Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
5. 2. 2015,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boštjan Kline

Četrtek, 5. 2. 2015, 12.57

8 let

Če stojiš tik pred sliko, je ne boš videl, zato sem se odmaknil

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Nisem treniral zaradi svetovnega prvenstva v Bever Creeku, treniram za leta, ko bodo v igri tudi olimpijske kolajne," pravi smukač Boštjan Kline.

Boštjan Kline ne želi biti večni talent in smučar, ob katerem se kot popravilu omeni, da je nekdanji mladinski svetovni prvak v obeh hitrih disciplinah. Od tega so minila štiri leta. Zdaj so njegove misli povsem pri članski konkurenci, v kateri je razvoj dodobra zavrla huda poškodba noge leta 2013. Vseeno so pri 23 letih pred njim še vsa najlepša smukaška leta. Zgovorni Mariborčan je prepričan, da jih bo preživel v smučarski eliti, zato vseskozi poudarja dolgoročni razvoj.

V sezono je zaradi zmanjšane štartne kvote na tekmah svetovnega pokala vstopil kot "odvečni" član ekipe za hitri disciplini. A ko je dobil priložnost, jo je izkoristil. Po 13. mestu v Santa Caterini, kar je bil njegov najboljši dosežek v karieri, je najbolj znana smuka, v Wengnu in Kitzbühlu, končal na tridesetem mestu. "Točka je točka. Boljše kot nič," pravi Kline in dodaja: "Moj osnovni cilj je bil, da se po poškodbi vrnem na tekme in si zagotovim napadalni položaj. Priznam, sprva mi na uradnih treningih to ni uspevalo. Nato sem se vzel v roke in naredil preskok. Želeno sem torej dosegel, zdaj pa – korak za korakom."

Zdaj vidi celotno sliko

"Sliko je težko videti, če stojiš zgolj centimeter pred njo. Prav zaradi tega sem se oddaljil, stopil nekaj korakov nazaj. Želim videti celotno sliko. Moj pogled je usmerjen dolgoročno. Tudi moji treningi niso bili osredotočeni v svetovno prvenstvo. Ne, treniram za poznejša leta. Takrat bodo v igri višji cilji. Govorim o olimpijskih kolajnah, o zmagah … Če je človek potrpežljiv, vztrajen in dela z jasnim ciljem, mu bo na koncu tudi uspelo," svoje smučarsko delo pojasnjuje specialist za hitri disciplini, ki je v svoji karieri zbral devet uvrstitev med dobitnike točk.

Miselni preskok, ki se je pri bradatem Štajercu zgodil decembra, se kaže tudi v večji agresivnosti na tekmah. Ta resda pogosto ni skladna z želeno potrpežljivostjo, a jo vseeno označuje za pomembno tekmovalno pridobitev. "Progo spoštujem. A to ni več strahospoštovanje. Trenutno me tudi bolj kot rezultati zanimajo priprava, tehnika, izvedba … Vsekakor sem bolj samozavesten kot v preteklosti," razmišlja član triperesne štajerske deteljice v slovenski ekipi za hitri disciplini na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku.

Zadovoljen bo s petnajsterico

Prvi uradni trening smuka se mu sicer, tako kot tudi rojakoma Klemnu Kosiju in Martinu Čatru, ni najbolj posrečil, a vztraja, da progo Ptice roparice dobro pozna. To bo skušal pokazati na današnjem superveleslalomu, predvsem pa na sobotnem smuku, enem od vrhuncev svetovnega prvenstva.

"Na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah je mogoče vse. Zmaga lahko tudi popoln avstajder. Sam si sicer ne želim nadeti pretežkega bremena. Če govorimo o konkretnih rezultatih, lahko rečem, da bom zadovoljen z uvrstitvijo med najboljših petnajst. Bolj me zanimata priprava na tekmo in vožnja. Če bom lahko izklopil vse zunanje dejavnike, bom zadovoljen," dodaja Kline.

Ne spreglejte