Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
20. 9. 2011,
6.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze

Torek, 20. 9. 2011, 6.44

8 let

Tina Maze načrtuje koncert s klavirjem (video)

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljšo slovensko smučarko, ki v zadnjih letih kroji svetovni vrh, smo obiskali v Črni na Koroškem. V domačem okolju nam je v sproščenem pogovoru zaupala marsikaj zanimivega.

Čeprav 28-letna zvezdnica alpskega smučanja navzven včasih daje vtis, da je nesproščena in ne ravno navdušena novinarske družbe, smo se tokrat prepričali, da je izjemno simpatično, na trenutke otroško iskreno dekle, ki uživa v življenju in v tem, kar dela. ''Včasih je bilo težko, saj se nisem mogla pokazati v pravi luči. Zdaj sem našla način, da se približam ljudem. Da jim pokažem, kdo in kaj sem. Prek moje spletne strani, na kateri pišem blog, se lahko vsi navijači in novinarji prepričajo, kakšna sem. Kako razmišljam. Včasih tega nisem znala pokazati. Pogosto mi je bilo tudi nerodno. A sem povsem preprosta punca, ki ima svoje slabe in dobre dneve. Upam, da so se ljudje zdaj prepričali v to. Nekoč bom verjetno napisala tudi knjigo. Če jo bom, bo zagotovo napisana tako, da me bodo lahko tisti, ki me še ne poznajo, spoznali v pravi luči. Marsikaj imam za napisati. Knjiga bi bila 'darilo ' vsem, ki me spremljajo na moji poti. Da vidijo pravo zgodbo o meni,'' pravi Tina Maze. V okolici, kjer je odraščala, ne deluje nič kaj zvezdniško. Ko je prišla, se je pozdravila s prav vsakim, ki ga je videla. Slikanje z navijači in deljenje avtogramov ji ni bilo odveč. Za vsakega si je vzela čas in z njim spregovorila nekaj besed. Vidi se, da v Črni na Koroškem uživa prav vsakem trenutku, ki ga preživi tam. ''Vedno je lepo priti domov. Tukaj sem bolj malo, a ko pridem, uživam. Naredim par krogov s kolesom po poteh, kjer sem včasih trenirala. Sem z družino, z mojo sestro, vidim stare prijatelje in uživam. Ostala sem enaka, kot sem bila pred uspehi. Nisem se preveč spremenila. Tu, kjer me poznajo, se počutim najbolje. Črna je mala, vsi se poznamo. Vesela sem, da ste tudi vi prišli in videli, kako je,'' je povedala dobitnica dveh srebrnih in ene zlate medalje s svetovnih prvenstev ter dvakratna srebrna z olimpijskih iger. ''Nikoli se nisem pretvarjala. Če se počutim dobro, to tudi pokažem. Če je obratno, ravno tako. Sem spontana. Mislim, da je tako tudi najbolje,'' je še dodala.

Ko ima poleti proste dni, uživa v oddihu. ''Obožujem morje. Ko le imam čas, odidem na morje in tam uživam v vsem, kar lahko. V zadnjem času tudi surfam. Vse boljša sem. Prav zabavno je,'' je razkrila Tina, ki se je morala v mladosti odreči marsičemu. Medtem ko so lahko njeni vrstniki uživali v mladosti, je morala sama trenirati in paziti na vsako malenkost. ''Včasih ni bilo enostavno. Medtem ko so bili moji vrstniki doma in se zabavali, odraščali normalno, sem bila sama v povsem drugačnem položaju. Sama sem se morala hitro zresniti. Bilo je res težko. A zdaj je to za mano. Tega ne pogrešam več. Čez to sem šla že zdavnaj,'' se spominja dvakratna najboljša slovenska športnica leta, ki je zaslovela že kot rosno mlada. ''Ni bilo enostavno, ko se znajdeš v središču pozornosti in si star 15 let. Prihajam iz majhnega kraja, tukaj smo ljudje malce bolj zaprti. Ko je prišla medijska pozornost, se je bilo težko pokazati ljudem. A z leti sem se tega naučila. Zdaj je veliko bolj enostavno,'' je še povedala športnica, ki zelo rada govori. ''Da, vselej dolgovezim. Včasih, ko pridem v cilj, se ustavim pri prvem novinarju in govorim 'pol ure', medtem ko drugi čakajo na moje izjave,'' se je Tini zasmejalo, ko se je spomnila na dogajanje po tekmah.

Z navijači, ki jih ne manjka, ima zelo dober odnos. ''Moji navijači so super. Vedno me prijetno presenetijo. Sploh v zadnjih letih, ko sem dosegla lepe rezultate, čutim veliko mero spoštovanja. Cenijo, kaj mi je uspelo. Seveda se najdejo tudi takšni, ki nad mano niso navdušeni in mi želijo slabo. Ampak … Naj jim bo oproščeno,'' se s škodoželjneži ne obremenjuje ena izmed najboljših slovenskih športnic zadnjega obdobja, ki je športnik po duši. Rada spremlja tudi nogomet. ''Bila sem na parih nogometnih tekmah, všeč mi je. Tudi sama ga imam rada in ga pogosto igram,'' je priznala. Čeprav je na smučeh večino leta, ko trenira in tekmuje, ima smučanje tako zelo rada, da pogostokrat smuča tudi po koncu sezone. ''Večkrat grem smučati tudi turistično. Zelo me mika, da smučam na 'celem' snegu. Na žalost je bolj malo časa za kaj takega, a ko je, v tem res uživam in se rada pomešam med rekreativne smučarje,'' je priznala zmagovalka enajstih tekem svetovnega pokala, ki še ne ve, do kdaj bo smučala. ''Dokler bo motivacija. Kdaj bom nehala, je težko reči. Stara sem 28 let, nekega dne bi rada imela tudi družino. To je stvar, ki me v prihodnje zelo mika. In pa tudi to, da bi imela eno dobro službo. Ne vem, razmišljam v smeri razrednega pouka. Najprej si želim doštudirati. Vpisala sem se v četrti letnik. Možnosti bom imela več. Govorim pet jezikov, imela bom izobrazbo. S službo ne bi smela imeti težav. Verjamem, da si bom ustvarila dobro življenje. Trenutno mi ne manjka nič, bomo videli, kako bo v prihodnosti,'' je še povedala Tina.

Ne spreglejte