Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
19. 3. 2015,
19.54

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lindsey Vonn Tina Maze Anna Fenninger smučanje zimska rekreacija

Četrtek, 19. 3. 2015, 19.54

5 let, 4 mesece

Ameriška zvezdnica, ki v senci epskega dvoboja piše zgodovino

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Lindsey Vonn je v prvem delu finala svetovnega pokala poskrbela, da se pri dekletih vse vendarle ne vrti le okrog Tine Maze in Anne Fenninger.

"Tina Maze ali Anna Fenninger? Uf, težka odločitev. Privoščim obema, nimam svoje favoritinje. Vznemirljiv dvoboj, ni kaj. Obeta se tesen konec. Veliko pa bo odvisno od slaloma. Če bo Tina tam zbrala veliko točk, bo ustvarila močan pritisk na Anno," o velikem dvoboju za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala razmišlja ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, trdo odločena, da prihodnje leto ne bo zgolj zunanja opazovalka boja za globus, temveč osrednja akterka.

Devetnajsti globus

Američanka se mora sicer tokrat zadovoljiti "zgolj" z malim globusom. A ne le z enim. S hitrostnim dvojčkom v Meribelu, zmagama v smuku in superveleslalomu, je namreč prejela kristalni lovoriki v obeh disciplinah. Do smukaškega globusa je prišla že sedmič, do superveleslalomskega petič. Ob tem ima v domači vitrini še štiri velike globuse in tri kombinacijske. S tem je na večni lestvici dohitela tudi legendarnega Šveda Ingemarja Stenmarka, ki je bil trikrat najboljši v skupnem seštevku ter po osemkrat v slalomu in veleslalomu.

"Ko sem se začela ukvarjati s smučanjem, si niti v najbolj divjih sanjah nisem predstavljala, da bom tako zelo uspešna. Devetnajst globusov? Neverjetno. Štejem si v čast, da sem dohitela Stenmarka. Še dobro, da so mi pred kratkim doma uredili novo vitrino za globuse. Na njej je prostora za 23 tovrstnih lovorik. Kdo ve, morda jo bo treba čez nekaj let še povečati. Če pa mi ne bo uspelo, se prav tako ne bom pritoževala," se je novih globusov razveselila Vonnova.

Z mislimi že v novi sezoni

"Kljub vsem že osvojenim lovorikam pa sta ta dva globusa vseeno nekaj posebnega. Številni so dvomili o tem, ali se mi bo po tako hudi poškodbi pri teh letih uspelo vrniti. No, to je moj odgovor. Srečna sem, da sem se vrnila. Obožujem smučanje, obožujem boje za zmage. Prav zaradi vseh teh stvari sem v zadnjih dveh letih tako zelo garala," pravi najboljša ameriška smučarka vseh časov, ki z vsako zmago dviguje tudi večno letvico števila zmag. Zdaj je pri številki 67. Toliko zmag ni slavila še nobena smučarka v zgodovini. V absolutni konkurenci pa jo prekaša le Stenmark (86 zmag).

Tridesetletna ameriška zvezdnica ob tem ne skriva, da si še veliko več obeta od nove sezone, v kateri bo znova nastopala tudi v veleslalomu in kombinaciji. Osrednji cilj bo zatorej napad na peti veliki globus. "Že danes se veselim nove sezone. Pred letošnjo sem na sneg prvič stopila oktobra in opravila vsega 20 dni snežnega treninga, od tega pet smukaškega. Pred novo sezono bom imela na voljo vse pripravljalno obdobje," pripoveduje Vonnova, vesela, da je dvakrat operirano koleno, ki si ga je huje poškodovala na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Schladmingu, zdržalo vse napore.

Ne spreglejte