Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
16. 3. 2014,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher Anna Fenninger

Nedelja, 16. 3. 2014, 13.57

8 let

Avstrija po 12 letih znova slavi dvojno smučarsko krono

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko je Anna Fenningar novinka med dobitniki velikega kristalnega globusa, pa se njen vrstnik Marcel Hirscher veseli že tretje zaporedne zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Leta 2002 sta ob zdaj že kar tradicionalnem fotografiranju najboljših alpskih smučarjev in smučark po zadnji tekmi sezone svoja velika kristalna globusa pred fotografskimi objektivi razkazovala Stephan Eberharter in Michaela Dorfmeister. Ducat let pozneje Avstrijci kot smučarsko najbolj uspešen narod znova slavijo kralja in kraljico. Na šampionski fotografiji se tokrat smehljata Marcel Hirscher, ki je šele kot četrti smučar v zgodovini osvojil tri zaporedne globuse, in njegova rojakinja Anna Fenninger, ki je na ženskem smučarskem prestolu nasledila točkovno rekorderko Tino Maze.

Na olimpijskih krilih

Nova prva dama svetovnega pokala, članica solnograškega smučarskega kluba Hypo Hallein, je v predhodnih sezonah postopoma napredovala in pilila svojo konkurenčnost v več disciplinah, tako da je po petem in tretjem mestu v skupnem seštevku svetovnega pokala napad na skupno zmago logično nadaljevanje. A kljub dejstvu, da je bila že pred sezono vključena v širši krog favoritinj, je bila vendarle v senci lanskoletne absolutne vladarice Mazejeve in pa izkušene Marie Höfl Riesch. Še ne 25-letna Avstrijka je znala izkoristiti ranljivost tekmic. Ohranila je izjemnost v veleslalomu in superveleslalomu, za nameček pa vidno napredovala v smuku. Odlikovalo jo je tudi dodajanje v drugem delu sezone. Predvsem po olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je osvojila dve kolajni, je navdušila z izjemnim rezultatskim nizom. Resda ji je šla ''na roko'' tudi poškodba Höfl-Riescheve, vseeno pa bi Fenningerjeva skupno zmago bržčas slavila tudi ob Nemkini prisotnosti.

Anna Fenninger je kot predstavnica novega rodu zanesljivo tekmovalka, na katero velja staviti tudi v prihodnje. Že letos je lahko uvidela, da jo ob postopoma poslavljajoči se starejši gardi največ dela čaka z vrstnicama Laro Gut in Tino Weirather, ob načrtovanem dodajanju disciplin pa bo v kratkem resna pretendentka za vrh tudi 19-letna slalomska vladarica Mikaela Shiffrin.

S preizkušenim receptom

V drugačni vlogi, predvsem pod svetlejšim snopom žarometov, pa je bil že na začetku sezone Marcel Hirscher. Avstrijec je tudi tokrat stavil na preizkušen recept. Svojo prednost pred tekmeci je iskal predvsem s prepričljivostjo in zanesljivostjo v obeh tehničnih disciplinah. V veleslalomu mu sicer po pravem ''fotofinišu'' ni uspelo prekiniti vladavine Američana Teda Ligetyja, zato pa je v slalomu kljub ostri konkurenci Felixa Neureutherja uveljavil izjemno napadalen in hiter slog ter ubranil mali kristalni globus.

Njegov največji tekmec v boju za skupno zmago Aksel Lund Svindal je bil sicer dominanten v hitrih disciplinah, a je predvsem na tehnično bolj zahtevnih veleslalomih izgubljal preveč, da bi Avstrijcu prizadejal odločilni udarec.

Vseeno je Svindal tokrat nudil čvrstejši odpor, tako da je bil Hirscher prisiljen nastopiti tudi na treh superveleslalomih. Prav v tej disciplini ima trikratni zmagovalec skupnega seštevka še največ rezerv, ki jih utegne izkoristiti v prihodnje, ko naj bi ga ob Svindalu odločneje napadla še Ted Ligety in Alexis Pinturault.

Kaj pa slovenski letnik 1989?

Zanimivo je, da sta tako Hirscher kot tudi Fenningerjeva rojena leta 1989, Marcel 2. marca, Anna pa 18. junija. Kot kaže, gre za nadvse močan smučarski letnik, saj v ta razred spadajo tudi Tina Weirather, Viktoria Rebensburg, Tessa Worley, Max Franz, Doninik Paris

Kaj pa Slovenci? Letnik 1989 imata ob svojem imenu zapisan Patrick Jazbec, ki v svoji karieri ni osvojil nobene točke svetovnega pokala, in pa Vanja Brodnik, ki kljub nekaj solidnim obetom ni našla pravega stika s svetovnim pokalom.

Zato pa sta tako Hirscher kot tudi Fenningerjeva v mlajših kategorijah vendarle srečevala s slovenskimi preprekami. Anno je denimo na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2008 v smuku ugnala leto in pol mlajša Ilka Štuhec, Marcela pa je leto pred tem na prvenstvu v slalomu prehitel Matic Skube. A zgodbe o mladinski prvakih iz Slovenije in prenosu rezultatov na člansko raven imajo vendarle že zelo dolgo brado …

Ne spreglejte