki z menoj trenirajo ali so pri meni doma. Komaj čakam, da se tekme začnejo in da vidimo, kje smo. Najprej se bom moral spoprijateljiti s snegom. Potem bomo videli. Šel bom korak za korakom," je dejal prvi mož slovenske reprezentance.

Brata Prevc in Tepeš

Ko bo v četrtek prišel v Kuusamo, bo vse v karavani smučarskih skokov zanimalo, ali so ujeli priključek z njim ali ne. Peter je postal merilo za vse in tako je tudi v naši izbrani vrsti.

 

"Peter je še vedno številka ena pri nas. Nekako je še v prednosti, ima pa tekmeca v bratu Domnu. Tudi Jurij bi lahko bil visoko. Vse poletje je bil konstanten. Zadnja dva tedna v Kranju sicer ni blestel, do takrat pa je zelo lepo skakal," je o razmerju moči na zadnjih treningih v Kranju spregovoril Janus.

Z ekipo bo v Kuusamo odpotoval v sredo, nato v četrtek sledijo dva treninga skoka in že kvalifikacije. Lani sta obe finski preizkušnji odpadli, ker so bile slabe vetrovne razmere, povrhu vsega pa je organizatorjem ponagajala ledena smučina.

Mednarodna smučarska organizacija je to prizorišče celo hotela odstraniti iz svetovnega pokala, a so Finci letos postavili protivetrno zaveso, skakalci pa se bodo spustili po novi zaletni smučini.

Spored v Kuusamu

Četrtek
17.00, kvalifikacije

Petek​
17.00, posamična tekma

Sobota
16.00, posamična tekma

Ne spreglejte