Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2016,
15.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Anja Eržen Urška Poje Andreja Mali Miha Dovžan Mitja Drinovec svetovni pokal Tomaš Kos Klemen Bauer Teja Gregorin Jakov Fak Jakov Fak Pokljuka biatlon

Četrtek, 8. 12. 2016, 15.04

6 let, 6 mesecev

Jakov Fak na Pokljuki ne bo tekmoval, v nedeljo poslovilni nastop Andreje Mali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Jakov Fak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Z jutrišnjima šprinterskima preizkušnjama se začenja letošnji svetovni biatlonski pokal na Pokljuki. Jasno je že, da v slovenski reprezentance ne bo Jakova Faka, ki po bolezni še ni pripravljen za tekmovanje na najvišji ravni.

Vodstvo slovenske biatlonske reprezentance je danes dokončno potrdilo, da najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, ki okreva po bolezni, na Pokljuki ne bo nastopil. Vprašljiv je tudi njegov nastop prihodnji teden na Češkem.

Fak se bo vrnil, ko bo stoodstoten

"Jakov je danes opravil lažji trening, po katerem se je izkazalo, da še ni pripravljen za tekmovanje. Zdaj bo dva dni doma, v nedeljo bo spet treniral in takrat bomo videli, kako naprej. Je sicer že zdrav, a je bil toliko časa odsoten, da se to pozna pri njegovi pripravljenosti. Obenem nikakor nočemo tvegati in ga siliti v tekme, če obstaja možnost, da bi spet zbolel. Vrnil se bo, ko bo stoodstoten," nam je povedal vodja panoge za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije Janez Ožbolt.

Slovenske barve bodo tako na petkovem šprintu branili Klemen Bauer, Rok Tršan, Miha Dovžan in Mitja Drinovec, ki je v Östersundu že v svojem prvem nastopu med elito osvojil točke svetovnega pokala. To četverico lahko najbrž pričakujemo tudi v nedeljski štafeti.

Andreja Mali je pred začetkom letošnje sezone prestopila v trenerske vrste, a se bo v nedeljo vrnila med tekmovalke, ko bo nastopila v štafeti. | Foto: Vid Ponikvar Andreja Mali je pred začetkom letošnje sezone prestopila v trenerske vrste, a se bo v nedeljo vrnila med tekmovalke, ko bo nastopila v štafeti. Foto: Vid Ponikvar

V nedeljo poslovilni nastop Andreje Mali

Kos je sestavil tudi žensko štafeto. V nedeljo bosta ob Teji Gregorin in Anji Eržen nastopili še Urška Poje in upokojenka Andreja Mali. Zadnja letos sicer ne nastopa več, medtem je presedlala v trenerske vrste, vseeno pa bo dolgoletna članica A-reprezentance nedeljsko štafeto izkoristila kot poslovilno tekmo v karieri. Pojetova bo štartala tudi na petkovem šprintu.

Na prvih šestih tekmah je Slovenija ostala brez tekmovalca, ki bi se prebil med najboljših 30, a v slovenskem taboru še ne obupujejo. Po prepričanju trenerjev so tekmovalci dobro pripravljeni, boljše uvrstitve pa je na Švedskem odneslo slabo streljanje.

"Na Pokljuki smo doma, poznamo progo in strelišče"

"Res sem pričakoval več, saj smo tam tudi trenirali, a prav na strelišču nam ni uspelo tisto, kar smo pričakovali in kar smo kazali na treningih. Mislim, da je to bolj v glavi in da ne gre za tehnične napake. Res je tudi, da nas je morda malo bolj kot druge presenetil tudi veter, zato nismo dosegli pričakovanih rezultatov," je slab uvod v sezono komentiral glavni trener reprezentance Tomaš Kos.

Tomaš Kos | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Češki strokovnjak dodaja, da razlogov za skrb pred tekmo na Pokljuki še ni. "Vemo, da smo dobro trenirali in da smo pripravljeni za boljše nastope. Na Pokljuki smo doma, poznamo progo, strelišče in tudi vremenska napoved je obetavna, zato mislim, da se moramo samo zbrati. Vemo, da znamo, in to moramo prenesti na tekmo."

O ciljih Kos ni hotel razpredati, saj pravi, da ima vsak tekmovalec cilje postavljene zase, ti pa so zelo različni. "Močno si želim, da vsi dosežejo svoj maksimum, izid pa bo prišel skupaj s tem."

Gregorinova in Bauer optimistična

Svoje cilje imajo tudi tekmovalci. Gregorinova se je prejšnji teden na Švedskem predstavila dobro tekaško pripravljena, vse prevečkrat pa grešila na strelišču, kar si želi popraviti. "Prav tekaška forma me navdaja z optimizmom, da lahko posežem po boljši uvrstitvi. Težave so v streljanju, ne vem, zakaj, a roka se je prevečkrat zatresla. Tukaj je nova tekma in nova priložnost. Upam, da bom pokazala to, kar sem kazala vso sezono na treningih. V preteklosti sem blestela prav v streljanju in verjamem, da to znam in zmorem, kar bom pokazala na Pokljuki."

Klemna Bauerja in Tejo Gregorin veseli dobra tekaška forma, skrbi pa ju slaba strelska. | Foto: Vid Ponikvar Klemna Bauerja in Tejo Gregorin veseli dobra tekaška forma, skrbi pa ju slaba strelska. Foto: Vid Ponikvar

Vloga prvega tekmovalca pripada Bauerju, a se, kot pravi, s tem ne obremenjuje. "Na tekmi imam vedno svoje cilje in tem sledim. Najpomembnejša bo dobra psihološka priprava na tekmo, da bom lahko pokazal ves svoj potencial. Trening je bil narejen prej in verjamem, da smo delali dobro, kar me pomirja in mi vliva optimizem." Meni, da potrebuje le pravo koncentracijo na strelišču, kar je njegov primarni cilj, ob dobrem streljanju pa bo prišla tudi visoka uvrstitev.

Spored tekem svetovnega pokala na Pokljuki:

Petek, 9. december:

11.30 šprint (moški)

14.15 šprint (ženske)


Sobota, 10. december:

11.45 zasledovanje (moški)

14.45 zasledovanje (ženske)


Nedelja, 11. december:

11.15 štafeta (moški)

14.30 štafeta (ženske)

Ne spreglejte