Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
20.40

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Jennifer Brady Naomi Osaka Viktorija Azarenka Serena Williams

Petek, 11. 9. 2020, 20.40

3 leta, 7 mesecev

OP ZDA, WTA, 11. dan

Nič ne bo z napadom Williamsove na rekord, Osaka bo pokazala vse maske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92
Naomi Osaka | Naomi Osaka bo poskušala še drugič osvojiti OP ZDA. | Foto Getty Images

Naomi Osaka bo poskušala še drugič osvojiti OP ZDA.

Foto: Getty Images

V finalu OP ZDA se bosta udarili Naomi Osaka in Viktorija Azarenka. Japonka je v polfinalu z 2:1 v nizih izločila Jennifer Brady, Belorusinja pa po treh nizih končala upe Serene Williams na 24. lovoriko na turnirjih za grand slam. Toliko zmag na turnirjih velike četverice ima rekorderka Margaret Court.

Uvodni polfinalni obračun OP ZDA sta odigrali Japonka Naomi Osaka in Američanka Jennifer Brady, ki se je na grand slamih sploh prvič v karieri prebila med najboljše štiri. Začela je dobro in že v prvem nizu nakazala, da se ne bo dala zlahka. Po tie-breaku je z 1:0 povedla Osaka. V drugem nizu je Američanka pri vodstvu s 4:3 Osaki odvzela servis, dobila svojega in izenačila na 1:1. O zmagovalki je tako odločal tretji niz, ki ga je s 6:3 dobila zmagovalka OP ZDA 2018.

Šesta maska

Naomi Osaka je tokrat nosila masko s imenom pokojnega Philanda Castila. | Foto: Getty Images Naomi Osaka je tokrat nosila masko s imenom pokojnega Philanda Castila. Foto: Getty Images

Ne gre spregledati, da je Osaka tudi v polfinalu opozorila na boj proti rasizmu in policijskemu nasilju. Med intervjujem je nosila masko z imenom Philanda Castila. Tega je julija 2016 med prometno kontrolo v Minnesoti ustrelil policist, njegovo dekle pa je takrat dejanje v živo prenašlo preko pametnega telefona.

Že pred turnirjem je Osaka povedala, da ima s sabo sedem mask z različnimi imeni in da upa, da bo lahko nosila vse, kar ji je z uvrstitvijo v finale uspelo.

Bo Azarenki v tretje uspelo?

Za ponovitev uspeha izpred dveh let bo morala Osaka v finalu premagati Viktorijo Azarenko. Belorusinja je namreč končala nastope domačinke Serene Williams, ki je med dvobojem potrebovala zdravniško pomoč.

Viktorija Azarenka je v polfinalu izločila Sereno Williams in se prvič po letu 2013 uvrstila v finale turnirja velike četverice. | Foto: Getty Images Viktorija Azarenka je v polfinalu izločila Sereno Williams in se prvič po letu 2013 uvrstila v finale turnirja velike četverice. Foto: Getty Images

Začetek dvoboja se je sicer odvil povsem po željah 38-letnice, prvi niz je dobila s 6:1, a naslednja dva sta s 6:3 pripadla Azarenki, ki je  v uvodu tretjega niza izkoristila težave z gležnjem Williamsove, ji odvzela servis za 2:0 in opravila delo do konca. Belorusinja se je po letu 2013 prvič prebila do finala turnirja velike četverice. Ji bo v tretjem finalu OP ZDA (2012, 2013, 2020) le uspelo zmagati?

Williamsova, sicer tretja nosilka letošnjega turnirja, bo tako na 24. lovoriko na turnirjih za grand slam, s katero bi se izenačila z rekorderko Margaret Court, morala še počakati. 

Upa, da sta navdahnili vse matere

"Uh, res sem hvaležna," je po zmagi v dvoboju mater povedala Azarenka, ki je prvič v karieri na turnirju za grand slam premagala Williamsovo. Belorusinja je tekmo zaključila z asom in za popolno slavje so na stadionu Arthurja Asha manjkali le gledalci. "Upam, da sva z današnjim tenisom navdihnili vse matere, naj sledijo svojim sanjam," je še dodala Azarenka. In teh na turnirju ne manjka. Med drugim tudi finalistka tekmovanja dvojic Rusinja Vera Zvonarjova. 

Viktorija Azarenka | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zvonareva in Siegmundova zmagovalki med dvojicami

V konkurenci ženskih dvojic sta zmagali Nemka Laura Siegemund in Rusinja Vera Zvonareva. V finalu sta premagali ameriško-kitajsko dvojico Nicole Melichar in Yifan Xu s 6:4, 6:4.

OP ZDA, 11. dan
polfinale

Naomi Osaka (Jap, 4) : Jennifer Brady (ZDA, 28) 7:6, 3:6, 6:3
Viktorija Azarenka (Blr) : Serena Williams (ZDA, 3) 1:6, 6:3, 6:3

Finale, dvojice:

Laura Siegemund/Vera Zvonareva (Rus) : Nicole Melichar/Xu Yifan (ZDA/Kit/3) 6:4, 6:4.

Jennifer Brady
Sportal Američanka do uspeha kariere, Japonki se je izšlo v četrto
Serena Williams
Sportal Mamice pišejo zgodovino v New Yorku
 
Ne spreglejte