SiolNET. Sportal Tenis
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teniški škandal: minil je mesec, a še nobenih konkretnih imen

0

termometer

 | Foto:
Mesec dni je minilo, odkar je izbruhnila stavniška afera, a konkretnih imen do danes še niso razkrili. "Pokažite mi nekoga, ki je naredil nekaj narobe, potem bom verjel," je povedal Goran Ivanišević.

Pred mesecem je na dan izbruhnila ena največjih afer v teniški zgodovini. Medijski hiši BBC in BuzzFeed News sta na prvi dan OP Avstralije objavili novico, da se "dokazano" v tenisu dogajajo nečedni posli. Že pred tem je bilo govora, da dvoboje nameščajo na turnirjih nižje ravni, na primer Challenger in Futures. Tokrat je šla stvar še dlje. V nameščenje dvobojev naj bi bili vpleteni igralci, ki so uvrščeni med prvih petdeset na lestvici ATP, nekateri med njimi pa so bili v konkurenci dvojic zmagovalci na turnirjih za grand slam. Dejstvo je, da je prirejanje rezultatov zelo težko dokazljivo, saj naj bi igralci denar dobivali na roke, kar je težko izslediti.

"Preprosto ni res, da sedimo na dokazih"

Sporne stave naj bi bile vplačane v Rusiji, severni Italiji in na Siciliji. Med drugim so bile vplačane tudi za tri dvoboje na najprestižnejšem turnirju – Wimbledonu. Pod plazom kritik se je znašlo združenje ATP, saj so preiskovalci menili, da so bili premalo aktivni na tem področju. Še najbolj kritičen je bil Mark Phillips, ki je bil prisoten pri preiskavi leta 2008. "Lahko bi se znebili mreže akterjev, s tem pa bi tudi očistili šport. Vse smo jim prinesli na pladnju, oni pa sploh niso ukrepali."

Predsednik združenja profesionalnih teniških igralcev (ATP) Chris Kermode je te kritike odločno zanikal. "Preprosto ni res, da sedimo na dokazih," je za BBC povedal Kermode. "Tennis Integrity Unit, zveza, ki se bori proti korupciji v tenisu, vsako najmanjšo informacijo, ki jo dobi, ustrezno analizira in vzame nadvse resno. Njihova naloga je, da to izkoreninijo, saj se zavedamo, da se to dogaja, ampak je tega zelo malo."

Za Rogerja Federerja so bile to samo špekulacije

Po izbruhu te afere je bilo v Melbournu teniško dogajanje porinjeno v ozadje. Na novinarskih konferencah je bilo govora le še o prirejanju rezultatov in ne o dvobojih. Glede tega so se opredelili tudi nekateri najboljši igralci. V en glas so zatrjevali, da o tem ne vedo nič, predvsem pa so želeli slišati konkretna imena. "Če sem iskren, ne vem točno, koliko novih stvari je prišlo na dan. Slišal sem, da naj bi bila stara imena. Rad bi slišal imena ali vsaj kakšne konkretne stvari, da bi lahko razpravljali o tem. Ali je bil igralec ali je bila njegova ekipa? Kdo je bil? Se je to zgodilo že prej? Je bil igralec v dvojicah ali med posamezniki? Kateri turnir za grand slam? Nesmiselno je govoriti o nečem, kar je čista špekulacija," je povedal eden najboljših igralcev vseh časov Roger Federer.

Italijanski mediji so se spravili na Novaka Đokovića

Nekaj dni po aferi so italijanski mediji Novaka Đokovića obtožili, da naj bi leta 2007 nalašč izgubil dvoboj na turnirju v Parizu. Italijanski časnik Tutto Sport je zapisal, da naj bi srbski zvezdnik tistega leta namenoma izgubil dvoboj proti Fabricu Santoru. Nekateri so menili, da so na ta način želeli srbskega zvezdnika spraviti s tira in tako vplivati na njegove teniške predstave.

In kaj je na te obtožbe odgovoril letošnji zmagovalec OP Avstralije? "To ni res," je odločno zanikal Đoković, ki je v svoji karieri s turnirskimi nagradami zaslužil skoraj sto milijonov dolarjev (91.684.239 evrov). "Spominjam se tega dvoboja. Sploh v zadnjih dneh, ko je ogromno špekulacij in je to glavna tema v svetovnem športu, bo veliko obtožb. Nimam več česa dodati. Vse, kar sem želel povedati, sem povedal že pred dnevi. Dokler ne bo nekdo prišel s pravimi dokazi, so to zame le špekulacije. Kaj naj še rečem," je bil jasen Srb. Pozneje se mu je v bran postavila tudi Ana Ivanović.

Eno ime, a ni bilo v povezavi s to afero

Nick Lindahl je edino ime, ki je bilo razkrito, vendar njegovo nameščanje dvobojev ni bilo povezano z zadnjim razkritjem. Avstralca so razkrili že pred enim letom, pozneje pa je krivdo na sodišču priznal. Lindahl je priznal, da je na enem izmed turnirjev serije Futures namerno izgubil dvoboj proti slabšemu igralcu. Pred tem pa je svojemu prijatelju javil, da naj to izkoristi in stavi na "presenečenje".

V nečedne posle vpleten tudi hrvaški sodnik

Po pisanju Guardiana so v te posle vmešani tudi sodniki. Ti naj bi prihajali iz Kazahstana, Turčije in Ukrajine. Obtoženi so zaradi jemanja podkupnine, potem ko so lahko manipulirali z rezultati na turnirjih serije Futures – stavcem so omogočili, da so stavili na rezultat, ki je bil že znan. Ta način dela so opazili v vzhodni Evropi. Mednarodna teniška zveza (ITF) prav tako molči glede hrvaškega sodnika Denisa Pitnera, ki je lani avgusta dobil 12-mesečno prepoved sojenja.

Goran Ivanišević in Angelina Jolie

Na afero so se odzvali tudi nekdanji teniški igralci. Med njimi je bil tudi legendarni Goran Ivanišević, ki je bil v svoji izjavi brez dlake na jeziku. "Mogoče bom imel zmenek z Angelino Jolie, mogoče ne. Kako lahko rečeš mogoče? Ne govorite mi mogoče, ne dajajte mi matematike, dajte mi dokaze," je takrat povedal trener najboljšega hrvaškega igralca Marina Čilića.

Blaž Trupej: Veliko zgodb, pri katerih ni pravih dokazov

Veliko izkušenj s turnirji ima nekdanji teniški igralec in dolgoletni kapetan slovenske reprezentance Blaž Trupej. Trupej je slišal že marsikatero zgodbo, pri katerih ni pravih dokazov. V osnovi se je vedelo, kdo je to delal. So namreč določeni igralci, ki imajo ferrarije in avtomobile drugih prestižnih znamk, uvrščeni pa so okrog 60. ali 70. mesta na lestvici ATP. Z denarjem, ki so ga zaslužili pri tenisu, si težko privoščijo kaj takšnega, je pa te stvari zelo težko dokazati," nam je povedal Trupej, ki je prepričan, da med prvimi dvajsetimi igralci ni nameščanja izidov.

V zadnjem mesecu je bilo veliko povedanega in napisanega, a za zdaj ni še nihče od igralcev odgovarjal za svoja morebitna dejanja. Koliko časa bomo morali še čakati, da se bo nekdo opogumil in prišel na dan s konkretnimi imeni?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin