Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
10.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 10.39

8 let

Bo Đokoviću uspelo drugič zapored?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zaključnem turnirju najboljše osmerice se bosta v finalu pomerila Rafael Nadal in Novak Đoković, prvi in drugi igralec sveta.

Vsekakor je to najboljši scenarij za konec teniške sezone, potem ko se bosta v zadnjem dvoboju pomerila trenutno dva najboljša igralca na svetu. To bo njun že 39. dvoboj, kar je rekord v teniški zgodovini. V 44-letni zgodovini tega turnirja je to šele peti finale, ko se bosta udarila prvi in drugi igralec sveta. Tovrstni finale pa je že drugo leto zapored, potem ko sta se lani v finalu srečala Đoković in Federer.

V medsebojnih obračunih vodi Nadal, ki je bil boljši od Srba 22-krat, Nole pa je zmagal 16-krat. V letošnji sezoni sta igrala že petkrat, tudi v tem pogledu je boljši Španec, ki je dobil tri dvoboje. Oba sta v veliki finale prišla brez izgubljenega dvoboja, kar se je zgodilo prvič po letu 2010.

Igrati bom moral svoj najboljši tenis

Za Nadala je to drugi finale zaključnega turnirja. Pred tremi leti je v finale prišel prav tako brez izgubljenega dvoboja, a je bil v finalu boljši Federer. 27-letni Španec se je v letošnji sezoni na sedemnajstih turnirjih 14-krat uvrstil v finale in dobil deset turnirskih zmag. Zavidanja vreden je tudi podatek, da je letos dobil 75 dvobojev, premoč pa je moral priznati le šestkrat. Če mu danes uspe zmagati, bo prvi Španec po letu 1998, ki je zmagal na turnirju najboljše osmerice. Zadnji levičar, ki je dobil ta turnir, pa je že iz davnega leta 1984. Takrat je veliki pokal dvignil Američan John McEnroe. "Upam, da bom dobro pripravljen za zadnji dvoboj. Zavedam se, da bo to zelo težek dvoboj, vendar bom dal vse od sebe. Igrati bom moral svoj najboljši tenis, če želim imeti možnosti proti Đokoviću," je bil v napovedih previden Španec.

Oba si želiva te lovorike

Izredno serijo zmag v zadnjih tednih prikazuje Novak Đoković, potem ko je zadnji dvoboj izgubil 9. septembra v finalu OP ZDA. 26-letni Nole je dobil že 21 dvobojev zapored, na zaključnem turnirju pa ima že devet zaporednih zmag. Nazadnje je v Londonu izgubil pred dvema letoma proti svojemu rojaku Janku Tipsareviću. Medtem ko Nadalu še ni uspelo zmagati na turnirju osmerice, ima Beograjčan v vitrini že dva prestižna pokala. "Oba imava za sabo izjemno sezono, še posebej Nadal. Sezono bo zasluženo končal kot prvi igralec sveta. Vsakokrat, ko igrava eden proti drugemu, je za oba velik izziv, saj si oba močno želiva zmagati. To je zagotovo eden najpomembnejših turnirjev v sezoni. Oba si želiva te lovorike in sezono končati na najboljši mogoč način," je pred dvobojem povedal Đoković.

V primeru zmage bo Novak postal sedmi igralec, ki ima vsaj tri lovorike zaključnega turnirja. Rekorder je nihče drug kot Roger Federer, ki je zmagal šestkrat, sledita mu Ivan Lendl in Pete Sampras s po petimi zmagami, Ilie Nastase je zmagal štirikrat, po tri zmage pa imata Boris Becker in John McEnroe.

Ne spreglejte