Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
7. 5. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

3

Natisni članek

Novak Đoković Grigor Dimitrov

Nedelja, 7. 5. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

SKOK V ŠPORTNO PRETEKLOST

Ko jih je Novak Đoković preklel v srbskem jeziku #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,03

3

Novak Đoković, eden najboljših teniških igralcev, je znan po svojih čustvenih izpadih, lomljenju loparjev, trganju majic ... A tako kot so ga leta 2013 v Madridu sprovocirali gledalci, ga verjetno ne bodo nikoli več. Đoković jim ni ostal nič dolžan, svoje jim je povedal v srbskem jeziku.

Leta 2013 sta se v drugem krogu masters turnirja v Madridu pomerila Novak Đoković in takrat šele 21-letni Grigor Dimitrov, ki je srbskega teniškega zvezdnika presenetil in ga premagal. Dvoboj se je končal po treh nizih 7:6 (6) 6:7 (8) 6:3. To je vse do danes (do zdaj sta odigrala sedem dvobojev) edina zmaga Dimitrova nad Đokovićem.

Ni se razburjal zaradi svojih napak, ampak so ga ob živce spravili španski navijači. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ni se razburjal zaradi svojih napak, ampak so ga ob živce spravili španski navijači. Foto: Guliverimage/Getty Images Ne poraz, ampak njegov izbruh

To je bila prvovrstna senzacija, saj je bil Novak takrat prvi igralec sveta in nihče ni pričakoval, da se bo tako kmalu poslovil od turnirja. Bolj kot ta poraz pa je dvoboj zaznamoval Đokovićev izpad. Ni se razburjal zaradi svojih napak, ampak so ga ob živce spravili španski navijači, ki so več kot očitno navijali za mladega Bolgara.

Đokovića je takrat pestila poškodba gležnja, ki jo je staknil na tekmi Davisovega pokala. Kljub temu je za tem igral na turnirju v Monte Carlu in tudi zmagal. Poškodba se je v Madridu obnovila. V drugem nizu je pri zaostanku 2:4 Novak zahteval zdravniško pomoč, kar pa ni bilo všeč španskim navijačem, čeprav je v tretjem, odločilnem nizu Dimitrov zaradi krčev prav tako zahteval zdravnika.

Kletvice so bruhale iz njega

Dejstvo je, da je Đoković po svojem zdravniškem premoru zaigral bolje in drugi niz dobil po podaljšani igri. To je bil trenutek, ko se je ob premoru pustil sprovocirati navijačem in jim zabrusil nekaj sočnih kletvic v svojem jeziku. Glavni sodnik njegovih besed ni razumel, zato je verjetno ušel kazni.

Zamerili so mu, ker je v drugem nizu zahteval zdravniško pomoč. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zamerili so mu, ker je v drugem nizu zahteval zdravniško pomoč. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi tuji mediji so se nekaj časa spraševali, kaj je Nole govoril med dvobojem. No, na medmrežju se je kmalu znašel prevod njegovih besed.

Kakorkoli že, v tretjem nizu se je Grigorju Dimitrovu na krilih španskih navijačev uspelo pobrati in na koncu je zasluženo zmagal.

Srb je bil po dvoboju videti presenečen

Po dvoboju je Đoković povedal, da vse do zadnjega trenutka ni vedel, ali bo zaradi poškodbe gležnja sploh igral. Ob tem je poudaril, da zaradi tega noče iskati izgovorov in da je Dimitrov zasluženo zmagal. Zelo redkobeseden je bil zaradi navijačev in ni mu bilo jasno, zakaj so se obrnili proti njemu. "Gledalci so se odločili, da bodo navijali zanj, to je vse, kar lahko rečem. Ali ste videli kakšen razlog, da so se obrnili prot meni? Ne vem, kaj naj sploh rečem," je takrat na novinarski konferenci povedal 12-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Novak Đoković je svojemu nasprotniku športno čestital za zmago. | Foto: Guliverimage/Getty Images Novak Đoković je svojemu nasprotniku športno čestital za zmago. Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi Bolgar ni pričakoval česa takšnega

Nad podporo gledalcev je bil presenečen tudi Grigor Dimitrov. "Tega zares nisem pričakoval. Seveda je bila to ena od stvari, ki me je dodatno dvignila. Zagotovo je bila to zame nova izkušnja, saj takšno navijanje ponavadi doživiš na Davisovem pokalu ali čem podobnem."

Vrnil se je šele po dveh letih Vrnil se je leta 2016 in zmagal, igral pa bo tudi letos. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vrnil se je leta 2016 in zmagal, igral pa bo tudi letos. Foto: Guliverimage/Getty Images

Očitno Beograjčan španskim navijačem kar nekaj časa ni odpustil, saj v španski prestolnici ni igral v letih 2014 in 2015. Čeprav je zmeraj navedel "upravičene" razloge za svojo odsotnost, je bilo bolj ali manj jasno, da se srbski zvezdnik v Madridu ne počuti dobro. Vendarle se je na turnirju pojavil leta 2016, ko je tudi zmagal. Zaigral bo tudi na letošnjem turnirju v Madridu, ki se bo začel prihodnji teden.

Kot smo že uvodoma zapisali, to ni bil edini Đokovićev izpad na igrišču. Nekaj smo jih zbrali tudi mi:

Ne spreglejte