Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
24. 10. 2012,
11.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marija Šarapova Serena Williams Aljaž Bedene

Sreda, 24. 10. 2012, 11.58

7 let, 12 mesecev

Šarapovo zbujajo ob šestih: Res bizarno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dopinška afera, ki jo je zakuhal Lance Armstrong, odmeva tudi v Turčiji, kjer so zbrane najboljše teniške igralke na svetu. Serena Williams in Marija Šarapova sta opisali potek nenapovedanih obiskov.

Svet vrhunskega športa, v zadnjih letih sta najbolj ''na tapeti'' kolesarstvo in atletika, pretresajo nič kaj simpatične zgodbe o uporabi prepovedanih substanc. Zato ne čudijo pogosti obiski lovcev na doping. Zbiranje vzorcev, največkrat urina oziroma krvi, ugotavlja športnikovo uporabo prepovedanih snovi in postopkov. Ker so obiski kontrolorjev nenapovedani, jih večina športnikov ne doživlja z nasmehom, se pa vseeno zaveda, da so potrebni, če se želi ohraniti plemenita plat športa. ''Nikoli ne veš, kdaj pridejo. K meni domov prihajajo tudi ob petih zjutraj. In to zelo pogosto. Ne vem, kako razmišljajo drugi, a sama to doživljam kot zelo strog sistem,'' je v Carigradu povedala Serena Williams. Ameriška teniška zvezdnica seveda ni edina, ki je deležna obiskov dopinških komisij. Podobne izkušnje ima tudi Marija Šarapova: ''Ko ti potrkajo na vrata ob šestih zjutraj in se zmedeno sprehajaš v perilu, tvoj pes pa se sprašuje, kaj se dogaja in kdo so zdaj vsi ti neznani obrazi, je to nekaj nenavadnega. To je res bizarno,'' je dejala dolgonoga Rusinja, ki se je tovrstnih obiskov že navadila, pa čeprav ji kratijo spanec. Predlagala je le, da bi lahko kdaj pa kdaj najavili uro prihoda, saj bi bilo tako veliko manj težav pri oddaji urina v kontrolni lonček, je pa tudi izpostavila, da je tovrsten boj proti tistim, ki goljufajo na nedovoljen način, nujen.

Čeprav je tenis v primerjavi z nekaterimi drugimi športi še skoraj ''nedolžen'' glede večjih dopinških škandalov, pa so se v preteklosti že dogajale nečedne stvari. Tako se je v aferi zaradi domnevne uporabe prepovedanega anaboličnega steroida nandrolona znašel nekdanji zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije Petr Korda, Američan Wayne Odesnik je bil kaznovan zaradi uvažanja prepovedanega sredstva, rastnega hormona HGH, z ''zloglasnim'' zdravnikom Luisom Garcio del Moralom, pomembnim členom v karieri Lancea Armstronga, pa naj bi sodelovalo kar nekaj teniških igralcev. Tako nekdanjih kot zdajšnjih, od teh, ki še vedno nastopajo na igriščih, pa najbolj izstopa sedma igralka sveta, Italijanka Sara Errani. Po drugi strani je bilo razkritih že več primerov, da so se nekateri zvezdniki posluževali ''rekreativnih'' drog. Tudi Andre Agassi, Mats Wilander, Martina Hingis, Jennifer Capriati …, a so njihova priznanja začela kapljati na dan šele po koncu kariere.

Ne spreglejte