Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 10. 2013,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jernej Damjan

Četrtek, 3. 10. 2013, 12.31

8 let

Jajc pokleknil na zadnji stopnički, a vseeno odločno proti Sočiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če zadnje sezone za Jerneja Damjana, ki ima v svoji zbirki tri odličja s SP, niso bile dobre, je letošnje poletje povsem drugače. V skupnem seštevku poletne velike nagrade je osvojil drugo mesto.

Jernej Damjan ali Jajc, kot ga kličejo nekateri, je bil povsem blizu novemu mejniku za slovenske smučarske skoke. Do zadnje tekme v nemškem Klingenthalu je bil v vodstvu v skupnem seštevku poletne velike nagrade, a na koncu osvojil drugo mesto. Ob dobrih skokih je napovedal, da je pred njim tudi dobra zimska sezona. V zadnjih letih namreč 30-letnemu Ljubljančanu ni šlo vse po načrtih, še posebej slaba je bila zadnja sezona, v kateri je dobil priložnost na vsega petih tekmah svetovnega pokala, vendar pa do točk nikoli ni prišel. Tudi sezono pred tem se ne more ravno pohvaliti z uspehi, je že res, da je točke svetovnega pokala osvojil desetkrat, večino v prvi polovici sezone, nato pa je sledil padec v formi. Če mu ni šlo vse po načrtih na športnem področju, pa je bilo drugače na zasebnem. Lani poleti je namreč s pevko Tayo oziroma Tanjo Adamič stopil v zakonski stan, odprl pa je tudi spletno trgovino.

A Damjan ni rekel zadnje niti smučarskim skokom. Pred začetkom letošnje sezone je namreč zamenjal klub in se iz matične Ilirije preselil v Ihan, kjer ga trenira Simon Podrebršek. Rezultati so prišli prav na poletni veliki nagradi, kjer je med drugim na Japonskem v Hakubi zmagal skupaj z Noriakijem Kasaijem. "Na vrhu nisem bil že dolgo. Načrtno delam za zimo in Soči. Na Japonskem nisem razmišljal o rezultatih," je takrat za Sportal dejal Jajc, ki je torej tudi razkril, da si želi znova okusiti zimske olimpijske igre, ki bodo prihodnjega februarja v Rusiji. Do zdaj je na olimpijskih igrah sodeloval dvakrat. Leta 2006 je v Torinu na srednji skakalnici osvojili 35. na veliki pa 28. mesto. Na zadnjih igrah, ki so bile na sporedu leta 2010 v Kanadi v Vancouvru, je na ekipni tekmi na veliki skakalnici osvojili 10. mesto, posamično pa je bil 38. na srednji in 33. na veliki skakalnici.

Sicer pa je Damjan v svetovnem pokalu debitiral pred dobrim desetletjem v Planici. V svetovnem pokalu ima že več kot 150 nastopov, vendar pa je v posamični konkurenci le trikrat stopil na zmagovalne stopničke. Leta 2008 je bil v Willingenu drugi, na istem prizorišču je bil leto pred tem tretji, na najnižjo zmagovalno stopničko pa je stopil še leta 2007 v Planici. Ob tem se je trikrat veselil stopničk tudi na ekipni tekmi (leta 2005 in dvakrat leta 2011). Na svetovnih prvenstvih je v posamični konkurenci leta 2005 v Oberstdorfu osvojil šesto mesto, kar je najvišja uvrstitev. Če mu na tem prvenstvu ni uspelo na stopničke skočiti na tekmi posameznikov, je bil uspešnejši na ekipni tekmi, saj je bila Slovenija na srednji skakalnici tretja. Isti uspeh je s sotekmovalci ponovil še dvakrat. Leta 2011 v Oslu na veliki skakalnici in leto zatem v Vikersundu na letalnici.

Ne spreglejte