Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
9.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 9.11

7 let, 12 mesecev

Serena po šesti finale v All England Clubu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V polfinalu tretjega teniškega turnirja za grand slam v letu 2010 se bo Američanka Serena Williams pomerila s Čehinjo Petro Kvitovo, Bolgarka Cvetana Pironkova pa z Rusinjo Vero Zvonarjovo.

Najbrž ne obstaja teniški strokovnjak ali ljubitelj belega športa, ki bi si na najslavnejšem turnirju na svetu drznil napovedati takšna polfinalna obračuna. Le trikratna zmagovalka, mlajša od sester Williams, je pričakovano ime med najboljšimi štirimi, ostale tri pa popolnoma nepričakovano uvrstile v zaključne boje.

V dvoboju med prvo igralko sveta in 20-letno Čehinjo Kvitovo je Američanka nesporna favoritka. Vse drugo kot gladka uvrstitev slednje v veliki finale bi bilo veliko presenečenje. Na njeni strani so prav vsi možni statistični podatki in pa tudi nivo igranja. Serena je v svoji karieri le s turnirskimi nagradami zaslužila več kot 31 milijonov ameriških dolarjev, 12-krat zmagala na turnirjih za grand slam, trikrat osvojila Wimbledon, kjer se je poleg tega še dvakrat uvrstila v finale, je prva igralka sveta, izjemno izkušena, nivo njene igre pa je že nekaj časa nesporno najvišji v ženskem tenisu. Krasijo jo močni udarci tako s "forhend" kot "bekend" strani, skupaj z odličnim servisom pa premore igro, s katero se še posebej na travi trenutno ni sposobna kosati nobena igralka na svetu, če je le njena dnevna forma na običajnem nivoju. Kot David proti Goljatu naj bi zgledala sicer visokorasla Kvitova, 62. igralka sveta, ki si je v svoji sicer kratki karieri priigrala "le" dobrih 585 tisoč "zelencev". Doslej je dobila zgolj en manjši WTA turnir, v All England klubu pa je v dveh poskusih obakrat izpadla že v uvodnem krogu. Je pa res, da ima njena igra velik potencial, kar prvič prikazala ravno na letošnjem Wimbledonu, kjer je po vrsti premagovala igralke najvišjega "ranga" Jie Zeng, Viktorio Azarenko in Caroline Wozniacki, v četrtfinalu pa je imela presenetljivo še največ težav z Estonko Kaio Kanepi. Njene predstave ni spregledala niti Serena, ki je presenetljivo že nekaj dni prej pravilno uganila, da se bo njena današnja nasprotnica prebila tako daleč. Presenečenje seveda ni izključeno, še več, velikega je na lastni koži je doživela ravno prva igralka sveta, ko je pred šestimi leti v finalu gladko ugnala takrat komaj 17-letna Rusinja Marija Šarapova.

Pred četrtfinalnimi dvoboji je večina v drugem polfinalu pričakovala obračun med drugo igralko sveta Američanko Venus Williams in zmagovalko OP ZDA Belgijko Kim Clijsters, a so se stvari nepričakovano obrnile na glavo. Za uvrstitev v finale se bosta namreč pomerili Rusinja Vera Zvonarjova in Bolgarka Cvetana Pironkova. Prva je bila v letu 2009 sicer že igralka najboljše peterice na lestvici WTA, a jo je poškodba gležnja močno oddaljila od najboljših. Vendar pa letos v All England Clubu igra odlično in do četrtfinala sploh ni izgubila niza, šele v boju za polfinale pa je izgubila prvega proti Clijstersovi. Na drugi strani Pironkova sploh še ni dosegla ničesar resnično odmevnega. Tekmici sta se edinkrat doslej med seboj pomerili lani v Moskvi, takrat pa je Pironkova svoji nasprotnici prepustila vsega dve igri.

Ne spreglejte