Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Andy Murray

Petek, 10. 8. 2012, 9.45

8 let

Zlati poštni nabiralniki za Andyja Murrayja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po zgodovinskem olimpijskem teniškem zlatu Škota Andyja Murrayja so v Veliki Britaniji izjemnemu uspehu v čast po vsej deželi začeli barvati poštne nabiralnike z zlato bravo.

Murray, ki je pred dobrim mesecem v Wimbledonu nesrečno izgubil še svoj četrti finale za grand slam, si najbrž ni predstavljal, da bo te dni Kraljeva pošta na prav poseben način obeležila nepozaben dosežek. Zlati nabiralnik v njegovem domačem mestu Dunblane je celo postal glavno mestno shajališče, je razkrila mama Judy. "Čudovito je. Ljubek spomin na uspeh, lepa ideja in velika čast. Zelo, zelo sem bila ponosna. Finale je bil neverjeten," je dejala. Otoški mediji so celo pisali o Andy-olimpijski mrzlici, Murray pa je dres in copate, v katerih je osvojil zlato, podaril Wimbledonskemu teniškemu muzeju.

Za Škota je bila zmaga – prva proti Švicarju Rogerju Federerju v finalu na tri dobljene nize – vsekakor najslajša v življenju. Marsikdo je nad 25-letnikom že obupal, prijel se ga je sloves večnega poraženca, ki je bil za dva razreda boljši od ostalih, a še vedno slabši od Federerja, Rafaela Nadala in Novaka Đokovića. Vsaj takrat, ko je šlo najbolj zares. Da bi se odkrižal prekletstva, je za trenerja najel samega Ivana Lendla, legendarnega Čeha, ki ima s svojim varovancem nekaj skupnega – tudi on je izgubil prva štiri finala na turnirjih velike četverice, nato pa se zapisal v teniško zgodovino kot eno največjih imen in osemkrat dvignil pokal za grand slam. Če kdo, je prav on znal Murrayju prisluhniti po mučnih trenutkih wimbledonskega finala. Njuno sodelovanje se sicer ni začelo najbolj uspešno, zato pa se je vztrajnost splačala in za Andyjem je najboljši teden v življenju, kot je sam priznal. Kako tudi ne, najbolj žlahtnemu olimpijskemu odličju med posamezniki je dodal še drugo mesto v mešanih dvojicah z rojkinjo Lauro Robson in tako še posrebril zlato olimpijsko slavo. Triumf proti Federerju, morda največjemu vseh časov, na centalnem igrišču Wimbledona pred domačim občinstvom, je postal eden ikoničnih trenutkov teh olimpijskih iger.

Mu je pomagala bikram joga?

Odslej bo pritiskov zagotovo manj, k sproščenosti v odločilnih trenutkih pa mu je morda pomagala tudi vadba bikram joge, ki se izvaja v prostoru, ogretem na 39 stopinj Celzija, poleg blagodejnih vplivov na telo pa zmanjšuje tudi stres. Med nekaterimi mojstri joge sicer velja za to, kar je hitra prehrana v svetu kulinarike, vendar je očitno, da je pred nas na igrišče tokrat stopil nek drug teniški igralec. Murray, ki je svoje neizmerno teniško znanje nadgradil tudi s psihično trdnostjo in samozavestjo v ključnih trenutkih.

Murray je sicer te dni nastopal na ATP mastersu v Torontu, kjer je lovil svojo tretjo turnirsko zmago, a je zaradi poškodbe kolena predal dvoboj za četrtfinale, ki bi ga moral odigrati proti kanadskemu domačinu Milosu Raoniću. ''Žal mi je. Mislil sem, da bo zabavna tekma. Ne želim tvegati in poslabšati stanja, zato sem se odločil, da ne bom igral,'' je bil razočaran, toda pred njim so še pomembnejši dnevi.

Trije mušketirji dobili novega pajdaša

V Torontu je slavil že v letih 2009 in 2010, doslej pa je na mastersih serije 1000 pokal osvojil osemkrat. Ali ga je sposoben dvigniti tudi na odprtem prvenstvu ZDA, ki se začne konec avgusta? Morda lahko prvič zares govorimo o velikih štirih – Đoković je pokoril Avstralijo, Nadal še enkrat več Roland Garros, Federer travnati Wimbledon in Murray olimpijsko druščino. Verjetno bi bilo pretiravanje, če bi trdili, da je sedaj glavni favorit v Flushing Meadowsu, tekmeci so bili zadnja leta le uspešnejši od njega, zagotovo pa bo na stavnicah kotiral visoko kot še nikoli. Leta 2008 je bil finalist, lani se je prebil do polfinala, se bodo karte na vrhu znova premešale?

Ne spreglejte