Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
17. 11. 2014,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Žan Košir medalja

Ponedeljek, 17. 11. 2014, 16.06

8 let

"Če ne bo šlo drugače, bom vse dni samo treniral in ležal"

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po prebredenih težavah z motivacijo pred pripravami na novo sezono so na dan prišle še težave s hrbtom, a izkušeni slovenski deskar Žan Košir zna spretno preskočiti vsako oviro.

Eden izmed slovenskih olimpijskih junakov zadnjih iger v Sočiju je tudi deskar Žan Košir. Domov se je vrnil z dvema medaljama okoli vratu, česar ni pričakoval nihče. V svoji bogati športni karieri je osemkrat stal na zmagovalnih stopničkah na tekmah svetovnega pokala, manjka pa mu medalja s svetovnega prvenstva. 30-letni Tržičan jo bo imel priložnost osvojiti na januarskem prvenstvu v sosednji Avstriji. Z njim smo se pogovarjali o poteku priprav, o letošnjih novostih, o težavah s hrbtom, iskanju motivacije in o času, ko bo svojo desko pospravil v kot. Ta trenutek še ni blizu.

Ste si po dveh olimpijskih medaljah privoščili kakšen poseben oddih? Nič posebnega si nisem kupil ali se razvajal. Šel sem za en mesec v Grčijo, kjer sem lahko izklopil telefon in bil psihično malo manj obremenjen. Tam sem vsak dan treniral in malo tudi užival v poletju.

Najbrž vas je po koncu sezone čakalo tudi veliko sprejemov in obveznosti? V začetku, ko ti še nekako ustreza, je bilo tega veliko. Obveznosti je največ do sponzorjev, ki imajo veliko razumevanja. Zavedajo se, da je trening najpomembnejši, zato mi, ko imam treninge, ni treba priti. Sicer pa vem, kaj narediti, da se izklopim.

Se je bilo pred začetkom priprav na novo sezono po vseh uspehih v lanski težko zbrati in motivirati? Po koncu lanske sezone sem bil pod vplivom pozitivnega vzdušja zelo optimističen, a je bilo poletje dolgo, tako da so se pozneje pojavile določene težave z motivacijo. Običajno sem bil bolj zagnan, tokrat pa se mi kar ni ljubilo iti na sneg. S kondicijskimi pripravami ni bilo težav, opravil sem jih kot vsako leto. Priznam, jesenska začetna faza na snegu pa je bila precej mučna.

So letošnji pogoji za trening v visokogorju ugodni? Pogoji so težki. Povsod je precej ledeno, največji problem pa je, da se meni na trdih podlagah pojavijo težave s poškodbo hrbta. Od operacije leta 2009 ni več tako, kot je bilo. Zato je bilo kar nekaj slabe volje. Tudi motivacija je povezana s temi težavami.

Trenirali ste tudi z dvakratnim olimpijskim prvakom Vicom Wildom … Skupaj sva trenirala en teden. Veliko smo se pogovarjali o uspehih iz Sočija. Ko sem mu omenil, da sem imel težave z motivacijo in želji po novem dokazovanju, mi je povedal, da je bilo z njim enako. Predlagal sem mu, da začneva voziti na čas in med seboj tekmovati. Oba sva bila bolj zagnana in mislim, da sem se takrat dvignil raven višje.

Torej ste s trenutno pripravljenostjo zadovoljni? Težko rečem, da sem zelo zadovoljen. Z Vicom sva bila na treningih izenačena, a je bil eden izmed njegovih rojakov, ki ga ljudje ne poznajo tako dobro, hitrejši. Vajen sem bil, da sem jaz najhitrejši. Težko rečem, kaj to pomeni, a zaostajam ne, kar je bistvo.

S čim pa blažite težave s hrbtom? Praktično ne počnem drugega kot treniram na snegu, nato pa se pripravljam na naslednji dan. Ves čas se raztegujem, masiram, delam preventivne vaje. Ves čas negujem telo in ga pazim, nikamor ne hodim. To počnem zdaj že nekaj časa in se vsak dan bolje počutim. Verjamem, da mi bo do začetka sezone uspelo biti tam, kjer sem končal lansko.

Ste uvedli kakšne novosti v treningu ali opremi? Če želiš napredovati, je treba vsake toliko časa preizkusiti nekaj novega. Oprema je tista, ki se skozi čas nekoliko spreminja. To je sezona, ko sem se sam tega lotil zelo resno. Veliko testiram, preizkušam nove deske, a trenutno težko rečem, kaj je bolje in kaj slabše. Na prvi tekmi sezone bo prav izbira opreme ključnega pomena, saj imam na voljo številne kombinacije, ne vem pa, s čim sem najhitrejši, saj je veliko odvisno od snežne podlage. Upam, da se bo nova oprema dobro izkazala, sicer pa bom vozil na tisti, ki sem jo imel na olimpijskih igrah.

Kakšni so vaši rezultatski cilji v novi sezoni? Če bi me vprašali konec lanske sezone, bi odgovoril, da želim biti čim višje v skupnem seštevku in imeti medaljo s svetovnega prvenstva. Trenutno pa si želim le čim prej najti vrhunsko stabilno formo. Z visokimi pričakovanji si ne želim nalagati dodatnega pritiska. Če bi gledal štiriletno obdobje, pa si najbolj želim zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dve sezoni sem bil zelo blizu, tako da upam, da se mi bo še pojavila priložnost.

Imate dve olimpijski medalji, osem stopničk na tekmah svetovnega pokala, manjka pa vam medalja s svetovnega prvenstva … Na svetovnem prvenstvu sem bil najboljši četrti. Vedno sem govoril, da je moj cilj izboljšanje preteklih dosežkov, a je to precej zoprno. Po tem ključu moram praktično na vsaki tekmi stati na stopničkah, če že ne zmagati. Na tekmah do konca januarja bom pod velikim pritiskom, saj bom nazadoval, če me ne bo med najboljšimi tremi. Čaka me težka naloga, ki pa sem se je resno lotil. Še največ rezerve imam na tekmah v Nemčiji, Moskvi in na Japonskem.

Januarsko svetovno prvenstvo bo v bližnjem Kreischbergu. Najbrž bo zato tudi več slovenskih navijačev. Morda, čeprav so naše tekme med tednom. Bo pa meni lažje kot drugim tekmovalcem, ki so že posegli po medalji na SP, saj je sam še nimam in bom res lahko napadal. Ne bo me strah neuspeha, saj nimam kaj izgubiti. To mi predstavlja velik izziv.

Menda naj bi deskarske tekme letos potekale tudi v neposrednem prenosu na slovenski televiziji? To pomeni, da bomo vsako tekmo na očeh javnosti. Zdaj smo bili v ozadju, kar mi je osebno ustrezalo. Ko smo bili uspešni, so nas izpostavili, ko smo bili zanič, pa so nas pustili pri miru.

Niste več med najmlajšimi deskarji. Ste že razmišljali, kako dolga bo še vaša športna pot? Definitivno imam namen trenirati in nastopati vse do leta 2018, saj imam za to obdobje podpisane pogodbe s sponzorji. Če ne bo šlo drugače, bom vse dni samo treniral in ležal.

Kako ste zadovoljni s pomočjo krovne zveze? Če govorimo zgolj o finančnem vložku, sem zadovoljen. Glede podpore in olajšanja dela ter treninga pa je enako kot do zdaj … ne obstaja. A smo tega že vajeni. Od vsakega tekmovalca je odvisno, ali se bo znal zorganizirati in znajti. Sam že pet sezon delam sam, zadnji dve pa zelo intenzivno, tako da mene to ne prizadene. Upam, da se bo enkrat to rešilo. Me pa veseli, da so začeli delati red in disciplino. Meni je pomembno, da dobim tisto, kar je meni namenjeno.

Ne spreglejte