Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
20. 10. 2018,
9.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Natisni članek

teniški globus Novak Đoković

Sobota, 20. 10. 2018, 9.44

5 let, 6 mesecev

Novak Đoković

Čustvena izpoved: Đoković je priznal, da se je tudi on zlomil

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

1

Novak Đoković | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

V zadnjem času lahko na teniških igriščih znova vidimo dominantnega Novaka Đokovića. Srb pa je pred kratkim v enem izmed pogovorov razkril, da se je v določenem obdobju zlomil in ni vedel, kaj naj stori s svojo teniško kariero.

"Sprva se je moja kariera lepo vzpenjala in vse je bilo tako, kot je moralo biti. Prišlo je obdobje dveh ali treh let, ko mi ni uspelo zmagati turnirja za grand slam. Uspelo mi je, da sem bil tretji ali četrti na lestvici, ampak sem se precej mučil," je priznal danes 31-letni Beograjčan, ki je gostoval pri ameriškem novinarju Lewisu Howesu.

Novak Đoković
Sportal Đoković: Ljudje imajo napačno predstavo o Mariji Šarapovi

"Spominjam se, ko sem šel do staršev, jokal in jim govoril ..." | Foto: Gulliver/Getty Images "Spominjam se, ko sem šel do staršev, jokal in jim govoril ..." Foto: Gulliver/Getty Images Zanj ni bilo dovolj, da je tretji

A za ambicioznega Đokovića tretje mesto ni bilo dovolj, saj je že od majhnega sanjal, da bi bil prvi na svetu. ''Vedno sem samega sebe opominjal z besedami: Čakaj, ko si imel sedem ali osem let, so bile tvoje sanje, da si prvi na svetu in da zmagaš Wimbledon. To je to, in to mi mora uspeti."

Zlomil se je

Po zmagi na OP Avstralije, kjer je leta 2008 osvojil svoj prvi turnir za grand slam, tri leta ni šlo vse po načrtih in takrat so se nad njim zgrnili črni oblaki. Novak je spregovoril ravno o tem obdobju – od leta 2008 do 2011.

"Mislim, da je to bilo po Roland Garrosu (2010), ko sem v četrtfinalu po petih nizih izpadel proti Jurgenu Melzerju, igralcu prve deseterice. Bil je dober igralec, ampak sem imel dvoboj že dobljen, nato pa sem izgubil. To me je zlomilo. Spominjam se, ko sem šel do staršev, jokal in jim govoril: 'Ne vem, ali je to vredno. Ne vem, ali je sploh smiselno, da nadaljujem.' Oče mi je odgovoril: Daj, Novak, saj si močan."

Še danes se spominja, kako je sedel v sobi na tleh

Štirinajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam je priznal, da sta takrat ključno vlogo odigrala trener Marjan Vajda in fizioterapevt Miljan Amanović. Pogovor s starši ni bil dovolj, želel je svoje besede deliti še z nekom.

"Odšel sem do trenerja Marjana Vajde, enega najboljših prijateljev, in fizioterapevta Miljana. Spominjam se, da sem sedel v sobi na tleh. Znova sem se zlomil in govoril: Ne vem … Dejala sta mi: Dobro, počakaj. Najprej se umiri, globoko zadihaj in se ozri nazaj. Zakaj si se začel ukvarjati s tem športom? Ga imaš rad? Pusti vse rezultate, ki jih želiš doseči. Ali res rad držiš lopar v rokah,'' je razlagal Novak.

Roger Federer
Sportal Roger Federer bi še vedno raje videl, da mu nosijo brisačo

Mislili so, da bo potreboval nekaj tednov, a … Že naslednji dan se je vrnil na trening. | Foto: Guliverimage/Getty Images Že naslednji dan se je vrnil na trening. Foto: Guliverimage/Getty Images

Đoković je brez premisleka odgovoril, da ima rad tenis in ni pomembno, ali igra na osrednjem igrišču turnirja za grand slam ali na navadnem igrišču. Vajda in Miljan sta mu svetovala, naj od tukaj črpa svojo energijo in da naj si vzame nekaj časa. Mislili so, da bo potreboval nekaj tednov, ampak se je že naslednji dan vrnil na igrišče. Od takrat se je v njegovi karieri veliko spremenilo.

"Od tistega trenutka se nisem nikoli več ozrl nazaj. Spominjam se naslednjega turnirja, ko sem v Wimbledonu prišel do polfinala. Z reprezentanco Srbije in s svojimi soigralci sem osvojil Davisov pokal. To je največji uspeh v moji karieri. Za tem sem imel niz 43 zaporednih zmag in postal sem najboljši igralec na svetu."

"Nenadoma sem postal deček, ki je šel igrat tenis." | Foto: Gulliver/Getty Images "Nenadoma sem postal deček, ki je šel igrat tenis." Foto: Gulliver/Getty Images

Nenadoma je postal deček

In kako je Đoković doživljal to dominantno obdobje? "To je bil neverjeten niz, ki mi je dal krila. Nenadoma sem lahko igral sproščeno. Igral sem z željo, da dvignem kakšno lovoriko … To je vse dobro, ampak ni najbolj pomembno. Tisto, kar vas motivira in navdihuje, mora biti osnova, da začnete igrati. Kaj vas je privedlo do tega, da imate radi ta šport? To so ljubezen, zabava in strast do igre. Nenadoma sem postal deček, ki je šel igrat tenis. Imel sem toliko moči in energije …" je še povedal trenutno drugi igralec sveta.

Simona Halep
Sportal Prva igralka sveta končala sezono
Ne spreglejte