Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2011,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Teja Gregorin

Petek, 11. 11. 2011, 15.32

8 let

Biatlonci čakajo sneg in začetek sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Konec meseca se v Östersundu na Švedskem začenja tudi nova sezona biatlonskega svetovnega pokala. Slovenska reprezentanca se nanjo pripravlja na Pokljuki, ki pa v teh dneh ne nudi snega.

Tista od katerih v prihajajoči sezoni lahko pričakujemo največ, sta, poleg Jakova Faka, zagotovo zdaj že nekdanja sokrajana Teja Gregorin in Klemen Bauer. Najboljša slovenska biatlonka namreč ne živi več v Ihanu, nov dom si je ustvarila v Hotemažah pri Kranju. A to bo kaj kmalu povsem nepomembno, saj biatlonska karavana 30. novembra na Švedskem začenja s turnejo, ki se bo končala 18. marca prihodnje leto v Hanti Mansisku v Rusiji. Na koledarju svetovnega pokala je letos devet postaj, med njimi pa žal ni Pokljuke, ki se vrača v sezoni 2012/13.

Gregorinova bo streljala v svojem ritmu

"Zaenkrat gre vse po načrtih. Tudi pregledni testi in primerjave, ki pa jih sicer ni veliko. Imam dober občutek, počakati moramo le še na ta drugi sneg, saj smo en teden snežnega treninga na Pokljuki že opravili, ter se nato čim boljše pripraviti na prve tekme," nam je o poteku priprav pred svojo prenovljeno hišo povedala Teja Gregorin, ki si jo v teh relativno toplih jesenskih dneh le težko predstavljamo v njenem elementu, a pravi, da s privajanjem na sneg ne bo nobenih težav: "Tisto zgodnjo, oktobrsko pošiljko snega smo zelo dobro izkoristili. Videli smo, da se lahko zelo hitro privadimo na smuči, tako, da tudi če do odhoda v Östersund na Pokljuki ne bo nobenega snega, v kar sicer dvomim, saj sem prepričana, da ga bodo vendarle uspeli nekaj narediti, ne bi smel biti problem. Za privajanje potrebujemo le dva ali tri dni."

Tejini cilji ostajajo visoki, v svetovnem pokalu si želi prvih stopničk in izboljšanje skupne uvrstitve. V prejšnji sezoni je glavni trener reprezentance Uroš Velepec od izkušene, 31-letne tekmovalke zahteval predvsem hitrejše streljanje, saj v teku sodi med najhitrejše v karavani in pričakovali bi, da se je prav temu elementu letos posvečala še bolj zavzeto. "Posvečala sem se, nisem pa prepričana, da sem to bistveno izboljšala. Moja filozofija je bolj ta, da je treba biti učinkovit. Lahko sem na progi dve sekuindi hitrejša, pa če nato zgrešim dva strela, mi to čisto nič ne pomaga. Sem bolj 'ziheraš', po domače povedano," nas je malce presenetila. Na strelišču se očitno ne bo pustila priganjati, pa se je s tem sprijaznil tudi Velepec? "Ne, ni se sprijaznil, se je pa zato Tomaš Kos, ki letos trenira streljanje. On to dopušča. Narediš, kar zmoreš. Verjamem pa, da se je s tem težko sprijazniti nekomu, ki je prepričan, da si bolšji. Poskušala sem narediti vse, povsem možno pa je tudi, da se bo vse 'sestavilo' na tekmah in bom letos streljala hitreje," še pravi Gregorinova, lani osma biatlonka sveta, ki bo manjšim težavam s streljanjem navkljub spet napadala svetovni vrh in bojevito dodaja: "Vsi komaj čakamo Östersund, pripravljalno obdobje je bilo zelo dolgo in je že čas, da začnemo 'na polno'. Da pokažemo, kaj smo dosegli v pripravah."

Klemen Bauer je stisnil zobe

Izboljšanje uvrstitev v skupnem seštevku svetovnega pokala je seveda cilj vseh, ki v njem sodelujejo, Klemen Bauer pa v tem ni nobena izjema. Čeprav si je pred dnevi pri teku zvil gleženj in le s težavo obuje tekaški čevelj, je stisnil zobe in ni izpustil nobenega treninga. Na poškodbo se sploh ne ozira in o poteku priprav pravi: "Trenutno vse poteka v skladu s pričakovanji, sploh ta zadnji del priprav izvajamo zelo kakovostno. Treningi na Pokljuki potekajo po poostrenem programu. Napredek je viden tako v teku, logično, kot v streljanju, kjer na podlagi sproščenega pristopa na treningih napredek pričakujem tudi na tekmah." Tudi 25-letni Bauer že stežka pričakuje začetek sezone, a kakšne živčnosti pri njem ni zaznati. "Po predhodno načrtovanem programu ostajamo na Pokljuki do nedelje, nato gremo za nekaj dni domov, sledi pa še zadnji del priprav. Na Pokljuki, upam pa, da na snegu. Takoj zatem se že odpravljamo na Švedsko," je razgrnil program naslednjih dni in dodal: "Tu kakšne strašne filozofije ni, sistem je uveljavljen in se je izkazal že v preteklosti. V primeru, da snega tukaj ne bo, se bomo pa malo prej odpravili v Skandinavijo, a upam, da to ne bo potrebno."

Pa se lahko pomanjkanje snega izkaže za težavo? "Niti ne, opravili smo že slabih 30 ur treninga na snegu, kar je bil nek bonus, saj smo imeli sneg na voljo že oktobra. Glede na dejstvo, da tudi ostale reprezentance nimajo privilegija treninga na snegu, tudi skandinavske reprezentanece ga namreš iščejo in čakajo, smo celo malce v prednosti," nam je pojasnil lani 32. biatlonec sveta: "Tako ali tako pa danes prehod iz rolk na sneg ni več tako dramatičen kot se je včasih mislilo. Tudi trenerji so spremenili pogled. Potrebnih je zgolj nekaj kakovostnih treningov na snegu in pravi občutki se zelo hitro vrnejo." Zmanjšanju razlik med treningi na suhem in na snegu je pripomogel tudi razvoj opreme, nam je še razložil Bauer: "Že par let te tekaške rolke delujejo zelo podobno kot smuči. Tako pri tehniki kot tudi hitrosti. Tudi proge v novejših centrih so povečini tako konfigurirane, kot so v zimskem času. Tako smo praktično celo leto na istih progah, gre samo za to, da se dobi občutek drsenja, ki pa se, kot sem že rekel, zelo hitro vrne." Bolj kot tekmovalke in tekmovalci nad pomanjkanjem snega bržčas tožijo servoserji. "To pa je v bistvu malo večji problem tudi za nas," se strinja Bauer: "Vsako leto se dobi nov material, vsak tekmovalec dobi določeno število parov smuči in te je treba stestirati. Če snega ni, tega pač ne moreš, zato lahko zmanjka časa. Mislim pa, da ne bi smelo biti prehudo, sedaj je sta dobra dva tedna do začetka sezone, slej kot prej bo nekje sneg. Obeta se ohladitev in mislim, da ga bodo na Pokljuki ob prvi priložnosti naredili. Če ne drugega, vsaj za pokritje kilometra ali dveh proge, kar bo dovolj za preizkus opreme."

Ne spreglejte