Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
30. 8. 2016,
16.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak Jan Oblak Anže Kopitar Anže Kopitar Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 30. 8. 2016, 16.00

2 leti, 8 mesecev

Dragić, Kopitar in Oblak

Trije Slovenci, ki jim ploska ves svet

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Dragić Kopitar Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na Gorenjskem se v teh dneh potita Anže Kopitar in Jan Oblak, v Ljubljani pa Goran Dragić. Vsi trije ponosno pogledujejo na slovenski dres, ki ga bodo oblekli v prihodnjih dneh in se potegovali za dragocene kvalifikacijske zmage. Priča smo enemu izmed redkih trenutkov, ko so se trije paradni konji prepoznavnosti slovenskega športa v tujini znašli drug ob drugem in osrečili domovino.

Slovenija ima le dva milijona prebivalcev in spada med manjše evropske države, a je lahko upravičeno ponosna na številne športnike, ki dosegajo odmevne uspehe v tujini. Kako uspešni so, dokazujejo vrhunski rezultati v obdobju državne samostojnosti, ki so jih še enkrat več potrdile olimpijske igre v Riu. Tam so Slovenci in Slovenke osvajali odličja v individualnih športih, kako pa je pri moštvenih?

Skupen jim ni le slovenski potni list

Pri njih so v zadnjem obdobju največji ambasadorji Slovenije na tem planetu košarkar Goran Dragić, hokejist Anže Kopitar in nogometaš Jan Oblak. Druži jih marsikaj, ne le slovenski potni list. V svojih športih, ki so povsod zelo priljubljeni in jih spremlja ogromno navdušencev, spadajo med najboljše.

Kateri Slovenec, ki nastopa v moštvenih športih, je najbolj priljubljen/prepoznaven v tujini?

  • Goran Dragić
    18,06 %
    93 glasov
  • Anže Kopitar
    61,75 %
    318 glasov
  • Jan Oblak
    17,67 %
    91 glasov
  • Kdo drug
    2,52 %
    13 glasov
Oddanih 515 glasov

Čeprav prihajajo iz majhne dežele na sončni strani Alp, so se s trdim delom, odrekanjem in nespornim talentom prebili med zvezdnike, ki se pogosto pojavljajo na naslovnicah, temu primerno visoka pa so tudi izplačila in nagrade za njihove uspešne predstave.

Kdo je Goran Dragić?

Ljubljančan, ki je letos praznoval 30. rojstni dan, spada med najboljše branilce v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. V ligi NBA brani barve kluba Miami Heat in je eden izmed najbolj spoštovanih tujcev na ameriških parketih. Na drugi strani velike luže vztraja že osem let, s slovensko reprezentanco pa je največji uspeh dosegel na EP 2011 na Poljskem, ko je osvojil četrto mesto. V dozdajšnji karieri je igral za Ilirijo, Slovan, Murcio (Špa), Union Olimpijo, Phoenix (ZDA), Houston (ZDA), Baskonio (Špa) in Miami (ZDA).

Nekaj košarkarskih vragolij Dragića iz prejšnje sezone:

Ne pojavljajo se zgolj na prvih straneh slovenskih medijev, ampak tudi pri tistih največjih, ki pomenijo največ v svetu športa. So eni izmed redkih slovenskih športnikov, katerih imena so se zasidrala v spomin športnih zanesenjakov na vseh celinah. Ker se dokazujejo v najmočnejših ligah na svetu in ogromno časa preživijo zdoma, je vsak trenutek, ko se vrnejo v Slovenijo, zlata vreden za občudovalce, saj jih lahko pozdravijo v domačem okolju. Takšne priložnosti so redke, večinoma povezane z občasnimi reprezentančnimi akcijami.

V teh dneh nosijo dres slovenske reprezentance

Že dolgo pa se ni pripetilo, da so se vsi trije v domovini znašli ob istem času in z enakim ciljem. Vsi se pripravljajo na kvalifikacijske izzive. Dragić bo v sredo košarkarsko reprezentanco popeljal v kvalifikacije za EP 2017, ko bo v Stožicah gostovalo Kosovo, Kopitar se odpravlja na pot v Belorusijo, kjer se bodo risi v prihodnjih dneh potegovali za olimpijsko vozovnico v Pjongčang (2018), Oblak pa se pripravlja na začetek kvalifikacij za SP 2018 v Rusiji. V nedeljo bo dejaven na gostovanju pri Litvi.

Kdo je Anže Kopitar?

Hrušičan, ki je prejšnji teden na rojstnodnevni torti upihnil 29 svečk, se že deset let dokazuje v Kaliforniji. Pred tem si je izkušnje nabiral na Jesenicah in na Švedskem. S klubom Los Angeles Kings je dvakrat postal prvak lige NHL, devetkrat zapored pa je sezono končal kot najboljši strelec Kraljev (zadetki in podaje). Je aktualni kapetan Los Angelesa, slovenski reprezentanci pa je na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju pomagal do zgodovinskega preboja v četrtfinale. 

Kako je Kopitar dosegal zadetke v ligi NHL v prejšnji sezoni?

Če se je tako v zadnjih dneh v Sloveniji mudil kakšen (npr. ameriški) turist, ki redno spremlja športne dogodke, je bil lahko prijetno presenečen nad možnostjo, da si je v živo ogledal vragolije kapetana Los Angeles Kings na blejskem ledu, ko je slovenska reprezentanca na generalki za turnir v Belorusiji izgubila proti Italiji.

Znanca s športnih naslovnic si je lahko ogledal na delu tudi v ljubljanskih Stožicah. Slovenska košarkarska reprezentanca se že skoraj mesec dni pripravlja na kvalifikacije, v katerih si želi zagotoviti nastop na Euru 2017.

Oblak, Dragić in Kopitar se pripravljajo na kvalifikacijske izzive. | Foto: Vid Ponikvar Oblak, Dragić in Kopitar se pripravljajo na kvalifikacijske izzive. Foto: Vid Ponikvar

V soboto se je tako branilec Miami Heat, znamenitega kluba iz lige NBA, predstavil v slovenskem dresu proti Črni gori, v sredo pa se bo še proti Kosovu. Podobno je s prvim vratarjem Atletica, ki na svojem igralnem položaju spada med najboljše v Evropi.

Treningi na Brdu pri Kranju

Škofjeločan, ki je na ponedeljkov zbor pripotoval s povišano telesno temperaturo, se pripravlja na Brdu pri Kranju. Ker so treningi odprti za javnost, lahko ljubitelji nogometa, ki Oblaka ponavadi na srečanjih španskega prvenstva ali lige prvakov spremljajo le prek zaslonov, potešijo radovednost na Gorenjskem in v živo pozdravijo najdražjega slovenskega nogometaša, ki mu je pred meseci le za las ušla evropska krona.

Kdo je Jan Oblak?

Škofjeločan je star komaj 23 let, a že spada med najboljše vratarje v Evropi. Med vratnicama Olimpije je v slovenskem prvenstvu debitiral s 16 leti, naslednji vrhunec v karieri doživel pri Benfici, s katero je osvojil številne lovorike, zaigral je tudi v finalu lige Europa, po prestopu k madridskemu Atleticu (16 milijonov evrov) pa je poskrbel za najdražjo selitev v zgodovini slovenskega nogometa. V španskem prvenstvu prejema zadetke tako redko, da je popravil nekaj rekordov. S španskim velikanom je v prejšnji sezoni zaigral v finalu lige prvakov, kjer je po izvajanju strelov z bele točke potegnil krajšo proti mestnemu tekmecu Realu.

Nekaj atraktivnih posredovanj Oblaka v sezoni 2015/16:

Zadnji dnevi so torej v Slovenijo pripeljali najboljše, kar naša mlada država ponuja med svetovno priljubljenimi moštvenimi športi. To so trije slovenski ambasadorji Dragić, Kopitar, Oblak. Za prijatelje krajše Gogi, Kopi in Obli.

Trojček, na katerega je lahko Slovenija zelo ponosna, saj so ogromno prispevali k promociji in ugledu Slovenije v tujini. Le kaj bi dale številne države, ki imajo tudi po nekajkrat več prebivalcev od Slovenije, da bi se lahko v športu pohvalile s čim podobnim?

Ne spreglejte