Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 2. 2017,
14.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Natisni članek

Anamarija Lampič Anamarija Lampič Vesna Fabjan Katja Višnar Lahti 2017

Torek, 28. 2. 2017, 14.34

6 let, 7 mesecev

Anamariji Lampič je bilo vroče, Fabjanova pa se je mučila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

1

Anamarija Lampič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Torek je na svetovnem prvenstvu nordijskih disciplin v Lahtiju prinesel eno končno odločitev, in sicer v teku na smučeh na deset kilometrov v klasičnem koraku za dekleta. Marit Björgen je z izjemno predstavo osvojila drugo zlato medaljo na tem prvenstvu, naša najboljša je bila Anamarija Lampič.

Na štartu zahtevne desetkilometrske preizkušnje v Lahtiju so bile tudi štiri Slovenke, vse, ki so se uvrstile tudi v izločilne boje četrtkove sprinterske preizkušnje v prostem koraku. Pričakovano je najbolje s progo opravila mlada Anamarija Lampič, ki je sicer upala na uvrstitev med trideseterico, na koncu pa ji je do želenega zmanjkalo deset sekund in je končala na 34. mestu z zaostankom 3:01,7.

Anamarija Lampič je bila 34. | Foto: Sportida Anamarija Lampič je bila 34. Foto: Sportida Lampičeva je vesela, da je zdržala

Lampičeva je po tekmi povedala, da je bila to težka preizkušnja na težki progi, bilo pa ji je tudi kar precej vroče pri štirih stopinjah nad ničlo. Dodala je, da je zadovoljna z nastopi na letošnjih tekmah: "Vesela sem, da sem zdržala celotno sezono, bila sem na vseh prizoriščih in to je zelo dobra potrditev zame, da sem preživela. Lahko tekmujem in naslednjo sezono grem v boj za še boljše rezultate."

Naša druga najboljša je bila izkušena Katja Višnar, ki je na progo sicer krenila predzadnja med 72 tekmovalkami. Višnarjeva je nastop skozi progo lepo stopnjevala, na cilj tretje preizkušnje na tem prvenstvu pa je prišla s 46. časom in zaostankom 4:04,6.

Vesna Fabjan se je na ogrevanju dobro počutila, potem pa ... | Foto: Vid Ponikvar Vesna Fabjan se je na ogrevanju dobro počutila, potem pa ... Foto: Vid Ponikvar

Vesna Fabjan: Mučenje. Z eno besedo.

S svojo zadnjo preizkušnjo na prvenstvu pa se je zelo mučila Vesna Fabjan, ki ji je bolezen pred prvenstvom vzela veliko moči. To je po 59. mestu (+ 5:20,7) na desetkilometrski razdalji v klasičnem koraku priznala tudi sama: "Mučenje. Z eno besedo. Na ogrevanju sem se počutila dobro, tudi v prvih metrih je šlo dobro, mislila sem, da bi lahko steklo. Nato pa je bilo iz kilometra v kilometer težje. Mučenje do konca, a tekmo je bilo treba dokončati." 

Brez uvrstitve je danes ostala druga Slovenka, ki se je podala na pot. Alenka Čebašek letos na razdaljah nikakor ni našla sama sebe: "Zelo mi je žal, že dolgo nisem odstopila. Danes sem se borila sama s sabo že od štarta naprej. Poskušala sem z ritmom, ki bi ga lahko držala, a nisem mogla, nisem mogla teči hitro. Mišice so bile utrujene, videla sem, da ne morem teči, zato sem se odločila, da nima smisla nadaljevati in sem stopila stran."

Marit Björgen | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images  Marit Björgen z veliko prednostjo do zmage

Fantastično predstavo pa je za nov naslov svetovne prvakinje, drugega v Lahtiju in na sploh drugega na desetkilometrski razdalji v klasičnem koraku, prikazala Marit Björgen, ki je 16. zlato odličje na svetovnih prvenstvih kovala od prvega do zadnjega koraka. Vseskozi je bila najhitrejša med vsemi, na koncu (25:24,9) pa je branilko naslova, Švedinjo Charlotte Kalla, premagala za debelih 41 sekund, potem ko je že na polovici proge zaostanek znašal pol manj. Bron je osvojila še ena Norvežanka, Astrid Uhrenholdt Jacobsen z zaostankom več kot 55 sekund, četrta Heidi Weng pa je zaostala že več kot eno minuto.

* Izidi:
ženske, 10 km klasično:

1. Marit Bjoergen (Nor)             25:24,9
2. Charlotte Kalla (Šve)            +  41,0
3. Astrid Uhrenhold Jacobssen (Nor)    55,5
4. Heidi Weng (Nor)                  1:13,8
5. Anna Haag (Šve)                   1:22,7
6. Kerttu Niskanen (Fin)             1:23,7
7. Krista Parmakoski (Fin)           1:31,4
8. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)   1:34,5
  . Justyna Kowalczyk (Pol)           1:34,5
10. Stefanie Boehler (Nem)            1:35,8
...
34. Anamarija Lampič (Slo)            3:01,7
46. Katja Višnar (Slo)                4:04,6
59. Vesna Fabjan (Slo)                5:20,7
- odstop: Alenka Čebašek (Slo)
Ne spreglejte