Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
2. 1. 2013,
13.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlata lisica Pohorje Tina Maze

Sreda, 2. 1. 2013, 13.50

7 let, 12 mesecev

Da Zlata lisica le ne bi bila zelena

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker so imeli mariborski organizatorji tekem svetovnega pokala v zadnjih letih nemalo težav, so negotovi in dvomljivi pogledi proti Pohorju in že 49. Zlati lisici povsem upravičeni.

Ob sreči in zdravju so si smučarski delavci pod Pohorjem ob vstopu v novo leto prav gotovo zaželeli tudi niz hladnih noči. Temperature pod lediščem namreč Štajerci krvavo potrebujejo za pripravo zadostnih količin snega za Zlato lisico. Ker so v zadnjih letih kot po pravilu izgubljali boj z naravo, je živčnost precej večja kot pred leti. "Letos preprosto moramo gostiti najboljše smučarke. Vemo namreč, da se bodo ob novi odpovedi ali selitvi tudi pri Mednarodni smučarski zvezi začeli spraševati, kaj se dogaja z nami," po tem, ko je Maribor dve zaporedni sezoni in trikrat v šestih letih ostal brez Zlate lisice, razmišlja generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar in priznava, da se je Mariboru nič kaj naklonjeno podnebje poznalo tudi na proračunski ravni. Lani so Štajerci s pravočasno odločitvijo o selitvi v Kranjsko Goro oziroma Podkoren še rešili pozitivno ničlo, odjuga, ki je pred dvema sezonama že zbranim tekmovalkam preprečila boj za točke, pa ni odnesla le tekem, temveč tudi dobrih 350 tisoč evrov. Tudi zaradi tega so letos pod Pohorjem pazljivi pri obračanju slehernega evra. "Varčujemo, kjer je to možno. Proračun naj bi se tudi letos gibal okrog 1,2 milijona evrov, upam pa, da bomo porabili nekoliko manj. Del priprav sicer poteka nemoteno, saj se držimo standardnega vzorca. Drugo vprašanje pa je seveda znova delo na terenu. V naravi pač nimamo neposrednega vpliva. A nismo pesimisti. Prav nasprotno. Dolgoročne napovedi so dobre, hkrati pa smo se že poleti dogovorili, da bomo storili vse za izvedbo tekem v Mariboru. Lani smo imeli namreč kar nekaj težav z vodo. Letos so zaloge dovolj velike," pravi Vilar.

Novoletna ohladitev je sicer že opogumila Mariborčane, ki so prižgali snežne topove tudi v spodnjem delu tekmovalne proge, torej na ciljni strmini nad areno. "Potrebujemo tri hladne noči. V naših deponijah je že nekaj 'rezervnega' snega, s katerim bi lahko dokončno prekrili spodnji del proge. Manj težav imamo v višjih legah. Predel od štarta do trikotne jase je tako pravzaprav že pripravljen," pojasnjuje gonilni mož organizacijskega odbora, ki je ob tem potrdil, da so se na Pohorju znova odločili za starejšo različico veleslalomske proge. Le-ta naj bi bila pripravljena do 17. januarja, ko bo na vrsti tudi uradna snežna kontrola Mednarodne smučarske zveze. Precej večje pa je vprašanje, ali bo do tedaj dano na poligonu vaditi tudi slovenskim smučarkam, ki so bile v zadnjih letih le redko deležne tovrstne konkurenčne prednosti.

Ne spreglejte