Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
4. 11. 2013,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković David Ferrer Stanislas Wawrinka Roger Federer Richard Gasquet

Ponedeljek, 4. 11. 2013, 9.16

8 let

Velikih osem za prestižno lovoriko in zajeten kup denarja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S tem tednom se začenja poslastica za ljubitelje tenisa, potem ko se bo v Londonu v areni O2 med seboj udarilo najboljših osem igralcev na svetu.

Igralci so razdeljeni v dve skupini, kjer se bo vsak srečal z vsakim. To pomeni, da vsakega čakajo najmanj trije težki dvoboji. Iz vsake skupine se v nadaljnje tekmovanje oziroma v polfinale uvrstita dva najboljša tekmovalca, nato sledi še veliki finale. Tekmovanju da veliki čar tudi arena O2, ki sprejme prek 20 tisoč gledalcev in že peto leto zapored gosti najboljše igralce tenisa. Svoj veliki doprinos pa bodo dali tudi glasni navijači, ki spodbujajo vsakega gledalca posebej. Denarni sklad zaključnega turnirja je velikih šest milijonov dolarjev.

Rafael Nadal (Špa, 1)

Potem ko je imel Španec težave s poškodbo kolena, se je vrnil v velikem slogu in si letos priigral kar deset turnirskih zmag. Od tega je dobil dva turnirja za grand slam na OP Francije in OP ZDA. Rafael Nadal na zadnjih turnirjih ni tako superioren, kot je bil skozi sezono, vendar kljub vsemu ostaja eden glavnih favoritov za osvojitev zaključnega turnirja. Za 27-letnega igralca bo to šesti nastop na turnirju, najdlje pa je prišel leta 2010, ko je v finalu izgubil proti Rogerju Federerju. Je to leto čas, da dvigne pokal še na sklepnem turnirju?

David Ferrer (Špa, 3)

David Ferrer se je na turnir uvrstil kot tretji igralec sveta. 31-letni Španec prihaja iz Valencie in ima dušo pravega bojevnika, saj je znan po tem, da se bori do zadnjega atoma moči, je izjemno hiter in izjemno dobro vrača servis nasprotnika. Vse te lastnosti ga označujejo kot enega izmed najtežjih nasprotnikov. Ferrer, ki je v letošnji sezoni dobil dva turnirja, bo na zaključnem turnirju nastopil petič, najbolj uspešen pa je bil leta 2007, ko je moral v finalu premoč priznati Federerju, leta 2011 pa je prišel do polfinala.

Tomaš Berdych (Češ, 6)

Češki predstavnik med elitno osmerico bo Tomaš Berdych, ki se je na turnir uvrstil kot sedmi igralec na lestvici ATP, najvišje pa je bil uvrščen na peto mesto. Na turnirju v Londonu bo nastopil že četrto leto zapored, najdlje je pa je prišel leta 2011, ko si je priigral polfinale. Berdych je poznan kot dober serviser, prav tako pa ima izpopolnjen tako forhand kot tudi backhand, ki ga lahko marsikateri igralec lahko samo sanja. "Če igram dobro in igram svojo pravo igro, potem sem lahko nevaren za kogarkoli," je bil pred turnirjem samozavesten 28-letni Čeh.

Stanislas Wawrinka (Švi, 7)

Za 28-letnega Stanislasa Wawrinko bo to prvi nastop na turnirju v Londonu in je edini igralec na turnirju, ki bo tam debitiral. Švicar, ki je vseskozi v senci svojega rojaka Rogerja Federerja, je v letošnji sezoni dobil turnir na Portugalskem, dobil pa je 47 dvobojev in 20 porazov. A kot pravijo, Wawrinka zdaj verjame vase, tudi takrat, ko igra proti najboljšim. To je zdaj že večkrat dokazal. Tudi letos, ko je na OP ZDA domov poslal Andyja Murrayja. Zaigral je tudi v finalu turnirja masters v Madridu, kjer je bil boljši od Francoza Tsongaja in Berdycha, s katerim se bo pomeril tudi v areni O2.

Novak Đoković (Srb, 2)

Bo Nole uspel ubraniti lanski naslov, ko je v finalu premagal švicarskega teniškega virtuoza Rogerja Federerja? Zdi se, da je proti koncu sezone Đoković našel svojo pravo formo, saj je dobil tri turnirje zaporedoma in jih v letošnji sezoni skupno osvojil šest. Zadnja zmaga na turnirju masters v Parizu je vsekakor dobra popotnica pred turnirjem v Londonu. To bo zanj že sedmi zaporedni nastop na turnirju najboljše osmerice. Poleg lanske zmage je dobitnik šestih turnirjev za grand slam, slavil je še leta 2008. Njegov prvi nasprotnik na letošnjem turnirju bo nihče drug kot Roger Federer.

Juan Martin Del Potro (Arg, 4)

Visokorasli Argentinec si je vstopnico za zaključni turnir zagotovil 12. oktobra in bo tako nastopil že četrtič. Del Potro je letos dobil štiri turnirje. Dvakrat je igral tudi v finalu turnirja masters. Imel pa je tudi nepozaben dvoboj v polfinalu Wimbledona, kjer je moral po dramatičnem dvoboju priznati poraz Novaku Đokoviću. Na turnirju najboljše osmerice je prišel najdlje do finala leta 2009. Na poti iz Pariza v London so 25-letnega "Delpa" na železniški postaji okradli, odnesli so mu nekaj osebnih predmetov. Sam upa, da to na turnirju ne bo vplivalo na njegovo igro.

Roger Federer (Švi, 5)

Zastavlja se veliko vprašanje, kaj lahko letos stori veliki Roger Federer, ki bo že 12. zapored nastopil na sklepnem turnirju. Kar šestkrat je dvignil prestižni pokal, dvakrat pa je prišel do finala. Dejstvo je, da Federer v letošnji sezoni ni pokazal svojega tenisa. Veliko pove podatek, da je v letošnji sezoni osvojil le en turnir na travnati podlagi. Na zadnjih turnirjih je že kazal znake prave forme in svoje prefinjenosti na igrišču. Gre za enega najboljših igralcev vseh časov in marsikateri teniški strokovnjak meni, da lahko 32-letni Švicar osvoji turnir še sedmič.

Richard Gasquet (Fra, 8)

Edini francoski predstavnik v Londonu bo Richard Gasquet, ki bo po šestih letih znova nastopil na prestižnem turnirju. Nazadnje in edinkrat je zaigral leta 2007 še v Šanghaju. Gasquet, ki ima po mnenju mnogih enega najboljših backhandov v teniški karavani, je letos dobil tri turnirje, na zadnjem turnirju masters v Parizu pa je prišel do četrtfinala. 27-letni Francoz bo na igrišče stopil že prvi dan turnirja, ko se bo pomeril z Juan Martinom Del Potrom.

Ne spreglejte