Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Domen Prevc Primož Peterka Jelko Gros Peter Prevc Peter Prevc

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 15.58

8 let

Domen Prevc premaknil mejnik Primoža Peterke

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tako slovenska kakor tudi širša skakalna javnost je pretekli konec tedna spoznala šestnajstletnega Domna Prevca, ki je odlično debitiral v svetovnem pokalu. Postavil je nov mejnik.

Primož Peterka je bil do nedelje najmlajši slovenski skakalec, ki se je na tekmi svetovnega pokala uvrstil med elitno deseterico. Nekdanjemu slovenskemu skakalnemu šampionu je to uspelo na drugi tekmi v karieri (tisto sezono je nastopil že v Planici, vendar se na tekmo ni uvrstil), ko je bil star 16 let, 10 mesecev in 7 dni. Zanj je bil srečen kraj Innsbruck, kjer je skočil do osmega mesta in prvič resneje opozoril nase.

Domen Prevc že v prvo do elitne deseterice

V nedeljo smo v Klingenthalu videli nov odličen dosežek nadarjenega slovenskega skakalca. Domen Prevc je rezultatsko ponovil dosežek Peterke, vendar prestavil njegov mejnik. Najmlajši od bratov Prevc si je že kar v prvo prek kvalifikacij zagotovil nastop na tekmi in na posamični preizkušnji skočil do osmega mesta, povrhu vsega pa je bil še mlajši – 16 let, pet mesecev in 18 dni.

"Primož se decembra ni uvrstil na tekmo, nato pa ga vse do novoletne turneje ni bilo v ekipi. Ko sem prevzel reprezentanco, sem dal njemu in Petru Žonti pogoj: tisti, ki se bo na evropskem pokalu uvrstil med prve tri, bo dobil mesto na novoletni turneji. Primož je v St. Moritzu po prvi seriji vodil, Žonta je bil tretji. Zadnji je ostal na tem mestu, Primož pa je padel na četrto. Dejal sem, da si oba zaslužita mesto na turneji in jima rekel, da bo Žonta skakal prvi del prestižne turneje, Primož pa drugega. Ker je bil Žonta dober, sta bila nato oba od Innsbrucka naprej v reprezentanci," se je Peterkovega prvega vstopa v svetovni pokal spominja njegov trener Jelko Gros.

"Vstop v svetovni pokal je bil zame čudovito doživetje"

A je Domen Prevc v Klingenthalu naredil še dodaten korak in se veselil ekipnega drugega mesta, kar si je pred vstopom v skakalno elito lahko le želel. "Zadovoljen sem. Res si nisem predstavljal takšnega začetka. Vstop v svetovni pokal je bil zame čudovito doživetje. Vesel sem, da sem že na prvih tekmah pokazal svoje dobre skoke," se je zgodovinskega konca tedna spomnil Domen.

Prav tako je odlično zdržal pritisk prve tekme. Kot pravi sam, treme ni čutil: "Sploh nisem bil tako napet. Na kakšnih tekmah nižje stopnje sem bil bistveno bolj. Vzdušje me je potegnilo."

Na naslednji postojanki v Kuusamu ta konec tedna ga ne bomo videli, saj na Finskem velikokrat vladajo nesprejemljive razmere, ki so za mlajše skakalce lahko nevarne. V kolesje svetovnega pokala bo spet skočil v Lillehammerju, kjer bosta preizkušnji ob koncu prvega decembrskega tedna.

Ne spreglejte