Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
12.57

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

alpsko smučanje Fis

Torek, 19. 1. 2021, 12.57

3 leta, 3 mesece

Fis ustanovil novo delovno skupino, seznam poškodovanih smučarjev je izjemno dolg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
smuk | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Pandemija covid-19 je ustavila tudi številna področja dela v Mednarodni smučarski zvezi (Fis). Zadnje poškodbe v alpskem smučanju so prisilile Fis, da je oživil delovno skupino z Atlejem Skaardalom in Pernillo Wiberg, ki se bo posvetila prav temu vprašanju. Cilj so spremembe v materialu, ki naj bi postal manj agresiven.

Na problematiko smučanja je v pogovoru za avstrijsko tiskovno agencijo apa nazorno opozoril športni direktor avstrijske ekipe Zoni Giger, ki poudarja, da je Fis do zdaj vedno omejeval le osnovni material, podjetja in servisi posameznih ekip pa so se odzvali s spremembo drugih delov opreme in jo znova naredili preveč agresivno.

Z agresivnejšimi materiali so ekipe dosegle tudi večje hitrosti na ožjih in bolj zavitih progah, kjer se nevarnost poškodbe lahko še poveča. Opremljevalci so se, na primer, na spremembo radija v veleslalomu odzvali s spremembo spodnjega dela smuči in drugačno zasnovo smučarskih čevljev.

Seznam poškodovanih smučarjev je v novi sezoni izjemno dolg. | Foto: Reuters Seznam poškodovanih smučarjev je v novi sezoni izjemno dolg. Foto: Reuters Vprašanje je, kako ohraniti hitrost brez agresivnih in nevarnih delov

Fis zdaj preverja, kako bi v alpsko smučanje vključili vse pomembne spremenljivke. Vprašanje je, kako ohraniti hitrost brez agresivnih in nevarnih delov. Pri Fisu nameravajo v skupen projekt vključiti predvsem strokovnjake za opremo in pripravo opreme.

V naslednji fazi naj bi sledil dogovor s tekmovalnimi direktorji in postavljavci proge, ki bi seznam ukrepov potrdili in morda predlagali dodatne spremembe. "Gre za obraten način reševanja teh vprašanj, kot je bilo to v praksi do zdaj," pravi Giger.

Seznam poškodovanih smučarjev je v novi sezoni izjemno dolg. V moški konkurenci najbolj odmeva poškodba vodilnega v svetovnem pokalu, Norvežana Alexandra Aamodta Kildeja, a na seznamu so tudi njegova rojaka Lucas Braathen in Atle Lie McGrath, Američan Tommy Ford, Švicar Mauro Caviezel ... Med smučarkami so med izstopajočimi na seznamu Avstrijki Nicole Schmidhofer in Bernadette Schild, Američanka Alice McKennis Duran in Švedinja Anna Swenn Larsson.

Giger dodaja, da poškodb v celoti ni mogoče preprečiti, šele praksa pa vedno potrdi, kako učinkoviti so ukrepi za njihovo preprečevanje.

Cortina d'Ampezzo
Sportal Alpski smučarji na svetovnem prvenstvu brez gledalcev
Ne spreglejte