Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
27. 2. 2016,
10.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rafael Nadal Toni Nadal

Sobota, 27. 2. 2016, 10.00

5 let, 1 mesec

Nadalu je prekipelo: Prosim, nehajte že s tem

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Rafael Nadal ne najde izhoda iz rezultatske krize. Zgodbo, ki jo je zakuhal John McEnroe, se še vedno nadaljuje in Toniju Nadalu to že nekoliko preseda.

Ne gre prezreti dejstva, da se je letošnja sezona za Rafaela Nadala začela še slabše kot lanska. Španec letos še ni dosegel turnirske zmage. Če pogledamo njegove letošnje dvoboje, lahko ugotovimo, da še ni premagal igralca iz prve petdeseterice. Več kot očitno je, da se kriza rezultatov iz lanske sezone nadaljuje. Nazadnje je Rafa igral na svoji najljubši podlagi (pesku) na turnirju v Riu de Janeiru, kjer ga je premagal Urugvajec Pablo Cuevas, 45. igralec sveta. Ti rezultati pa so zagotovo načeli samozavest nekdaj neustrašnega in samozavestnega Nadala.

Težava je v glavi

Po dolgem času je nekoliko manj optimističen tudi njegov prvi in edini trener Toni Nadal. Po njegovih besedah težava ni v igri, ampak v glavi Rafaela Nadala. Mnogi poznavalci tenisa menijo, da je Nadalov forhend daleč od tistega pravega. "To je res, da ga ne udarja kot prej in to vsi opažajo. Glavna težava, ki jo jaz vidim, je mirnost," je za AS Espana povedal Toni. Ko so ga vprašali, če bodo glede tega kaj naredili, je ta odgovoril: "O tem se bomo pogovorili, vendar bom to raje zadržal zase."

Po besedah Tonija Nadala je Rafa na koncu lanske sezone igral dober tenis. To je pokazal tudi na finalnem turnirju v Londonu, kjer je dobil tri dvoboje. Takrat je premagal Stana Wawrinko, Davida Ferrerja in Andyja Murrayja ter se uvrstil v polfinale. Na prvem letošnjem turnirju v Katarju je moral premoč priznati le prvem igralcu sveta Novaku Đokoviću. Po besedah Tonija ni slabo kazalo tudi pred OP Avstralije.

Rafa se mora privaditi na spremembe v tenisu

"Na treningu v Avstraliji je Rafa premagal Andyja Murrayja in Tomaša Berdycha. Potem je prišel na vrsto dvoboj proti Verdascu, kjer je bil dve točki oddaljen od zmage. Vsakokrat, ko ne uspeš zmagati, si manj samozavesten in ko izgubiš samozavest ter mirnost, vseskozi si pod pritiskom, tudi pri točkah za odvzem servisa," je razlagal Toni, ki poudarja, da ni težava v fizični pripravljenosti njegovega varovanca.

"Minilo je deset let, odkar je osvojil svoj prvi turnir za grand slam (OP Francije 2005), vendar je fizično še vedno dobro pripravljen. V Riu, proti Cuevasu, je v dolgem in napornem dvoboju prišel do tretjega niza. Tenis se je v zadnji desetih letih zelo spremenil. Rafa je vedno igral tenis na daljše točke in nikoli ni dobival točk s svojim servisom. To se je zdaj spremenilo. V Avstraliji se je 70 odstotkov točk končalo po štirih udarcih ali še manj. Na to se more privaditi in dobro napreduje."

Zgodbo je zakuhal John McEnroe

V preteklosti je bilo zastavljenih že nešteto vprašanj v zvezi s spremembami v ekipi Nadala. Vso zgodbo je začel John McEnroe, nekdanji vrhunski teniški igralec, danes pa strokovni komentator. Ta je v enem izmed prenosov izjavil, da bi morda moral Rafa razmišljati o spremembah v svoji ekipi.

Vprašanja o morebitnih spremembah pa počasi presedajo tudi Toniju, ki je znan kot sogovornik brez dlake na jeziku. "Prosim, nehajte že s tem. Ali se kdo morda spominja, kdo je bil trener Johna McEnroea? Ne. Poglejte, gre za ekipo in gre za skupno odgovornost. Od leta 2005 do 2014 smo vsi veliko naredili za njegove rezultate. Čutimo, da smo si zelo blizu in vztrajali bomo naprej," je še povedal Toni, ki je priznal, da z zadnjimi rezultati ne morejo biti zadovoljni.

Ne spreglejte