Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
14. 11. 2013,
15.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jure Šinkovec koleno poškodba rehabilitacija vrnitev

Četrtek, 14. 11. 2013, 15.14

8 let

Iztirila ga ni niti druga operacija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jure Šinkovec je skakalec, ki ga od Slovencev pogrešamo v svetovnem pokalu. Namerava se vrniti med elito, ne namerava pa prehitevati z vrnitvijo kot prvič, čeprav bo izpustil olimpijsko sezono.

Prvič si je nesrečno poškodoval koleno pri imitaciji skoka in si strgal križno vez ter meniskus. Operiran je bil julija 2012. Malce je prehiteval z vrnitvijo in koleno ni zdržalo velikih pritiskov – letos marca je sledila še druga operacija. Tokrat v Valdoltri pri dr. Ambrožiču.

Izgubil deset centimetrov obsega, zdaj "zaostaja" le še za centimeter

"Treniram že dve leti. Koleno je stabilno. Spet sem pridobil obseg mišice – izgubil sem namreč deset centimetrov obsega, kar je bilo skrb vzbujajoče. Fizioterapevti in trenerji so se usedli in sklenili, da če pridem do dveh centimetrov zaostanka, bo super. Po osmih mesecih sem le še centimeter zadaj, kar je spodbudno. Koleno mi ne zateka in se ne segreva. Lahko delam vse vaje. 18. novembra imam zadnji pregled in takrat mi bo dr. Ambrožič povedal, kako naprej. Septembra mi je dejal, da bom lahko čez tri mesece skakal, vendar sem ga takrat debelo pogledal. Ne bom se odločil kot po prvi operaciji, ko sem se prehitro vrnil. Moja glava bo dala zadnji odgovor. Ne obremenjujem se, čeprav bom moral morda izpustiti olimpijsko sezono. Skakal bi rad namreč še šest let, olimpijske igre pa bodo spet na sporedu čez štiri leta," je Jure Šinkovec uvodoma povedal, kako se počuti po vnovični večmesečni rehabilitaciji.

"Ne mislim se zasidrati na COC"

Čeprav za športnika takšne odsotnosti niso dobrodošle in se po glavi porajajo raznorazne misli, v tem času niti enkrat ni pomislil, da bi morda končal kariero: "Res nisem. Pomislil sem, kaj me vse čaka, koliko strahu bom moral dati iz sebe. Da bo glava prava, ko bom začel skakati. Imitacija leta mi zelo dobro uspeva. Notranji občutki so ostali. Če se malce pohvalim, sem dobro prestal test odzivnosti mišic. Vsi vemo, da je Jernej Damjan (imata skupnega trenerja, Simona Podreberška, op. p.) dobro pripravljen. Testi so pokazali, da sem na 98 odstotkih. Malenkostno bolje od Jerneja. A to je le odzivnost, torej brez gibanja in ležanja na smučeh v zraku. Z vidika rehabilitacije je to dobrodošlo. Nekako računam, da bi se maja prihodnje leto priključil in začel skakati, da bi do septembra prišel na zadovoljivo raven. Na začetku me čakajo tekme kontinentalnega pokala, vendar se nočem tam zasidrati in bivakirati, saj mi je prioriteta svetovni pokal. Vem, da bo težko, ampak sem odločen. V prvi vrsti pa bi se rad vrnil zdrav," zdaj bolj razumno razmišlja Šinkovec.

"Če ne drugega, bom postal trener z veliko znanja o rehabilitaciji"

V času druge poškodbe kolena je naredil trenerski izpit, za kakšne druge aktivnosti pa nima časa, saj je dnevno zelo zaposlen z rehabilitacijo, ki ji posveča ogromno pozornosti: "Veliko treniram, popoldne tečem in preberem kakšno knjigo. Malce več se družim s prijatelji. Mi je pa dolgčas, ko vidim druge skakati. Zdaj gledam skoke na drugačen način. Vidim, kaj so mi prinesli: potovanje po svetu, druženje s kolegi, služenje denarja … Bistveno bolj miren sem. Če ne drugega, bom postal trener z veliko znanja o rehabilitaciji," se je zasmejal 28-letni Ljubljančan.

Ne spreglejte