Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
22. 12. 2015,
16.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Primož Peterka Peter Prevc Peter Prevc skoki

Torek, 22. 12. 2015, 16.54

6 let, 6 mesecev

Dva najboljša slovenska skakalca v vsej svoji veličini

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija se lahko za zdaj pohvali z dvema skakalnima junakoma. Prvi je bil Primož Peterka, drugi je Peter Prevc, ki pa še piše zgodovino skakanja na sončni strani Alp.

Primož Peterka in Peter Prevc, dva skakalca z začetnicama P. P., sta spisala veliko lepih poglavij slovenskega skakanja. Starejši se je izstrelil leta 1996, ko je v krstni sezoni svetovnega pokala zmagal v Zakopanah in nato še v Falunu na Švedskem.

Sledila je nepozabna sezona 1996/97. Moravški orel je v Sloveniji povzročil pravo evforijo. Veselil se je novih sedmih zmag v svetovnem pokalu, ki so ga pripeljale do prvega kristalnega globusa, vmes pa pokoril še vso skakalno smetano na novoletni turneji, vključno z Andreasom Goldbergerjem in Dieterjem Thomo.

Primož je navduševal tudi v naslednji zimi in s štirimi zmagami še drugič dvignil veliki kristalni globus visoko v zrak.

Ker je svoje uspehe dosegel zelo mlad in ga takrat niso znali zaščititi, je prišla na vrsto kriza, iz katere se je delno izvlekel v sezoni 2002/03, ko je še dvakrat stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce in se zaustavil pri številu 15 zmag v svetovnem pokalu.

Slabša plat njegove športne poti so bila velika tekmovanja, na katerih je sicer skočil do dveh ekipnih bronastih odličij na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 in tri leta pozneje na svetovnem prvenstvu v Oberstdrofu, a se mu je posamična medalja izmuznila iz rok.

Peterka po dobrem mesecu, Prevc po dobrih štirih letih

Se je pa zato z največjimi tekmovanji odlično spopadel mlajši Peter Prevc. V nasprotju s Primožem je njegova kariera napredovala postopoma. Če je Peterka na prvo zmago čakal le dober mesec, je bila zgodba najstarejšega od bratov Prevc nekoliko drugačna.

V karavano smučarskih skokov se je vključil v Lillehammerju leta 2009, na prve posamične stopničke v svetovnem pokalu je moral počakati dobra tri leta, na premierno zmago pa dobra štiri leta. Se je pa prve uvrstitve na oder za zmagovalce zato veselil leta 2011 na svetovnem prvenstvu v Oslu, kjer je skupaj z Robertom Kranjcem, Jurijem Tepešem in Jernejem Damjanom Sloveniji prinesel bronasto odličje na ekipni tekmi.

Slovenijo je ponesel v višave na svetovnem prvenstvu v Predazzu leta 2013, ko se je veselil srebrnega in bronastega odličja na posamičnih tekmah. Od takrat se je njegova rezultatska krivulja le še strmo dvigovala.

Leto dni pozneje je zablestel na olimpijskih igrah v Sočiju ter si spet priskakal srebrno in bronasto medaljo, čez mesec dni pa si je okoli vratu nadel še bronasto na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu.

Kot gams se je začel vzpenjati tudi v svetovnem pokalu. V tisti sezoni je na koncu izgubil boj s Poljakom Kamilom Stochom, v pretekli pa mu je veliki kristalni globus izpred nosa odnesel Severin Freund, s katerim sta imela enako število točk (1.729), a je imel Nemec več posamičnih zmag.

Peter je na dobri poti, da marca v Planici občuti tisto, kar je Primož dvakrat

Peter je do prve skočil lani na poletih na Kulmu, kjer bo v tej sezoni svetovno prvenstvo v poletih, v slabih dveh letih pa skupaj nanizal devet zmag. V nedeljo se je v Engelbergu izenačil s Primožem Ulago. Od Peterke ga loči še šest prvih mest.

Ni ju treba primerjati, saj sta bila oba v svojem obdobju izvrstna. Primož je imel to smolo, da ga niso znali zaščititi, ko je bilo to najbolj potrebno, medtem ko za Prevca dobro skrbijo in lahko skakalno raste v bistveno bolj umirjenem okolju.

Prevc je na dobri poti, da na koncu zime v Planici občuti tisto, kar je Primož, ko je dvakrat visoko v zrak dvignil veliki kristalni globus. V boju za rumeno majico ima pred Freundom 165 točk prednosti, a se zaveda, da je pred njim še veliko postojank.

Se je pa v Engelbergu povzpel nad dva Primoževa dosežka. Čeprav je v svetovnem pokalu nastopil na manj tekmah (145:230), je že 33-krat stal na odru za zmagovalce, kar je enkrat več kot Primož. Prav tako je zbral več točk. Zdaj je pri 5.073 točkah, Primož pa jih je zbral 4.952.

Če pogledamo v preteklo sezono, lahko vidimo, da je Prevc vse od 12. marca nenehno na stopničkah za zmagovalce. Izjema je bil le Lillehammer v tej sezoni, kjer je bil enajsti, sicer pa je bila njegova najslabša uvrstitev eno tretje mesto v Oslu. Ob pogledu na niz našega skakalnega junaka in osredotočenost, ki je prisotna na vsakem koraku, lahko z optimizmom zremo proti novoletni turneji, ki se bo začela 28. decembra s kvalifikacijami.

Ne spreglejte