Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
14.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Finance šport Goran Dragić Goran Dragić Primož Kozmus OKS

Četrtek, 11. 12. 2014, 14.40

8 let, 3 mesece

Športne pasti: od vrhunskosti do bankrota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Športna uspešnost in dobri zaslužki sami po sebi še zdaleč ne zagotavljajo lagodnega in brezskrbnega življenja po tekmovalnih upokojitvah.

Raziskava, objavljena v ameriški reviji Sports Illustrated, je razkrila, da imajo profesionalni športniki iz največjih in najbolj donosnih ameriških poklicnih lig NBA, NFL, MLB pogoste finančne težave. Kar 60 odstotkov igralcev košarkarske lige NBA pet let po končani karieri zaide v finančne težave ali celo bankrotira, 78 odstotkov igralcev nogometne lige NFL pa se v finančnih težavah ali bankrotu znajde v dveh letih po koncu kariere.

Skromna podkovanost slovenskih športnikov

Proti finančnim težavam niso odporni niti slovenski vrhunski športniki, katerih znanje na področju osebnih financ oziroma finančne nepismenosti ni prav briljantno. To je nazadnje potrdila novembrska raziskava o stopnji finančne pismenosti slovenskih vrhunskih športnikov, ki sta je opravila Olimpijski komite Slovenije in ekipa Play Smart, ki sicer izvaja program finančnega opismenjevanja profesionalnih športnikov

V raziskavi je sodelovalo 135 profesionalnih športnikov, starih 20 ali več let. Povprečna ocena, ki so jo dobili, je zadostno. Največ, 45,2 odstotka, jih je sicer dobilo oceno dobro, kar 23,7 odstotka pa jih je dobilo oceno nezadostno. Nihče od športnikov, vključenih v raziskavo, ni pravilno odgovoril na vsa postavljena vprašanja.

Olimpijski prvak s številnimi "prijatelji"

Na zavedanje pomembnosti krmarjenja svoje finančne barke med kariero in po njej je slovenske športnike na okrogli mizi Olimpijskega komiteja Slovenije, na kateri so razgrnili rezultate omenjene raziskave, opozoril tudi strokovnjak s področja upravljanja osebnih financ in avtor knjige miselnost zmagovalcev Miha Urek.

Eno od pasti pa je na slikovit način opisal dobitnik zlate in srebrne olimpijske kolajne v metu kladiva Primož Kozmus. "Boljši ko si, več 'prijateljev' imaš in vsak v tebi vidi le nek zasebni interes hitrega zaslužka. Če nisi izobražen in previden, lahko hitro nasedeš in denarja, ki si ga dal, ne vidiš nikoli več," je dejal Kozmus in dodal, da se je treba pri finančnih vprašanjih vedno posvetovati s strokovnjaki ter delati z ljudmi, ki jim zaupaš. "Že naložba v drag avto je nepotrebna potrata denarja, prav tako 'investicija' v napačne naložbe," dodaja Kozmus, ki sicer ob robu športne kariere skupaj z ženo vodi hostel v Brestanici.

Ne spreglejte