Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2013,
12.45

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak svetovno prvenstvo

Sobota, 9. 2. 2013, 12.45

8 let, 2 meseca

Bronasti Jakov Fak: Kolajna je tukaj in zdaj bo vsem veliko lažje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jakov Fak je na šprintu svetovnega prvenstva v Novem Mestu na Češkem osvojil tretje mesto. Zmagal je Norvežan Emil Hegle Svendsen drugi pa je bil najboljši biatlonec sezone, Francoz Martin Fourcade.

Na preizkušnji s posamičnim štartom je bil Fak v obeh strelskih nastopih brezhiben. Za Svendsnom je zaostal dobrih enajst, za Fourcadom pa dobre tri sekunde. Norvežan in Francoz sta bila na strelišču vsak po enkrat neuspešna.

Poleg Faka so na šprintu nastopili še njegovi trije kolegi iz reprezentance Klemen Bauer, Janez Marič in Peter Dokl. Bauer je z zaostankom minute in 15 sekund osvojil 21. mesto in bo ob Faku nastopil tudi na nedeljski zasledovalni preizkušnji, na kateri se bodo upoštevali sobotni časi. Preostalih dveh slovenskih predstavnikov v nedeljo ne bo, saj se nista uvrstila med najboljših 60.

27-letni Norvežan Emil Hegle Svendsen je tako dobil že svojo drugo zlato kolajno na tem prvenstvu in skupno deveto. Svendsen, Fourcade in Fak imajo tudi najboljše izhodišče pred naslednjim bojem za medalje - nedeljskim zasledovanjem. Sicer pa sta Svendsen in Fourcade tudi v mešani štafeti odločala o zmagovalcu in drugič zapored je bil boljši Norvežan, ki je veselo pristavil: "Upam, da bom osvojil še kakšno kolajno."

Odločitev pred 22.000 gledalci je padla na zadnjem streljanju, kjer je bil v boju za odličja še Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, s 36 medaljami absolutni rekorder svetovnega biatlona, ki pa je moral enkrat v kazenski krog in pristal na četrtem mestu. Svendsen, Fourcade in Fak pa so dokazali, da so trenutno najhitrejši v smučini. Blizu je bil tudi Rus Dimitrij Mališko, ki pa v zadnjem krogu ni zdržal tempa.

"Jaz sem s tretjem mestom več kot zadovoljen. Konkurenca tukaj je res neverjetna, zato sem vesel vsake uvrstitve med najboljše tri. Osvojiti kolajno na svetovnem prvenstvu pa je res sanjsko in sem več kot zadovoljen. Res težko najdem besede. Kolajna je tukaj in zdaj bo vsem veliko lažje, saj smo si jo vsi želeli že v mešani štafeti," je po tekmi povedal 25-letni Fak.

Slednji je še enkrat več potrdil, da je najboljši na največjih tekmah. "Posebnega recepta za to ni. Očitno sem eden od tistih, ki mu uspe biti zbran in fokusiran na največjih tekmah. A tudi meni kdaj spodleti." Tokrat se je malo bal le visoke startne številke, saj proga v Novem mestu zaradi visokih temperatur ni v 100-odstotnem stanju.

Lepa priložnost za medaljo se mu zdaj ponuja tudi v nedeljo. Konkurenca glede na današnje izide ne ne bo lahka. "Tekma nikakor ne bo lahka, a nekajkrat sem v taki družbi in izhodišču že bil te že nabral nekaj izkušenj. Upam, da bo šlo vse po načrtih, da bom lahko ohranil tako uvrstitev, ali pa splezal še malo višje."

Klemen Bauer je osvojil 21. mesto, višjo uvrstitev in boljše izhodišče pa je zapravil na streljanju leže, po katerem je moral dvakrat v kazenski krog. "Na progo sem šel umirjen, povsem sproščeno. Kar malo mi je hudo, za tista dva zgrešena strela, ker vem, da sem sposoben tudi za ničlo. Morda sme imel malo tudi smole. Zadovoljen sem, a vrhunskega izida ne bo," je po tekmi dejal Klemen Bauer.

Ne spreglejte