Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2016,
17.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

WTA tenis Pariz Serena Williams

Sobota, 4. 6. 2016, 17.04

6 let, 7 mesecev

OP FRANCIJE, FINALE (WTA)

Muguruza s finalno zmago nad Williamsovo na OP Francije do uspeha kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Garbine Muguruza | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Zmagovalka OP Francije je Garbine Muguruza, ki je v finalu z 2:0 v nizih (7:5, 6:4) premagala Sereno Williams in osvojila prvo zmago na turnirju za grand slam. Muguruza, ki je po Arantxi Sanchez-Vicario in letu 1998 prva Španka z zmago v Parizu, je Američanki tako preprečila 22. lovoriko.

Branilka naslova in prva igralka sveta Williamsova in Muguruza sta se v finale pariškega turnirja za grand slam uvrstili s po le enim izgubljenim nizom, vendar je imela v petkovem polfinalu več težav Američanka, ki je Nizozemko Kiki Bertens premagala s 7:6 (7) in 6:4, medtem ko je Španka Avstralko Samantho Stosur odpravila s 6:2 in 6:4.

Williamsovi vrnila za lanski poraz v Wimbledonu

Za 22-letno Muguruzovo je bil pariški finale drugi v njeni karieri na turnirjih za grand slam. Prvič je v njem igrala lani v Wimbledonu, ko je morala priznati premoč prav dvanajst let starejši Williamsovi, ki jo je premagala s 6:4 in 6:4. Pariški finale pa se je začel po željah igralke, ki je bila rojena v Caracasu v Venezueli, živi pa v Ženevi v Švici, saj je svoji nasprotnici v peti igri prvič odvzela servis. S tremi zaporednimi igrami je Williamsova izid izenačila na 4:4, toda v enajsti igri je Španka spet presenetila Američanko. V dramatični dvanajsti igri je na svoj servis povedla z 1:0 v nizih.

"Zelo sem počaščena, da sem osvojila ta naslov, ki je še toliko več vreden zato, ker sem si ga priborila proti eni najboljših teniških igralk vseh časov," je bila presrečna 22-letnica. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Zelo sem počaščena, da sem osvojila ta naslov, ki je še toliko več vreden zato, ker sem si ga priborila proti eni najboljših teniških igralk vseh časov," je bila presrečna 22-letnica. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi drugi niz je bolje začela španska igralka, ki je bila prva, ki je dobila svoj servis, nato je Williamsovi odvzela še enega, kar ji je prineslo prvi grand slam v karieri. Do zdaj je zmagala na dveh WTA-turnirjih. Najdaljša je bila deveta igra, v kateri je imela Muguruza kar štiri zaključne žoge za končno zmago, vse štiri je najboljša igralka sveta ubranila, nato pa do znižanja izida na 4:5 prišla po svoji tretji zaključni žogi. Vendar zapravljena priložnost razigrane Muguruze ni vrgla iz tira, saj v deseti igri lanski zmagovalki ni prepustila niti točke.

Naslov več vreden, ker je zmagala proti najboljši na svetu

"Zelo sem počaščena, da sem osvojila ta naslov, ki je še toliko več vreden zato, ker sem si ga priborila proti eni najboljših teniških igralk vseh časov. Turnir v Parizu je v Španiji med najbolj priljubljenimi, saj je Rafael Nadal tu zmagal kar devetkrat, trikrat pa je bila najboljša Arantxa Sanchez-Vicario. Vedela sem, da Williamsovo lahko premagam le, če bom ves čas imela pobudo, če ji ne bom dovolila, da se razigra," je dejala Muguruzova. Po Arantxi Sanchez-Vicario, ki je zmagala leta 1998, je tako postala prva španska teniška igralka z zmago v Parizu. Do zdaj je zmagala le na dveh WTA-turnirjih, prvič leta 2014 v Hobartu in lani v Pekingu.

"Sama sem imela preveč težav na svoj servis, ki ni bil takšen, kot sem si želela, tudi vračanje ni bilo najboljše, vendar vse to ne zmanjšuje uspeha moje nasprotnice,"  je premoč priznala Williamsova. | Foto: Guliverimage/Getty Images "Sama sem imela preveč težav na svoj servis, ki ni bil takšen, kot sem si želela, tudi vračanje ni bilo najboljše, vendar vse to ne zmanjšuje uspeha moje nasprotnice," je premoč priznala Williamsova. Foto: Guliverimage/Getty Images

Preveč težav na servisu

"Muguruza je danes prikazala odličen tenis. Sama sem imela vse preveč težav na svoj servis, ki ni bil takšen, kot sem si želela, tudi vračanje ni bilo najboljše, vendar vse to ne zmanjšuje uspeha moje nasprotnice," je športno priznala poraz Williamsova, ki je ostala pri 21 grand slamih, tako da ji ni uspelo izenačiti rekorda Nemke Steffi Graf.

V nedeljo bo v Parizu na sporedu še moški finale, v katerem se bosta pomerila prvi igralec sveta, Srb Novak Đoković, in drugopostavljeni igralec, Britanec Andy Murray. Za zmagovalca nedeljskega finala bo to prva zmaga v Parizu.

Ne spreglejte