Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 12. 2021,
9.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

6

Natisni članek

Peng Shuai

Ponedeljek, 20. 12. 2021, 9.34

1 leto, 2 meseca

Peng Šuai

Peng Šuai: Nikoli nisem rekla ali napisala, da me je nekdo spolno napadel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

6

Shuai Peng

Kitajska teniška igralka Peng Šuai, ki je novembra nekdanjega kitajskega politika obtožila spolnega napada, nato pa izginila za več mesecev, je zanikala obtožbe. V videopogovoru za singapurski Lianhe Zaobao je 35-letna igralka izjavila, da je Zhang Gaoli nikoli ni napadel. Združenje WTA se je že odzvalo, češ da to ne zmanjša skrbi za njeno varnost.

Sami presodite, ali je bil ta pogovor res spontan. Chris Evert, nekdanja vrhunska igralka, ima svoje mnenje.

"Moram poudariti eno stvar, ki je izjemno pomembna: nikoli nisem rekla ali napisala, da me je nekdo spolno napadel," je dejala Kitajka v videointervjuju in dodala, da čuti, da je svet njene besede narobe razumel.

To je bilo prvič, da je Peng Šuai spregovorila v živo pred kamero. Intervju je potekal v nedeljo ob robu prireditve teka na smučeh v Šanghaju, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nekdanja prva igralka sveta v dvojicah je v začetku novembra na družbenem omrežju Weibo objavila, da jo je nekdanji vplivni član kitajske komunistične partije Zhang Gaoli prisilil k spolnim odnosom. Njeno objavo je cenzura na Kitajskem kmalu izbrisala. Od takrat je državna cenzura tudi blokirala vsako razpravo o tem na kitajskem internetu.

V videointervjuju je Peng Šuai svojo prvotno objavo na Weibu opisala kot "zasebno zadevo". "Med bralci so se morda pojavili številni nesporazumi," je dejala teniška zvezdnica.

Njen primer je zasenčil priprave na februarske zimske olimpijske igre v Pekingu

V odzivu na njeno objavo so številni športniki, politiki in borci za človekove pravice z vsega sveta izrazili skrb za njeno počutje. Ker informacije uradne Kitajske o usodi 35-letnice niso bile dovolj, da bi se skrbi o njeni varnosti in dobrem počutju končale, je združenje WTA v začetku decembra odpovedalo vse teniške turnirje na Kitajskem in v Hongkongu.

Njen primer je zasenčil tudi priprave na februarske zimske olimpijske igre v Pekingu. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), Nemec Thomas Bach, je bil tarča kritik glede odziva Moka. Sicer je opravil pogovore s Peng Šuai prek videoklica, a ti a niso prinesli potrebnih zagotovil, da je z igralko res vse v redu. Bach je večkrat poudaril, da je v pogovorih s Kitajsko "tiha diplomacija" najboljša pot, ki jo bodo nadaljevali.

Peng Shuai | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poudarila je, da živi svobodno in ni pod nobenim nadzorom

Peng Šuai je v intervjuju tudi poudarila, da živi svobodno v Pekingu in ni pod nobenim nadzorom: "Zakaj bi me nekdo spremljal oziroma nadziral? Vedno sem bila svobodna." Dodala je, da je po lastni volji sredi novembra napisala pismo predsedniku WTA Stevu Simonu. V njem je že takrat poudarila, da novice o njej, "vključno z obtožbami o spolnem napadu", niso resnične in da je z njo vse v redu. Pismo je samo še povečalo zaskrbljenost WTA.

Združenje WTA je še vedno zaskrbljeno Shuai Peng | Foto:

Na vprašanje, ali bo kdaj odpotovala v tujino oziroma ali želi odpotovati v tujino, je Peng Šuai odgovorila, da tenisa ne igra več aktivno. Dodala je, kot še piše dpa, da zaradi pandemije covid-19 trenutno ne namerava zapustiti Kitajske: "Kaj pa naj zdaj počnem v tujini?"

Združenje WTA se je danes odzvalo na videopogovor in v sporočilu za javnost zapisalo, da "ima še vedno velike skrbi glede njenega počutja in sposobnosti komuniciranja brez cenzure ali prisile".

"Še vedno vztrajno pozivamo k popolni, pošteni in transparentni preiskavi njene obtožbe o spolnem napadu brez cenzure," je združenje WTA zapisalo v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP.

Ne spreglejte