Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
12.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

smrt noad

Sreda, 3. 8. 2016, 12.05

6 let, 6 mesecev

Smrt na cesti prevečkrat kosila tudi med slovenskimi športniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Tragična smrt dveh mladih nogometašev iz Nogometnega kluba Maribor, Damjana Marjanovića in Zorana Baljaka, je pretresla Slovenijo in ljubitelje nogometa. To je še ena v nizu prometnih nesreč, ki so prezgodaj pretrgale življenjsko nit perspektivnih slovenskih športnikov. Mnogim so se pozneje poklonili z organizacijo memorialov.

V prometni nesreči je novembra lani umrl tudi alpski smučar Drago Grubelnik, ki je nazadnje delal kot trener bolgarske smučarske reprezentance. Na ovinkasti cesti pod avstrijskim ledenikom Sölden je izgubil nadzor nad vozilom in zgrmel 270 metrov globoko v prepad. Nekdanji slovenski smučarski reprezentant je kmalu zatem v bolnišnici v mestu Murau podlegel poškodbam.

Nekdanji alpski smučar Drago Grubelnik (na fotografiji z nekdanjo alpsko smučarko Katjo Koren Miklavc) je umrl v tragični prometni nesreči novembra lani. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji alpski smučar Drago Grubelnik (na fotografiji z nekdanjo alpsko smučarko Katjo Koren Miklavc) je umrl v tragični prometni nesreči novembra lani. Foto: Vid Ponikvar

Prijatelji iz smučarske karavane so se mu na pobudo Reneja Mlekuža in Jureta Koširja decembra lani poklonili s smučarsko tekmo z imenom Grubin memorial. Tekmovanje je imelo dobrodelni značaj, saj so vsa zbrana sredstva (20 tisočakov) namenili njegovemu sinu Maksu.  

Ekstremni kolesar Jure Robič je umrl med kolesarskim treningom. | Foto: Vid Ponikvar Ekstremni kolesar Jure Robič je umrl med kolesarskim treningom. Foto: Vid Ponikvar

Trk z avtomobilom je bil septembra 2010 usoden tudi za ekstremnega kolesarja Jureta Robiča, večkratnega junaka vzdržljivostne kolesarske preizkušnje RAAM, ki je življenje izgubil na gorski makadamski cesti proti Zakamniku, blizu njegovega doma, ki jo je premagoval s kolesom.

Prometna nesreča leta 2007 je bila usodna tudi za obetavnega, komaj 18-letnega  rokometaša Dejana Špilerja, brata Davida Špilerja, prav tako rokometaša. Tragedija se je zgodila na cesti Vrba-Črnivec, v bližini Radovljice. Kriv je bil 65-letni voznik avtodoma, ki je vozil po nepravilni strani vozišča. V nesreči je življenje izgubil tudi 20-letni karateist Alen Tejič.

Ljubitelje športa je hudo pretresla tudi prometna nesreča, ki se je junija 2005 zgodila na Celovški cesti, ko so zaradi neprilagojene hitrosti in alkohola na kraju nesreče umrli trije mladi in obetavni atleti: 17-letni Velenjčan Nejc Lipnik, 23-letni Trebanjec Patrik Cvetan in 25-letni Ljubljančan Matic Šušteršič. Atletski klub Mass v njihov spomin vsako leto organizira atletski memorial.

Cesta je bila usodna tudi za mlada košarkarja Kraškega zidarja, 24-letnega Tineta Koklja in 27-letnega Janoša Gorjupa, ki sta marca 2003 umrla v hudi prometni nesreči pri vasi Povir, na cesti med Sežano in Divačo. Za nesrečo naj bi bila kriva previsoka hitrost.

Mnogo prezgodaj se je zaradi prometne nesreče končalo tudi življenje 20-letne škofjeloške smučarke Lee Ribarič, ki je aprila 1994 umrla v nesreči v Lazah v Tuhinjski dolini. S smučarsko kolegico Mojco Suhadolc sta se vračali s smučarskega plesa v Mariboru, v Lazah pa zaradi prevelike hitrosti zgrmeli s ceste. Ribaričeva je bila na začetku svoje poti v svetovnem pokalu, pred tem pa je nase opozorila z bronasto veleslalomsko kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Cesta je bila usodna tudi za veslača Saša Mirjanića, člana bronastega četverca z olimpijskih iger v Barceloni, ki je septembra 1994 umrl na gorenjski avtocesti. V njegov spomin organizatorji mednarodne regate na Bledu izpeljejo tudi memorial tekme četvercev.

Jože Kuralt je bil član zlate generacije jugoslovanskega alpskega smučanja.  | Foto: Jože Kuralt je bil član zlate generacije jugoslovanskega alpskega smučanja.

V prometni nesreči je marca 1986 umrl tudi alpski smučar Jože Kuralt, član udarne smučarske generacije Bojana Križaja, Borisa Strela, Roka Petroviča (umrl je v nesreči med potapljanjem) ...  Za 30-letnega Kuralta, ki se je skupaj s trenerjem Danielom Stanetom Kurakom vračal iz Japonske, je bilo usodno trčenje v betonski zid pri avstrijskem Špitalu. Kuralt in Kurak sta se utrujena od dolge poti iz dežele vzhajajočega sonca vračala z letališča v Zürichu, eden od njih pa naj bi zaspala za volanom. Tone Vogrinec je pozneje poudaril, da je šlo za organizacijsko napako in da bi športnika morala prenočiti v Švici in si odpočiti pred dolgo potjo proti Sloveniji.

 

Ne spreglejte