Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 7. 2012,
12.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Serena Williams Marija Šarapova

Nedelja, 1. 7. 2012, 12.32

8 let

Williamsova in Šarapova vrnili udarec Simonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Wimbledonu, tretjem letošnjem turnirju za grand slam je spet prišlo do glasnih razprav o temi, ki je nekdaj dvigovala prah med teniškimi igralci in igralkami, denarnih nagradah.

Pred leti sta bila na turnirjih za grand slam različna nagradna sklada za žensko in moško konkurenco, nato pa so ju postopoma izenačili. Mnenja glede tega so se razhajala. Eni so se zavzemali za enakopravnost med spoloma, drugi so bili mnenja, da gre za različno raven igranja v ženski in moški konkurenci. Slednji trdili, da si dekleta ne zaslužijo enakih prejemkov, saj igrajo na dva dobljena niza, medtem ko morajo fantje za zmago odigrati najmanj tri, dvoboj pa se lahko zavleče na pet nizov. Igralec mora za zmago na turnirju za grand slam, "delati" bistveno več kot igralka.

V zadnjem času so govorice potihnile, do njih pa je spet prišlo v letošnjem Wimbledonu. Vse skupaj je začinil francoski igralec Gilles Simon, ki se je prav tako zavzel za višje denarne nagrade za fante. Njegov argument ni razlika v dolžini dvobojev, kar zadeva žensko oziroma moško konkurenco, pač pa raven zabave, kot se je izrazil. "Imam občutek, da je moški tenis bolj zanimiv kot ženski," je dejal trinajsti nosilec v letošnjem Wimbledonu.

Njegove besede so spodbodle štirikratno zmagovalko na sveti travi Sereno Williams in prvo igralko sveta Marijo Šarapovo. "Več ljudi gleda moje dvoboje kot njegove," je ruska lepotica zabrusila Simonu. Šarapovi se je pridružila tudi mlajša od sester Williams: "Ona (Šarapova) je bolj vroča kot on (Simon)." "Zaslužim si enako plačilo kot fantje. Ne zaslužim si manj zgolj zato, ker imam oprsje. Vse življenje sem posvetila temu, da postanem vrhunska športnica, tako kot fantje. Kadarkoli igram, me pride gledat veliko ljudi. Gre za to, da si sposoben privabiti na tribune čim več gledalcev," je še dejala jezna Williamsova.

Verjetno ima palica dva konca. Po eni strani dosti več teniških igralcev, tako poklicnih kot rekreativnih, raje gleda boje med najboljšimi fanti kot med najboljšimi dekleti. Igralec za zmago na turnirju za grand slam prebije precej več časa na igrišču kot igralka. Po drugi strani je dandanes bržkone utopija razmišljati, da bi po dolgoletnih bojih za enakopravnost spolov tudi v teniškem svetu porušili tisto, za kar so se mnogi vrsto let trdo delali.

Ne spreglejte