Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
7. 11. 2017,
17.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Ana Bucik Štefan Hadalin slalom svetovni pokal Pjongčang 2018

Torek, 7. 11. 2017, 17.50

6 let, 5 mesecev

Dvojni pogovor: Ana Bucik in Štefan Hadalin

Aduta za lepšo slalomsko prihodnost se ne bi branila dodatnega tedna treninga

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Ana Bucik in Štefan Hadalin pred slalomskima preizkušnjama v Leviju prevzemata odgovornost najmočnejših orožij v nekdaj paradni slovenski smučarski disciplini, a ob tem ne skrivata, da bi dodaten teden priprav prišel kot naročen.

Bucik Hadalin | Foto: Sportida Foto: Sportida

Nesporni prvi imeni sedemčlanske slovenske odprave slalomskega odprtja olimpijske sezone, ki ga bo ob koncu tedna gostil Levi. Odločna in elegantna 24-letna Novogoričanka Ana Bucik ter dve leti mlajši fizično izjemno močni vrhniški predstavnik sodobnega agresivnega slaloma Štefan Hadalin načrtujeta nadgradnjo pretekle zime. V njej se je Ana prebila v prvo jakostno skupino, Štefan pa je kot mojster skokov v drugih tekih z nekaj izstopajočimi dosežki pristal na robu trideseterice. Bucikova z reprezentančnimi sotekmovalkami (Meta Hrovat, Maruša Ferk in Klara Livk) že več dni vadi v Leviju, kjer je preizkusila tudi tekmovalno progo. Zdaj se je na Laponsko iz Val Senalesa preselila še moška vrsta, v kateri sta poleg Haladila še Žan Kranjec in Žan Grošelj.


Ana Bucik je do rezultata kariere prišla januarja v Mariboru, kjer je bila sedma.  | Foto: Sportida Ana Bucik je do rezultata kariere prišla januarja v Mariboru, kjer je bila sedma. Foto: Sportida Slalom v Leviju: bi se prilegel še kakšen teden priprav ali pa bi najraje že jutri stopila v štartno hišico?

Ana Bucik: Kakšen teden treninga bi mi prišel zelo prav. Tudi program je bil zastavljen tako. Sem pa vesela, da se iz dneva v dan na slalomskih smučeh počutim bolje. Vem tudi, kaj popraviti. Do tekme imam še nekaj časa.

Štefan Hadalin: Tudi jaz bi se raje odločil še za dodaten teden treninga. Moja veleslalomska pripravljenost je bila dobra, a žal v Söldnu tega nisem mogel pokazati. Zadnji slalomski treningi so sicer dobri, a čutim, da to še ni tisto, kar bi rad. S treningi želim pridobiti tekmovalno hitrost.

Kakšen pa je odnos do proge v Leviju?

Ana: Ne vem, kdo je Leviju pripisal sloves lahke tekme. Zame je proga zahtevna, čeprav malce bolj položna. A ravninski del vključuje valove, strmina je izrazita … To je proga, ki vključuje vse, obenem pa ima vselej tudi veliko zank. Osebno imam sicer rada razgibane terene. To je eden tistih, ki omogoča napad, na katerega pa moraš biti tudi taktično pripravljen.

Štefan: Konfiguracija terena mi ustreza. Več težav pa sem imel s specifično snežno podlago. Sneg je zaradi zgodnjega polivanja z vodo in nadaljnjih naravnih vplivov praviloma zelo agresiven, zato imam težave z nastavitvami. Prav zaradi tega bom skušal letos že uradno prosto smučanje po tekmovalni progi izkoristil za odločitev o tem, kako pripraviti robnike.

Ker naj bi Christian Hirschbühl izpustil preizkušnjo v Leviju, si Štefan Hadalin lahko obeta številko v prvi trideseterici. | Foto: Sportida Ker naj bi Christian Hirschbühl izpustil preizkušnjo v Leviju, si Štefan Hadalin lahko obeta številko v prvi trideseterici. Foto: Sportida

V kolikšni meri se lahko v enem poletju premešajo slalomske karte pri vrhu?

Ana: Prav vsaka sezona postreže s kakšnim presenečenjem. Po mojem mnenju bo sicer tistih pet ali šest smučark, ki so imele lani glavno besedo, obdržalo položaj. Upam pa, da bi bila lahko med tistimi, ki se bodo tej eliti najbolj približale. Morda to še ni napoved za prvo tekmo, nato pa …

Štefan: Slalomski rod se spreminja. V ospredje prihajajo mlajši. Pričakujem nadaljevanje tega trenda. Starejši fantje, predvsem tisti, ki so imeli težave s poškodbami, bodo vse težje ohranjali stik z vrhom. Razlike so zelo majhne. Konkurenca je zelo strnjena. To je tudi priložnost za kakšno novo ime.

Za obema je sezona preboja. Pred vama je sicer manj korakov, ki pa bodo bolj zahtevni in večji. Sta pripravljena na njih?

Ana: Ob samoocenjevanju sem prepričana, da imam še zelo veliko prostora za napredek. Tudi ko gledam tekmice, pri sebi vidim več rezerv. Skušala jih bom izkoristiti in napredovati. Ponavljam, za Levi ne bi rada prav nič obljubljala. Forma zanesljivo še ni optimalna. Sem pa blizu lanskoletni ravni. Potrebujem čim več voženj. Verjamem, da bi lahko do vrhunca prišla v Pjongčangu. Morda lahko tam presenetim.

Štefan: Po takšni sezoni se je na novo lažje pripravljati. Vem, česa sem sposoben. Dejstvo pa je, da je vsaka zima poglavje zase. Nove priprave, nova oprema … Zdaj sem, tako kot vsi tekmeci, na ničli. Ne skrivam pa odločnosti. Imam več izkušenj in znanja. Upam in verjamem, da bom to znal izkoristiti.

Ob odsotnosti poškodovane Ilke Štuhec bo letos večje breme padlo na Ano Drev, Ano Bucik, Meto Hrovat, Tino Robnik in Marušo Ferk. | Foto: Sportida Ob odsotnosti poškodovane Ilke Štuhec bo letos večje breme padlo na Ano Drev, Ano Bucik, Meto Hrovat, Tino Robnik in Marušo Ferk. Foto: Sportida

Kje pa se vidite marca 2018?

Ana: Želim si predvsem več stabilnosti. To je odlika najboljših. Osnovni cilj je končati na višjem položaju kot je izhodiščni. Ne skrivam, da je velika želja preboj v elitno sedmerico svetovnih slalomistk.

Štefan: Brez napovedi. Želje zanesljivo imam. V njih segam visoko. Če pa me sprašujete za marec, želim biti takrat predvsem zdrav. Na smučeh, seveda!

Kaj pa napovedujeta drug drugemu?

Ana: Veliko smo trenirali v družbi moške ekipe. To je za nas lepa priložnost za primerjavo in napredek. Štefan? Pred njim je svetla prihodnost. V prvi fazi mu želim, da se učvrsti v najboljši trideseterici. Verjamem, da mu bo to uspelo zelo kmalu. Nato pa … Sezona bo pokazala, kam ga bo ponesla.

Štefan: Ani je lani uspel velik preskok. Je članica prve jakostne skupine. Razumljivo je, da so njeni cilji višji. Prepričan sem, da so upravičeni. Prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi sezono končala v elitni sedmerici. Obenem pa ji želim predvsem veliko zdravja.

Slalomska sezona se bo za dekleta začela v soboto. Štart prve vožnje bo ob 10. uri po srednjeevropskem času, druge pa tri ure pozneje. Ob enakih terminih bodo v nedeljo v akciji še fantje.
Ne spreglejte