Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Blaž Rola Melbourne Aljaž Bedene Blaž Kavčič

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 14.44

8 let

Blaž Rola: Brez skrbi, ni se mi ''odrolalo''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija se lahko po zaslugi Blaža Role v glavnem delu OP Avstralije ponaša kar s petimi orožji. Vsa bodo na delu v noči na torek, tako da se za slovenske ljubitelje tenisa obeta vroče jutro.

Blaž Rola se je v kvalifikacijah enega izmed štirih največjih turnirjev na svetu predstavil prvič in že v krstnem nastopu preskočil vse tri ovire. Triindvajsetletni Ptujčan je boljši iz sezone v sezono in nadaljuje uspehe. Po lanskoletnem naslovu ameriškega študentskega prvaka in dveh zlatih medaljah na sredozemskih igrah, ko je resen študij začinil z vedno bolj pogostimi udeležbami na resnejših turnirjih, se silovito vzpenja na jakostni svetovni lestvici in je vedno bližje trem rojakom, ki predstavljajo vlečni voz slovenskega moškega tenisa. Napovedi, da ga kmalu čaka polno članstvo v štiriperesni slovenski deteljici, niso zvite iz trte.

Uspel vam je veliki met, ste najbolj prijetna slovenska senzacija na teniškem spektaklu v deželi kengurujev. Že komaj čakate zgodovinski presežek, dvoboj prvega kroga z Argentincem Federicom Delbonisom, ko se boste predstavili na velikem odru? Pa še kako (smeh). Že dva dni sem na trnih. Nič ne bi bilo narobe, če bi ga odigral že danes, a mi lahko po drugi strani dodaten dan počitka le koristi. Glede na to, da sem tu odigral že tri tekme, imam določeno prednost pred Argentincem, ki v Melbourne Parku še ni odigral tekme.

Mnenja nastopajočih so enotna. Podlaga v Melbournu je na letošnji izvedbi turnirja hitrejša kot poprej. Vam to ustreza? To je res zanimivo, saj se mi med nastopom v prvem krogu kvalifikacij, ko sem ugnal Alessia Di Maura, niti ni zdela tako hitra. Po naslednjih nastopih pa sem hitro spremenil mnenje. Žogica potuje res hitro, to sem občutil predvsem v zadnjem nastopu, ko je bil na igrišču prisoten neke vrste prah in je šlo res hitro. Meni to ugaja. Ker pa me lani ni bilo tukaj, ne morem potegniti vzporednice in primerjati hitrosti z lansko podlago.

Kako ste proslavili najbolj odmeven uspeh v karieri? Ste začutili, da ste kot 185. igralec sveta dosegli nekaj, kar izstopa po veličini? To je res velik uspeh. Do zdaj sem nastopal le na mladinskih grand slamih, najboljše pa poznam challengerje. In razlika je res očitna. Kot dan in noč. Če igraš tenis, je nekaj najlepšega, da si del največjih dogodkov ter tekmuješ z najboljšimi na svetu. Vrhunsko se počutim in sem zelo zadovoljen. Zdaj imam lepo priložnost, da storim še korak naprej. Lahko jo izkoristim. Zavedam se, da se glavni izziv začenja šele zdaj. Dobra stvar je, da sem bil dva dni prost. Lahko sem se umiril in v popolnosti osredotočil na dvoboj z Delbonisom, kar je zelo pomembno. Z žrebom sem zadovoljen, saj bi lahko naletel tudi na kakšnega igralca iz svetovnega vrha.

V dobro voljo vas je lahko spravil tudi zaslužek. S tem, da ste si zagotovili nastop v glavnem delu turnirja, ste si že zagotovili skoraj 20 tisoč evrov, kar je skoraj polovica vsega, kar ste zaslužili v karieri (govor je o neobdavčenem zaslužku, op. p.). To je glede na preostale turnirje res dober zaslužek, a se moraš zanje žrtvovati. Tako finančno kot tudi psihološko. Da se ti finančno res pokrije, pridejo takšne denarne injekcije zelo prav.

Vaš priimek kar sam po sebi kliče po šaljivih besednih zvezah. Se nam ni treba bati, da bi se vam po zgodovinski zmagi ''odrolalo'' od zadovoljstva? Brez skrbi, ni se mi ''odrolalo'', vse v glavi je ostalo na svojem mestu. Nisem poletel. Še vedno sem zelo motiviran. Dobro je, da sem prebrodil kvalifikacije, saj zdaj nisem več pod takim pritiskom in se mi ni treba dokazovati. Lahko zaigram sproščeno. Zelo sem motiviran, da naredim še kaj več. Resnici na ljubo nisem pričakoval, da bom v tem tednu še vedno igral v Avstraliji. To me je presenetilo, tako da se bomo o tem, kje bom nastopil po Melbournu, z za to primernimi ljudmi uskladil pozneje. S tem se nočem obremenjevati v času turnirja.

Se v Melbournu kaj družite s številčno slovensko odpravo? Nastopajo še Blaž Kavčič, Aljaž Bedene, Polona Hercog, Tadeja Majerič, Katarina Srebotnik, Andreja Klepač … Seveda. Z mano sta pogosto Blaž (Kavčič) in Aljaž (Bedene). V tretjem krogu kvalifikacij mi je veliko pomenila glasna podpora Bedenetov s tribun, na drugem dvoboju je pesti zame stiskal Blaž. Najbolj mi je žal, da nas jutri čakajo dvoboji skoraj ob istem času, tako da ne bomo mogli navijati drug za drugega. Žal pa mi je tudi, da ni z nami še Grege (Žemlje), to bi bil šele imeniten dosežek slovenskega tenisa. Vsi ga pogrešamo, res škoda, da se še ni rešil težav z boleznijo.

Ste prisotnost slovenskih igralcev izkoristili tudi za skupne priprave? Seveda, večinoma treniram z Aljažem, treninge pa se da dobro uskladiti, saj imamo na voljo ogromen kompleks. V Melbourne Parku je na voljo 25 igrišč, v bližnjem parku jih še deset, tako da na vrsto pridejo vsi igralci. Organizacija turnirja je na izredni ravni. Vse je tako, kot mora biti. Malce me skrbi le napovedana vročina, saj naj bi nas pozdravila velika vročina. Kar okrog 40 stopinj. Ne spomnim se, da bi kdaj že igral v takšnih okoliščinah, tako da me čaka nekaj novega. Ko sem začel sezono v Novi Kaledoniji, je bilo tudi kar vroče. Okrog 35 stopinj, a je bila tudi višja vlažnost. Čakajo nas težki pogoji, a bodo za vse enaki. Kdor jih bo bolje izkoristil v svoj prid, bo v prednosti.

Če bi izločili Argentinca Federica Delbonisa, 55. igralca sveta in ljubitelja peščenih igrišč, s katerim se boste pomerili prvič, bi vas lahko pričakala nova nagrada, dvoboj z najboljšim Američanom Johnom Isnerjem. To so verjetno sanje vsakega, ki študira v ZDA in je na papirju ameriški študentski prvak. (Smeh). Res bi bilo krasno igrati z Johnom. Poznam ga dobro, z njim sem že treniral na Floridi. A pojdimo raje počasi krog po krog in držimo pesti. Moral se bom zelo potruditi, da ga srečam.

Na uvodnem grand slamu že v prvem krogu ne manjka zanimivih obračunov. Prvi igralec sveta Rafael Nadal se bo nameril na vročega Avstralca Bernarda Tomica. To bo poslastica, ki jo že vsi nestrpno pričakujejo. Ker bo to večerni dvoboj, ga bom z veseljem spremljal, me pa ne bi presenetilo, če bi zmagal Tomic. Igra dobro, v Sydneyju je zaigral v finalu, računa tudi na veliko podporo gledalcev. Seveda pa tudi vemo, kakšen šampion je Nadal, tako da se obeta prava tekma. Kar pa zadeva moje favorite, tako kot vedno ne skrivam, da zvesto stojim za Rogerjem Federerjem. Prepričan sem, da bo osvojil še kak grand slam turnir. Dobro, ker se lahko zgodi, da se v drugem krogu pomeri z Blažem (Kavčičem), bi mu to privoščil ob kakšni drugi priložnosti (smeh).

Ne spreglejte