Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Ponedeljek,
12. 10. 2015,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Žan Košir Elan deskanje

Ponedeljek, 12. 10. 2015, 18.04

8 let

Če ne bi imel visokih ciljev, ne bi bil aktiven dvakrat na dan

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenski deskar Žan Košir pred novo sezono še ni stopil na sneg, a verjame, da bo do začetka svetovnega pokala pripravljen za nove zmage.

Za Žanom Koširjem je nepozabna lanska sezona. Tri zmage v svetovnem pokalu, sedem uvrstitev na zmagovalne stopničke, kar mu je prineslo oba mala kristalna globusa ter velikega, srebro na svetovnem prvenstvu v paralelnem slalomu so dosežki, ki se jih bo rad spominjal, čaka pa ga izjemno težka naloga, če jih bo želel ponoviti tudi v prihajajoči zimi.

Letos še ni bil na snegu

"Po lanski sezoni je bila glava polna in telo ni čutilo želje po gibanju. Tudi avtomobila ni mogoče tiščati v nedogled, treba ga je zapeljati v delavnico, ga malo popraviti, če želiš dosegati cilje, ki jih imaš v glavi. Nadejam se, da bo zdaj čim manj želja po počitku in da bo želja po doseganju novih uspehov prevladala," pravi 31-letni Tržičan, ki že lovi raven pripravljenosti iz pretekle sezone.

"Vse skupaj se je za kakšen mesec zamaknilo. Tudi s prvimi treningi na snegu, na katerem letos še nisem bil, je tako. A sem veliko bolj optimističen kot pred kakšnim mesecem. V zadnjem obdobju vidim, da so moje sposobnosti postale podobne tistim, ki so me krasile lani v takšnem času. Vsak dan si najdem kakšen nov izziv," je bil na predstavitvi reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije pretekli teden optimističen zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala.

Če ne bi želel tekmovati, ne bi treniral dvakrat na dan

Z dvema olimpijskima medaljama najuspešnejši slovenski deskar bo tudi letošnjo zimo napadal zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pričakuje, da bo povsem nared že do uvodne tekme, ki deskarje alpskega sloga čaka v decembru. Govorice, da je letošnja sezona zanj vprašljiva, pa zavrača.

"Če ne bi imel cilja nastopati na tekmah svetovnega pokala, ne bi bil petkrat na teden v fitnesu in ne bi bil aktiven dvakrat na dan. Težave s hrbtom imam že od leta 2009 in danes nimam diagnoze, ki bi mi pokazala, da je kaj narobe. Izpustitev sezone je preveč tvegana poteza. Izgubiš stik s svetovnim pokalom, konkurenco, ki te hitro pozabi. O tem zagotovo nisem razmišljal," je dejal Košir, ki pa se je v preteklosti enkrat že znašel pred podobno dilemo: "Takšno idejo sem imel leta 2009, ko sem se huje poškodoval. Razmišljal sem, da bi izpustil vse tekme in šel le na olimpijske igre, a je to nemogoče, saj vsaka tekma šteje za kvalifikacije, nihče pa nima zagotovljenega mesta v ekipi."

Slabih dosežkov ne bi prenesel

Tržičan velja za perfekcionista, vedno stremi k popolnosti. Polovičarstva ne pozna, porazov pa zato ne prenaša najbolje. "Težko bi se postavil v položaj, da bi eno sezono dosegal uvrstitve med 10. in 15. mestom. To bi bil zame in mojo glavo velik šok in s tem bi se težko sprijaznil, še posebej po dosežkih, ki sem jih dosegel v preteklosti. Merim na podobne dosežke kot lani, če ne bo zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa tudi ne nič hudega. Če bi začel bistveno zaostajati, bi pogledali, kje so težave, in nato vlekli nadaljnje poteze.

Sodelovanje z Elanom še pod vprašajem

Že po lanski sezoni je napovedal sodelovanje s slovenskim proizvajalcem deskarske opreme, a končna odločitev o tekmovanju na novih deskah še ni padla. "Sodelovanje z Elanom se je začelo, a se še nisem odločil, ali bom eno sezono tekmoval še na starih ali bom že letos presedlal na novo blagovno znamko. Dokler ne bodo boljše od dozdajšnjih, na njih ne bom tekmoval. Sem pa temu posvetil veliko časa," je še dodal Košir, ki ostaja na samostojni poti, a nikdar ni izključeval sodelovanja s preostalimi člani reprezentance: "Nikoli se nisem povsem odcepil od ekipe, a če sem si sam lahko zagotovil boljše pogoje, sem to storil. Ves čas iščem najboljše pogoje in pazim, da se ne poškodujem."

Ne spreglejte