Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 2. 2023,
11.44

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Sebastian Dominko Blaž Rola Davisov pokal

Sobota, 4. 2. 2023, 11.44

1 leto, 2 meseca

Davisov pokal, kvalifikacije za skupino I

Ni se izšlo, Slovenija izgubila dvoboj Davisovega pokala proti Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Blaž Rola | V igri dvojic sta barve Slovenije zastopala Blaž Rola (na fotografiji) in Sebastian Dominko. | Foto Vid Ponikvar

V igri dvojic sta barve Slovenije zastopala Blaž Rola (na fotografiji) in Sebastian Dominko.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska teniška reprezentanca je izgubila dvoboj Davisovega pokala v kvalifikacijah za svetovno skupino I. V Istanbulu je morala priznati premoč Turčiji, ki je do zmage prišla po igri dvojic, v kateri sta barve Slovenije zastopala Blaž Rola in Sebastian Dominko.

Turška reprezentanta Altug Celikbilek in Mehmet Cem Ilkel sta po dobrih dveh urah igre zmagala s 7:5, 4:6 in 6:4 ter tako potrdila skupno zmago, ki se je nakazovala že po prvem dnevu, ko sta ista igralca brez izgubljenega niza premagala Sebastiana Dominka in Bora Artnaka.

Slovenska igralca sta zapravila kar nekaj priložnosti za znižanje rezultata oziroma točko Slovenije. V prvem nizu je Blaž Rola serviral za zmago pri 5:4, a sta mu Turka odvzela začetni udarec in nato dobila niz s 7:5. V drugem je Slovenija vendarle prišla do izenačenja, v tretjem nizu pa so se izkušena gostitelja na krilih bučne publike, ki je do zadnjega kotička napolnila dvorano Enka v Istanbulu, prišla do končne zmage.

"Škoda, saj sva čutila, da lahko zmagava. Zlasti v prvih dveh nizih sva bila boljša, vendar ključnih točk nisva uspela izkoristiti. V odločilnem nizu bi se lahko tehtnica nagnila na katerokoli stran, žal se je na turško," je po dvoboju povedal najizkušenejši v slovenski izbrani vrsti, 32-letni Blaž Rola.

Zadnji dvoboj, ki ni več odločal o zmagovalcu, saj je Turčija po igri dvojic povedla z neulovljivih 3:0, je za Slovenijo odigral 17-letni Matic Križnik. Nase je že opozoril pred nekaj tedni na odprtem prvenstvu Avstralije, kjer se je v mladinskem delu prebil do polfinala med pari, danes pa je nakazal, da lahko selektor Grega Žemlja nanj računa tudi v prihodnje.

Mladi Ljubljančan je sicer izgubil, a bil po dvoboju hvaležen za ponujeno priložnost. "Super je bilo igrati v Davisovem pokalu, predvsem pa pred polno dvorano. Pred tisoč gledalci do zdaj še nisem igral. Je posebna izkušnja, ki mi bo ostala v spominu, hkrati pa verjamem, da ni zadnja, saj želim še mnogo let nastopati za Sloveniji in nekoč z reprezentanco doseči odmeven rezultat," je dejal Matic Križnik.

Slovenijo letos čaka še en nastop v Davisovem pokalu, in sicer septembra v svetovni skupini II. Glede na to, da so trenutno v slovenski reprezentanci zbrani vsi najboljši upi v državi, selektor Grega Žemlja ne bo imel večjih dvomov pri izbiri ekipe.

"Glede na to, da sta Aljaž Bedene in Blaž Kavčič lani končala karieri, smo morali temeljito pomladiti reprezentanco. Četudi v Istanbulu nismo osvojili točke, so vsi trije najstniki dobili prepotrebne izkušnje za prihodnost. Prepričan sem, da če bodo nadaljevali po zastavljeni poti, ni bojazni za slovenski moški tenis," je po koncu povedal Grega Žemlja.

Kvalifikacije za svetovno skupino I Davisovega pokala:

Istanbul:
Turčija : Slovenija 4:0

- petek, 3. februar:
Altug Celikbilek : Sebastian Dominko 6:2, 6:3
Mehmet Cem Ilkel : Bor Artnak 6:2 7:6 (5)

- sobota, 4. februar:
Altug Celikbilek/Mehmet Cem Ilkel : Blaž Rola/Sebastian Dominko 7:5, 4:6, 6:4
Ergi Kirkin : Matic Križnik 6:2, 6:2

 

Ne spreglejte