Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2019,
20.27

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

Natisni članek

teniški globus Wimbledon Serena Williams Kaja Juvan Tamara Zidanšek

Torek, 2. 7. 2019, 20.27

4 leta, 10 mesecev

Wimbledon (WTA, 2. dan)

Lep slovenski uspeh: Zidanškova in Juvanova v drugi krog Wimbledona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00
Tamara Zidanšek | Tamara Zidanšek je preskočila prvo oviro. | Foto Gulliver/Getty Images

Tamara Zidanšek je preskočila prvo oviro.

Foto: Gulliver/Getty Images

Po Tamari Zidanšek je na tretjem turnirju za grand slam v sezoni v 2. krog uspelo priti tudi Kaji Juvan. Juvanova, 133. igralka sveta in mladinska olimpijska prvakinja, je premagala Čehinjo Krystino Pliškovo, 94. na lestvici WTA, s 6:4, 2:6 in 6:4. Že pred tem je Zidanškova, 61. igralka sveta, ugnala Kanadčanko Eugenie Bouchard, sicer 79. na svetu, s 6:3, 5:7 in 8:6.

Aljaž Bedene
Sportal Konec za Bedeneta, Federer oddal niz, Nadal odpihnil Japonca

Gledalci so v dvoboju Zidanškove in Bouchardove v prvem nizu videli kar pet "breakov", na veselje privržencev slovenske igralke je slednja naredila enega več, odločilnega v osmi igri.

Zidanškova je tudi drugi niz začela izvrstno, po dveh "breakih" je povedla s 3:0 in v resne škripce spravila finalistko Wimbledona iz leta 2014. Toda slednja še ni obupala, takoj sama odvzela servis tekmici in prišla na 2:3, zatem pa z novim "breakom" izid izenačila. V nadaljevanju niza so gledalci spremljali izenačeno predstavo, v 12. igri pa je Kanadčanka izkoristila tretjo žogico za niz.

V tretjem nizu je Zidanškova takoj odvzela servis tekmici, znova povedla s 3:0, v četrti igri pa izgubila igro na svoj servis. Strah pred ponovitvijo drugega niza se je takrat zdel odveč, saj je Slovenka naredila še tretji "break" v nizu in prišla na 4:1.

Tamara Zidanšek | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Po skupno že 15. "breaku" dvoboja je Bouchardova zmanjšala zaostanek na 2:4, s 16. pa je Kanadčanka znova izničila prednost Slovenke in izenačila na 4:4. Dvoboj preobratov pa se je nadaljeval tudi v deveti igri tega niza, takrat pa v korist Zidanškove, ki je povedal s 5:4 in nato servirala za zmago in 2. krog.

A to se ni uresničilo. Sedemnajsta izgubljena igra na lasten začetni udarec je pomenila novo izenačenje. Bouchardova je nato igro na svoj servis dobila za 6:5, Zidanškova je spet izenačila in z novim "breakom" prišla do prednosti s 7:6. Znova je nato servirala za zmago, takrat pa ji je po več kot dveh urah in 20 minutah boja vendarle uspelo.

Juvanova izločila Pliškovo

Slovenski uspeh je dopolnila še Kaja Juvan. Osemnajstletna Slovenka je v prvem nizu dokaj gladko opravila s tekmico, odvzela ji je servis v tretji in peti igri in vodila s 5:1. Pliškova se je sicer vrnila na 4:5, a je nato Juvanova servirala dobro za 6:4.

V drugem nizu je Čehinja naredila dva "breaka" in gladko dobila niz, v tretjem pa je mlada Slovenka že v prvi igri odvzela servis tekmici in prednost obdržala do konca.

Kaja Juvan | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Prva nosilka brez težav v 2. krog

V ženski konkurenci je bila uspešna četrtopostavljena branilka naslova Nemka Angelique Kerber ki je rojakinjo Tatjano Maria ugnala s 6:4 in 6:3. "To je tisti turnir v letu, kjer si res želiš igrati najboljši tenis. Vedno smo zato tudi bolj živčni, še bolj pa, če nastopaš v vlogi branilca naslova," je po tekmi povedala Kerberjeva, ki je bila dodatno nervozna tudi zaradi imenitne družbe na tribunah, kjer je bila med drugim vojvodinja Kate.

Uspešna pa je bila tudi vodilna igralka s svetovne jakostne lestvice Avstralka Ashleigh Barty, ki je Kitajko Zheng Saisai premagala s 6:4 in 6:2. Po zmagi v Parizu je torej uspešno začela tudi na angleški sveti travi, čeprav je bilo v prvem nizu težko.

Vodstvo s 3:0 je zapravila in Kitajka je celo izenačila na 4:4. "V prvem krogu je pač vedno težko," pa je to pokomentirala Avstralka, ki želi postati prva igralka po Sereni Williams 2015, ki je v eni sezoni osvojila London in Pariz. Njena nasprotnica bo nepredvidljiva Belgijka Alison Van Uytvanck, ki je lani presenetila predlansko branilko naslova Garbine Muguruza.

Serena Williams se vrača po poškodbi kolena. | Foto: Reuters Serena Williams se vrača po poškodbi kolena. Foto: Reuters

Serena gladko, Marija predala

Uspešna je bila tudi 11. nosilka in sedemkratna zmagovalka v britanski prestolnici Američanka Serena Williams, ki je gladko s 6:2 in 7:5 premagala italijansko kvalifikantko Guilio Gatto-Monticone. "Počutim se najbolje po letošnjem februarju. Morala sem izpustiti velik del sezone in nekaj pomembnih turnirjev, a sem zelo vesela, da zdaj spet lahko igram," je po dvoboju povedala 37-letna Američanka, ki se je na igrišča vrnila po poškodbi kolena.

Manj sreče pa je imela zmagovalka iz leta 2004 Rusinja Marija Šarapova, ki je proti Francozinji Pauline Parmentier dvoboj pri izidu 6:4, 6:7 (4) in 0:5 zaradi poškodbe leve roke predala.

WTA

Ne spreglejte