Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 10. 2010,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 27. 10. 2010, 13.55

8 let

Biatlonci na Pokljuki že nabirajo snežne treninge

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dober mesec dni pred začetkom svetovnega biatlonskega pokala je slovensko reprezentanco razveselil sneg, ki je pobelil Pokljuko. Izbrana vrsta bo tako lahko zadnji ciklus priprav opravila kar doma.

"Če zapade sneg že oktobra, ga sprejmemo kot posebno darilo z neba. Zelo se ga razveselimo in je še kako dobrodošel. Za naše treninge je to le še dodana vrednost. Ker vrhunski tekmovalci ne potrebujejo dolgotrajnejšega prilagajanja na sneg, bomo lahko kar hitro prenesli intenzivnost tudi na smuči in jo stopnjevali," z Rudnega Polja navdušeno sporoča trener moške vrste Uroš Velepec, ki ga nadvse veseli tudi pripravljenost njegove čete: "Velikih težav ali skrbi v tem trenutku nimamo in tudi zdravstveno stanje reprezentantov je v redu. Pomembno je, da morebitni izpadi ne vplivajo na proces treninga. Nekateri so glede na merjenja zadržali nivo iz preteklih let, nekateri pa so tudi bistveno napredovali in tega se lahko pred sezone le veselimo."

Izognili so se iskanju snega v tujini

Velepčevo navdušenje nad razmerami deli tudi najboljši slovenski biatlonec pretekle sezone Klemen Bauer: "Krasno, da je sneg prišel že tako zgodaj. Prehod s tekaških rolk mi ni povzročil nobenih preglavic, kar je le še dodaten dokaz, da jesenski trening na ledeniku ni nujen. Pravzaprav je sneg prišel kot naročen za zadnji del treninga pred tedenskim počitkom in obdobjem regeneracije. Pri streljanju na rolkah sem povečal konstantnost zadetkov in to sedaj prenašam še na smuči. Letos smo odpravili grobe napake in korigiramo le še manjše detajle, ki so pomembni za boljše strelske dosežke, kar je bil glavni cilj. Tek mi tudi v preteklih letih ni delal težav, zato je bil trening podoben dosedanjemu."

Razmere na Pokljuki gredo biatlonkam in biatloncem na roko, na zaključne priprave jim tako bržkone ne bo treba potovati v tujino, a za konec tedna je vendarle napovedana otoplitev, zato nekaj skrbi vseeno ostaja. Prav zato se najizkušenejši član slovenske vrste Janez Marič še ne predaja brezskrbnemu navdušenju: "Dobro smo trenirali, zato pričakujem, da bomo tudi dobro želi. Več bomo lahko ocenjevali šele po kakšnem dobrem mesecu. Če se bo sneg obdržal bodo treningi do takrat v redu, če pa se bo otoplilo, bomo tudi rolkali spet malo težje." Po načrtu priprav članice in člane slovenske vrste čakajo intenzivni snežni treningi do petka, nato pa se bodo posvetili regeneraciji in lažjim posamičnim treningom ter se 7. novembra lotili še zadnjih priprav na sezono svetovnega pokala, ki se začne 1. decembra v Östersundu na Švedskem.

Fak še čaka na izpisnico

"Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, le psihično sem ves čas obremenjen, ker še vedno nimam potrebnega soglasja iz Hrvaške biatlonske zveze. Kmalu bomo stopili v mesec november in to bi bil sedaj skrajni čas, da mi ga končno izdajo, da bom lahko v novi sezoni začel tekmovati pod slovensko zastavo," pa pravi Jakov Fak, katerega status je zaenkrat še nedorečen. Stališče slovenske reprezentance ostaja nespremenjeno; denarja, ki ga za prestop zahtevajo Hrvati ni. V vodstvu reprezentance pričakujejo, da se bo hrvaška stran v kratkem vendarle odločila, kaj storiti, največja žrtev nerazumljivega zavlačevanja pa je prav bronasti olimpijec. V primeru, da Fak v kratkem dobi tako želeno izpisnico, ga bodo v najkrajšem možnem času pri Mednarodni biatlonski zvezi (IBU) registrirali kot slovenskega reprezentanta in sezono bo lahko začel normalno, kaj lahko pa se zgodi, da bo moral kakšno tekmo tudi izpustiti. Kakšnih časovnih rokov za registracijo tekmovalcev pri IBU pravzaprav ni, to se lahko doseže na vsakem sestanku vodstva IBU, v skrajnem primeru tudi na kakšni izredni korespondenčni seji.

Tomaš Kos v sezono s tremi tekmovalkami

Prvo ime slovenske ženske reprezentance bo tudi v prihajajoči sezoni Teja Gregorin, ki se na Pokljuki počuti izvrstno: "Vsekakor bolje tako, kot da bi morali potovati na priprave v kakšno mnogo bolj severno deželo. Zame je to že tretji trening na snegu in mi gre v redu. Ponavadi potrebujem nekaj dalj časa za privajanje, tokrat pa mi je hitro steklo in tudi streljanje gre v skladu z željami." Poleg izjemne Ihanke pa bosta slovenske barve branili še Andreja Mali in veteranka Tadeja Brankovič Likozar, o kateri je trener Tomaš Kos povedal: "Tadeja je preko poletja spet postala zelo samozavestna in to je dobra napoved za zimo. Spet ima tudi boljši občutek za streljanje, zato sem vesel zanjo. Nismo sicer še pričakovali snega, vendar je to tudi za tekmovalke dobra novica. Dobivajo občutek za drsenje na snegu, pogoji pa so takšni, da bomo lahko do konca tedna naredili tudi še nekaj hitrejših treningov, ki smo jih imeli v načrtu. Zaenkrat sem lahko zadovoljen s razvojem dogodkov."

Češki strokovnjak bo sezono svetovnega pokala začel zgolj z omenjenimi tremi biatlonkami, zamenjava za upokojeno Dijano Ravnikar pa bi bila lahko le Lili Drčar, ki pa je ne želijo na silo potiskati v člansko vrsto in se bo morala najprej izkazati na tekmah pokala IBU. Drčarjeva tako zaenkrat trenira pod vodstvom Boštjana Lekana, trenerja B ekipe: "Zadovoljen sem z njihovim delom in zavzetostjo, ki jo kažejo. V ekipo se je po zdravstvenih težavah vrnila tudi Lili Drčar in skupaj optimistično zremo sezoni naproti."

Slovenskim ekipam se bodo v primeru zadostne snežne podlage pod Viševnikom novembra pridružili še člani in članice češke ter italijanske biatlonske reprezentance, že v teh dneh pa se na Pokljuki pripravlja tudi srbska izbrana vrsta.

Ne spreglejte