Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 6. 2018,
19.35

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

ATP teniški globus OP Francije Dominic Thiem Rafael Nadal

Nedelja, 10. 6. 2018, 19.35

5 let, 10 mesecev

OP Francije (ATP), 14. dan

Tako čustvenega Nadala še nismo videli, tekle so tudi solze #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Rafael Nadal | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je z zmago nad mladim Avstrijcem Dominicom Thiemom še 11. osvojil OP Francije v Parizu. Svojega nasprotnika je premagal brez težav v treh nizih.

Z 11. zmago je Rafael Nadal, ki je Dominica Thiema premagal s 6:4, 6:3 in 6:2, tudi izenačil rekord v številu turnirskih zmag na enem prizorišču turnirjev za grand slam, Avstralka Margaret Court jih je toliko zbrala na domačem tekmovanju med letoma 1960 in 1973.

Rafael Nadal na podelitvi ni mogel zadrževati solz. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rafael Nadal na podelitvi ni mogel zadrževati solz. Foto: Guliverimage/Getty Images

Pri 32 letih igra kot mladenič

Dvoboj je trajal dve uri in 48 minut in Nadal je tako še enajstič v svoji karieri dvignil pokal mušketirjev (Coupe des Mousquetaires). Španec pri svojih 32 letih kaže, da lahko še vedno brez večjih težav premaguje veliko mlajše nasprotnike. To je dokazal tudi v nedeljskem finalu, ko je premagal osem let mlajšega Avstrijca.

Čeprav je Nadal v svoji karieri osvojil skoraj vse, se zdi, da mu vsaka zmaga na največjih turnirjih pomeni vedno več. Španec je ob podelitvi zajokal, kar pri njem vidimo zelo redko. To je samo še en dokaz, kaj mu pomenijo največje lovorike.

"Bili so težki trenutki, ko sem imel krče"

In katere so bil prve besede 11-kratnega zmagovalca na OP Francije? "Dominic je zelo dobro igral. On je eden tistih, ki jih tenis potrebuje. Prepričan sem, da boš v prihodnjih letih tukaj zmagal. V čast mi je bilo igrati s teboj. Si izjemen igralec. Vztrajaj še naprej in v prihodnosti ti želim vse najbolje," se je najprej dotaknil svojega nasprotnika in nato še dodal.

"Zelo pomembno je bilo, da sem igral na takšen način. Bili so težki trenutki, ko sem imel krče. Thiem je igralec, ki te žene do skrajnosti. Kakorkoli že, zame so sanje, da sem tukaj še enajstič zmagal. Rad bi se zahvalil vsem v svoji ekipi in družini. Vsem, ki mi pomagajo iz dneva v dan. Brez vas bi bilo nemogoče. Zadnje leto smo šli skozi težko obdobje, zato so sanje, da sem lahko tukaj s to lovoriko."

Rafael Nadal | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

Nadalova letošnja statistika na pesku je izjemna

S to zmago bo Rafa v svojo vitrino postavil skupno 17. lovoriko na turnirjih za grand slam, kar pomeni, da za Rogerjem Federerjem zaostaja tri zmage. Nadal je v odprti teniški eri med drugim postal šele četrti igralec, ki mu je po 30. letu uspelo zmagati tri turnirje za grand slam. Majorčan letošnjo peščeno sezono končuje z izjemno statistiko. Nanizal je 24 zmag in le en poraz. Za edini poraz je bil kriv nihče drug kot Dominic Thiem, ki ga je letos premagal na turnirju v Madridu.

Dominic Thiem | Foto: Reuters Foto: Reuters

Thiem ga je spremljal že kot 11-letni deček

Za Thiema, ki je bil po Thomasu Mustru šele drugi avstrijski finalist v Parizu, je bila že sama uvrstitev v zaključni obračun največji uspeh v karieri.

"Rafa, rad bi ti povedal, da si res dobro opravil svoje delo. Kar ti je uspelo v preteklosti in kar ti še vedno uspeva, je nekaj izjemnega v športu. Čestitam. Še vedno se spominjam, ko sem te gledal kot 11-letni deček, ko si prvič zmagal na OP Francije. Nikoli si nisem mislil, da bom igral tukaj finale, in sem vesel za to. Rad imam ta turnir in upam, da bom še kdaj dobil to priložnost, morda prav proti tebi," je po dvoboju povedal trenutno najboljši avstrijski teniški igralec.

Izid, finale:

Rafael Nadal (Špa, 1) - Dominic Thiem (Avt, 7) 6:4, 6:3, 6:2

Ženske dvojice Čehinjama, moške Francozoma

Čehinji Barbora Krejčikova in Katerina Siniakova sta zmagovalki odprtega prvenstva Francije v Parizu med ženskimi dvojicami. Šesti nosilki sta v finalu s 6:3 in 6:3 premagali Japonki Eri Hozumi in Makoto Ninomiya, ki sta prvič igrali skupaj in takoj poskrbeli za zgodovinski dosežek.

V moški konkurenci sta se zmage, svoje tretje na največjih turnirjih, veselila domača igralca Nicolas Mahut in Pierre-Hugues Herbert. V finalu sta s 6:2 in 7:6 (4) premagala druga nosilca Hrvata Mateja Pavića in Avstrijca Oliverja Maracha in tako naslovoma na US Opnu 2015 ter Wimbledonu 2016 dodala še eno prestižno zmago.

 

 

Ne spreglejte