Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2013,
8.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Klemen Bauer Martin Fourcade

Sreda, 11. 12. 2013, 8.55

7 let, 12 mesecev

Biatlonci se od leta 2013 poslavljajo na Fourcadovem dvorišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Decembrski del nove sezone svetovnega biatlonskega pokala se končuje v Franciji. Prvi zvezdnik karavane Martin Fourcade v vasici Le Grand Bornand pričakuje pravo francosko veselico.

Francija bo od četrtka do nedelje prvič v zgodovini gostila tekme svetovnega pokala v biatlonu. Čeprav je bil Annecy v koledar svetovnega biatlonskega koledarja že umeščen leta 2011, zaradi pomanjkanja snega tekem tam ni bilo mogoče izvesti, zato ga je takrat nadomestil Hochfilzen. V prihodnjih dneh bodo imeli francoski ljubiteljice in ljubitelji biatlona tako prvič priložnost videti svoje junake na domači tekmi. Leta 2011 dograjeni biatlonski štadion v alpski vasici Le Grand Bornand v bližini Annecyja nosi ime nekdanje francoske biatlonske zvezdnice Sylvie Becaert, a v prihodnjih dneh naj bi množice navijačev privabljal predvsem Martin Fourcade, trenutno najdominantnejši tekmovalec v karavani, branilec skupne zmage svetovnega pokala, ki je tudi v tej sezoni že trikrat stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce.

Lahko kdo Fourcadu pokvari zabavo?

Glede na videno v Östersundu in Hochfilznu so najresnejši kandidati za to, da Fourcadu pokvarijo domačo zabavo Norvežani Svendsen, Björndalen in Boe, pa Rus Ustjugov in Avstrijec Eder, ki so mu najbližje tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, a krog kandidatov za zmage je precej širši, mednje ne nazadnje spada tudi slovenski as Jakov Fak, ki pa sezone ni začel najbolje. V Avstriji je sicer že pokazal napredek, in če se bo trend nadaljeval, se lahko na zadnjih tekmah leta 2013 že povsem približa najboljšim. V ženski konkurenci je krog favoritinj še širši, na štirih letošnjih posamičnih tekmah je bilo namreč prav toliko zmagovalk, Čehinja Soukalova, Švedinja Flatlandova, pa Švicarka Gasparin in nazadnje Norvežanka Solemdal. Najboljša Slovenka je pričakovano Teja Gregorin, ki je najboljši izid dosegla prav na zadnji tekmi v Avstriji, ko je bila na zasledovanju 13.

Velepec: Napredek je bil viden in zadovoljni smo s trenutnim stanjem

"Zadovoljni moramo biti z obema našima vodilnima tekmovalcema, tako s Tejo kot z Jakovom. Oba sta naredila precejšen preskok, ki pa bi bil lahko še večji, če bi bila bolj natančna na strelišču. Tejo nekoliko tepe še hitrost streljanja, Jakova pa predvsem pomanjkanje treninga. Oba se pogumno borita na progi in prihajata v formo, kot jo poskušamo tempirati. Napredek je bil viden in zadovoljni smo s trenutnim stanjem. Seveda moramo še s preostalimi ujeti priključek, ki pa bo v skladu z njihovimi zmožnostmi in trenutnim stanjem. Veselimo se tekem na novem prizorišču v Franciji, ki ga razen francoske ekipe še nihče ne pozna, zato bo potrebnega tudi nekoliko več privajanja na proge. Naš cilj ostaja isti, tekmovati na najvišji mogoči ravni in stopnjevati uvrstitve," je po tekmah v Hochfilznu stanje opisal trener slovenske vrste Uroš Velepec.

Ob Faku in Bauerju spet Marič in Kočevar

Tudi v Franciji trenerski dvojec Velepec – Tomaš Kos računa na iste tekmovalce, ki so nastopali v Avstriji. Moško vrsto, ki se bo v petek pomerila na štafetni tekmi, tako sestavljajo Jakov Fak (27. v skupnem seštevku – 57 točk), Klemen Bauer (29. – 51), Janez Marič in Simon Kočevar (oba še brez točk).

Tri slovenska dekleta, Teja Gregorin (19. v skupnem seštevku – 73 točk), Andreja Mali (39. – 27) in Anja Eržen (še brez točk), bodo tekmovala šele v soboto na šprintu, v četrtek slovenske ženske štafete ne bo. Fak, Bauer, Marič in Kočevar bodo že v petek na drugi štafetni tekmi sezone poskušali popraviti 14. mesto iz Hochfilzna.

Ne spreglejte