SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fak in Gregorinova sta nosilca, kdo pa bo v tej zimi presenetil?

0

termometer

Začetek nove sezone biatlonskega svetovnega pokala se nezadržno bliža. Prvi imeni slovenske reprezentance sta seveda Jakov Fak in Teja Gregorin. Kdo pa nas bo presenetil?

Slovenska biatlonska reprezentanca se v novo sezono podaja z visokimi cilji. V pokalu narodov sta postavljena in javnosti predstavljena cilja uvrstitvi med deset najboljših v moški konkurenci in med 15 v ženski. O pričakovanih rezultatih posameznikov vodstvo reprezentance ni govorilo, jasno je, da so ti pri Jakovu Faku vselej najvišji, vrhunskih dosežkov pa je sposobna tudi prva dama slovenskega biatlona Teja Gregorin. Omenjalo se je medaljo na svetovnem prvenstvu, ki spet pade v kvoto Fakove vrhunskosti.

Cilji so visoki "Cilji so zastavljeni, ampak biatlon je tak šport, da je veliko odvisno raznoraznih dejavnikov, od dnevne forme, pripravljenosti prog ... Kar se tiče tistih ekipnih dosežkov, kakšnih konkretnih ciljev ne bomo napovedali," je pred začetkom sezone previden glavni trener slovenske vrste Tomaš Kos, a vseeno pričakuje dobro sezono: "Vsi tekmovalci imajo svoje zamisli. Jakov Fak vselej cilja na najvišja mesta, tudi Teja Gregorin se vrača v boljše razpoloženje, mislim, da bo lahko povezala rezultate po svojih željah. Želimo si, da vsak napreduje, vsi, ki so v reprezentanci, so sposobni poseči po mestih, ki prinašajo točke v svetovnem pokalu. To je glavni cilj za preostale."

Kdo se bo izkazal? Poleg nosilcev Faka in Gregorinove lahko nekaj več pričakujemo tudi od Klemna Bauerja in Andreje Mali, ki bosta poskušala izboljšati dosežke iz prejšnje zime, na vsak način pa bi morala biti dokaj redna dobitnika točk svetovnega pokala. Poleg omenjenih pa je na vrsti za dokazovanje mlada falanga z Lenartom Oblakom, Rokom Tršanom, Miho Dovžanom, Anjo Eržen in Urško Poje. Oblak, Tršan in Erženova so že v položaju, ko bodo morali posegati po točkah, Pojetova in Dovžan imata nalogo pridobivati izkušnje.

Dovžan si o točkah svetovnega pokal še ne upa govoriti "Razlika med menoj in preostalimi, bolj izkušenimi člani reprezentance se še pozna. Prestop med člane je velik preskok. To je čisto drug svet. Tekme bodo pokazale, kje sem," pred svojo drugo sezono med biatlonsko elito pravi 21-letni Dovžan in dodaja: "Zaostanek se pozna na izkušnjah in na moči. Starejši so že narejeni tekmovalci, mene pa čaka še veliko dela. Sezone se veselim, vsaka izkušnja pride prav, upam le, da ne bo preveč treme, zaradi te pa slabši rezultati. O točkah si še ne bi upal govoriti, mislim, da so zame še precej oddaljene. Uvrstitve med 60 pa bi bile že lahko moj cilj."

Pojetova osredotočena na mladinsko svetovno prvenstvo Osemnajstletna Urška Poje je bila zadovoljna s pripravami, v tej zimi pa si je za glavni cilj zadala dober nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu, ki ga bo januarja prihodnje leto gostilo romunsko smučarsko središče Cheile Gradistei.

"Nadgradili smo načrt iz lanske sezone, trenirala sem bolj podobno Anji in Teji, tako da občutim razliko. Več sem delala na suhem streljanju in za zdaj so bili rezultati boljši. Upam, da bo pozimi tudi vidno napredovanje. Na mladinskem svetovnem prvenstvu ciljam na kaj več. Lani sem bila četrta in letos upam oziroma ciljam na kakšno boljšo uvrstitev," pravi, o svetovnem pokalu pa: "Na kakšni individualni tekmi, če bi se mi posrečil popoln nastop, bi lahko prišla blizu točkam. Vse je odvisno od dneva."

Kos si želi, da bi njegovi varovanci sezono začeli dobro. "Prvi vrhunec bo na Pokljuki. Vedno je tako. Potem je treba sezono peljati normalno naprej in si pustiti nekaj prostora, da se pripravimo na tisti največji vrhunec, svetovno prvenstvo," je še povedal češki strokovnjak.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin