Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
6.56

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak

Torek, 5. 2. 2013, 6.56

8 let, 2 meseca

Fak: S kolajnami se ne bom obremenjeval, saj vse praktično že imam doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji adut slovenske biatlonske reprezentance na bližajočem se svetovnem prvenstvu bo Jakov Fak, a sam se preizkušenj v Novem Mestu loteva brez dodatne evforije.

"Moji cilji so isti kot pred sezono," pravi hladnokrvni Mrkopljan, ki je v tej zimi že šestkrat stal na stopničkah za zmagovalce, dvakrat na najvišji, in vztraja, da je v tej sezoni zanj pomembna le skupna uvrstitev v svetovnem pokalu: "Dejal sem si, da se s kolajnami ne bom obremenjeval, saj praktično vse že imam doma. Želim si zelo dobrih nastopov, želim si čim večje konstantnosti tudi na tem prvenstvu, da bom lahko konec koncev višje posegel tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala." Na prvenstvu na Moravskem bo branil zlato odličje s posamične tekme iz Ruhpoldinga, svojo prvo kolajno na svetovnem prvenstvu pa je osvojil že leta 2009 v Pjongčangu (bron na 20 km), takrat še kot reprezentant Hrvaške. Svoji domovini je bron v šprintu priboril še leta 2010 na olimpijskih igrah v Vancouvru, nato pa se je po pravi "prestopni drami" priključil slovenski izbrani vrsti. Predlansko svetovno prvenstvo v Hanti Mansijsku je moral zaradi omrzlin na prstu desne roke izpustiti, lani pa je tudi s srebrom v mešani slovenski štafeti spisal novo poglavje v že tako izjemni karieri. Petindvajsetletnik se bo na Češkem udeležil svojega petega svetovnega prvenstva.

Fak je zablestel praktično v vseh disciplinah, zmagal v najdaljši, 20-kilometrski preizkušnji, pa 10-kilometrskem šprintu in 12,5-kilometrskem zasledovanju. Na vprašanja, katera od biatlonskih disciplin mu je najljubša, le skomigne in pove: "O tem ne razmišljam. Enostavno želim … Po pravici povedano, vsak športnik bi rad zmagal na vseh tekmah, a tako žal ne gre. Vseeno, rad bi bil na vsaki tekmi čim boljši." V današnji, izredno močni konkurenci, lahko tekmovalca iz boja za najvišja mesta izloči že en sam zgrešen strel, ob dobrem streljanju pa Fak pravo moč pokaže tudi v teku, v katerem tekmece premaguje z vse boljšimi taktičnimi domislicami. Vsaka tekma je tudi učna ura, priznava, ob tem pa se zaveda, da je treba marsikaj pred tekmeci tudi skriti. Tako recimo iz njega ni mogoče izvleči jasnega pojasnila o posebni rokavici, ki jo uporablja zaradi že omenjenih težav z omrzlinami na roki, pa tudi o težavah z ramenom, ki ga pestijo v tej sezone ne govori. Razen izrazitega mraza, ga ne motijo niti raznorazne vremenske razmere, poudarja pa, da so za uspeh izjemno pomembne dobro pripravljene smuči: "Vreme in razmere na progi so stvari, na katere kot tekmovalec ne morem vplivati, zato se z njimi ne obremenjujem, z materialom pa je potrebno imeti nekaj sreče. Pomembna je seveda dobra priprava tega materiala, zelo pomembne pa so razmere na strelišču," pravi in dodaja: "V Novem Mestu je strelišče še posebej zahtevno. Vsako strelsko mesto je drugačno in tisti indikatorji, zastavice na strelišču se lahko zmotijo. Včasih je lahko pri istem kotu zastavice dvakrat več vetra. Če nam bo uspelo dobro naštudirati to strelišče, rezultati ne bodo manjkali. Če torej dovolj 'študiozno' pristopim k vsem tekmam, bom lahko vsakič pravilno reagiral."

Prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva je imel tudi Fak priložnost spoznati lani, na tekmah svetovnega pokala. Z dosežki (22., 59. in 30. mesto) ni ravno navdušil, predvsem ga je visokih uvrstitev stalo slabše streljanje. Letos tja vseeno potuje mnogo bolj samozavesten. "Poskušam se prilagoditi na vsako progo in jo odteči čim hitreje, včasih pač tudi forma variira, vse je odvisno tudi od dnevnega počutja, a mislim, da sem zaenkrat na dovolj visokem nivoju in me res ni strah naslednjih tekem." Prvenstvo se bo za Faka začelo v četrtek s tekmo mešanih štafet, v soboto je na sporedu šprint in v nedeljo zasledovanje. Na posamično preizkušnjo, v kateri brani zlato odličje, bo nato moral čakati do naslednjega četrtka, pa nato do sobote na štafeto, v nedeljo, 17. februarja pa se bo prvenstvo zaključilo s tekmo s skupinskim štartom.

Ne spreglejte