Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
15.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dario Cologna

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 15.50

7 let, 12 mesecev

Cologna brez slabega dne na "touru"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tako kot Poljakinja Justyna Kowalczyk je tudi Švicar Dario Cologna v nedeljo tretjič v karieri pritekel prvi na vrh vzpona na Alpe Cermis, kar pomeni tudi skupno zmago na novoletni turneji.

Tour de Ski je bržkone najbolj naporno tekaško tekmovanje na svetu. Devet etap v enajstih dneh brez nihanj preživijo le najmočnejši. Tudi tokrat je bila pri dekletih najbolj vzdržljiva Kowalczykova, pri fantih pa Cologna. Norvežani so spet ostali praznih rok na novoletni turneji, kjer v šesth letih ostajajo brez končne zmage. Vikingi so bili spet povsem blizu, a sta Marit Björgen in Petter Northug v boju s Poljakinjo in Švicarjem znova pokleknila. Björgnova prav na zadnjem vzponu, Northug pa si je zaostanek minute pritekel v najdaljši sedmi etapi, s čimer so šle še pred zaključnim vzponom po zlu realne možnosti za končno zmago. Norvežana je na tem brutalnem vzponu prehitel tudi Šved Marcus Hellner. Tour de Ski je očitno tudi terminsko pisan na kožo Kowalczykovi in Cologni.

"Vedno je lepo zmagati na 'touru'. Morda je zmaga tokrat malce presenetljiva, ne le zame, tudi za druge. Zelo sem zadovoljen, da sem tako dobro tekel zadnjih deset dni. Zadnji vzpon je bil strm, noge so bile že utrujene. Moj načrt je bil, da si v prvem delu pritečem prednost in jo potem s stabilnim ritmom držim do konca. 'Tour' je posebna dirka, v kateri potrebuješ devet dobrih dirk, poleg tega pa se moraš hitro rehabilitirati. Mislim, da ima Petter vse, kar moraš imeti za zmago, mogoče mu bo uspelo naslednje leto," je bil zadovoljen 25-letni Dario Cologna. "Precej sekund sem zaostajal za Dariom. Nekaj sekund sem želel nadoknaditi še pred začetkom vzpona, slišal sem, da sem bil hitrejši za deset sekund. Sredi vzpona sem moral teči s svojim ritmom, če sem želel priti do vrha. Na 'touru' ne smeš imeti slabega dne, kar je zelo težko. Dario je bil ves čas zelo močan," je priznal Petter Northug, eden izmed največjih zvezdnikov v svetovnem pokalu.

Zmaga je Cologni prinesla tudi prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je bil v prvem delu sezone ves čas v ospredju Northug. Karavana se zdaj seli v Milano, kjer bosta konec tedna na sporedu šprinterski preizkušnji tako v ženski kot v moški konkurenci.

Ne spreglejte